Δεκατέσσερις δήμαρχοι του νομού κάθισαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου επειδή δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας ως είχαν υποχρέωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η αμέλεια που επέδειξαν είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές κυρίως σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων που ως γνωστό λειτουργούν ως ανεξέλεγκτες χωματερές.

Πιο συγκεκριμένα, όφειλαν να έχουν περιφράξει τους χώρους, να έχουν εγκαταστήσει δεξαμενές νερού, να έχουν τοποθετήσει πινακίδες και να έχουν διανοίξει τους δρόμους ώστε σε περίπτωση ανάγκης να έχουν εύκολη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι φωτιές αυτές εκδηλώθηκαν το χρονικό διάστημα από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2007.

Συγκεκριμένα το επίμαχο χρονικό διάστημα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έτρεχαν και δεν έφθαναν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί: στο Σκινιά του δήμου Αρκαλοχωρίου, στον Προφήτη Ηλία του δήμου Τεμένους, στην Πριονά Καστελίου, στο Σκοτεινό του δήμου Γουβών, στην περιοχή «Χαλέπα» του δήμου Θραψανού, στην περιοχή Παραθάμνα στο Τεφέλι, στις Γκαγκάλες, στον Πλάτανο και στα Χουστουλιανά του δήμου Γόρτυνας, στη Γαλιά και στα Καπαριανά του δήμου Μοιρών, στις περιοχές «Χαλεθέ» και Μορώνι του δήμου Ζαρού, στη Χαλέπα Βοριζίων, στην περιοχή Μεγάλη Καμάρα του δήμου Ρούβα, στη χωματερή του Αγίου Θωμά, στην Αυγενική του δήμου Παλιανής, στις Άνω Ασίτες του δήμου Γοργολαινη, όπως επίσης στα Πιτσίδια και στο Καλαμάκι του δήμου Τυμπακίου.

Και οι δεκατέσσερις αθωώθηκαν καθώς υποστήριξαν ότι την συγκεκριμένη αρμοδιότητα την είχαν εκχωρήσει σε αντιδημάρχους τους.

Ωστόσο το θέμα της αμέλειας που επιδεικνύουν στην πλειονότητα τους οι δημοτικές αρχές για την πυροπροστασία, δεν είναι τωρινό. Αποτελεί «βραχνά» για την Πυροσβεστική Υπηρεσία που ουκ ολίγες φορές έχει σχηματίσει δικογραφίες σε βάρος δημάρχων, ακόμα και για παράβαση καθήκοντος.