Αθώο έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τον περιφερειάρχη Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα που κάθισε στο εδώλιο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Πρόκειται για μία υπόθεση του 2004,οπότε και η ΔΕΥΑ Ιεράπετρας κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο που είχε αναλάβει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού της πόλης.

Ο εργολάβος υπέβαλε αίτηση θεραπείας στον περιφερειάρχη προκειμένου να εξεταστεί από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Γρηγοράκη, εκ των νομικών συμβούλων της Περιφέρειας, ο κ. Τσόκας δεν ήταν υποχρεωμένος να εκδώσει απόφαση.

«Με την πάροδο του τριμήνου συνεπάγεται η σιωπηρή απόρριψη της αιτήσεως» ανέφερε. Άλλωστε το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων ενώπιον του οποίου είχε υποβληθεί η αίτηση θεραπείας, δεν είχε αποφανθεί εντός τριμήνου.

Ο εργολάβος προσέφυγε στο Εφετείο που σύμφωνα πάντα με τον κ. Γρηγοράκη δικαίωσε τον περιφερειάρχη, ενώ στην συνέχεια έκανε αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Αν και η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί λόγω της αναβολής που έχει ζητήσει ο εργολάβος, η εισήγηση του αρμοδίου Αρεοπαγίτη-την οποία προσκόμισαν νομικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας-είναι επίσης αρνητική.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του περιφερειάρχη.