Του Κώστα Μπογδανίδη

Για αιώνες ο Αλμυρός τρέχει στη θάλασσα. Εκατομμύρια κυβικά νερού χάνονται και το Ηράκλειο, ολόκληρη η ανατολική Κρήτη ζει τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Από την εποχή των Ενετών το πρόβλημα ήταν τεράστιο και δεν μπορούσε να βρεθεί λύση για να ʽπιαστούνʼ τα νερά του Αλμυρού. Τώρα η επιστήμη δίνει τη λύση και με μία στοά μπορεί το πόσιμο νερό να απομονωθεί και να έρθει στο Ηράκλειο, στο Γάζι και σε όλη την ανατολική Κρήτη!

Ο λόγος γίνεται για 275 εκατομμύρια κυβικά νερού! Μια τεράστια ποσότητα εάν αναλογιστούμε ότι τώρα γίνεται ένα τεράστιο έργο στον Αποσελέμη που θα βοηθήσει τα μέγιστα την περιοχή με 20 εκατομμύρια μάξιμουμ! Σήμερα από τον Αλμυρό εκρέουν στη θάλασσα 275 εκ. κυβικά νερού εκ των οποίων τα 250εκ κυβικά είναι «γλυκό» νερό, ενώ τα 25εκ. κυβικά είναι «αλμυρό» νερό…

«Θέλω πραγματικά αποτελέσματα» είπε με νόημα στους καθηγητές που παρουσίασαν χθες την μελετη για τον Αλμυρό ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης που έχει πειστεί πλέον να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Την μελέτη για τον Aλμυρό παρουσίασαν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. Μονόπωλης και Αλεξόπουλος, ο Ειδικός Μελετητής Σηράγγων κ. Νίκος Καζίλης και ο Μηχανικός Γεωλόγος κ. Μανόλης Στειακάκης.

“Εάν μιλάμε για 8 με 10 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουμε την στοά αξίζει τον κόπο και θα το κάνουμε”, είπε στην “Π” ο κ. Κουράκης επισημαίνοντας ότι και παραπάνω να είναι τα χρήματα πρέπει να βρεθούν και συμφώνησε μαζί του και ο παριστάμενος δήμαρχος Γαζίου κ.Μαρκογιαννάκης. Οι δύο δήμαρχοι εγκαινιάζουν μια συνεργασία που θα έχει ως αιχμή του δόρατος το νερό. Θα συνεργαστούν τόσο στο επίπεδο της αφαλάτωσης όσο και στην επεξεργασία των νερών του Αλμυρού.

«Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνεργασία με παράλληλη παρουσίαση από ειδικούς καθηγητές και γεωλόγους για το πως θα αξιοποιήσουμε τα νερά του αλμυρού.

Η μέθοδος η οποία προτείνεται και που ήδη έχει ανακοινωθεί, είναι η δημιουργία υδρομαστευτικής στοάς. Να τονίσω πως από την παρουσίαση προέκυψε ότι πάνω από 275.000.000 κυβικά νερού καταλήγουν στη θάλασσα, από τις πηγές του Aλμυρού.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει αξιοποιώντας την εμπειρία των ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και τις μελέτες που υπάρχουν, είναι να δούμε πως θα απομονώσουμε το πόσιμο νερό από το υφάλμυρο, ώστε να μπορέσουμε να μπορέσουμε να υδρεύσουμε την περιοχή του Ηρακλείου, όλες τις όμορες περιοχές, αλλά και ολόκληρη την ανατολική Κρήτη» τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου και επεσήμανε ότι από τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα και τα τεχνικά, προκύπτει ότι το έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί και μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο θέμα του νερού.

“Αυτό που προτείνεται μέσα από το έργο είναι να μην γίνεται μία βίαιη άντληση του νερού μέσω των γεωτρήσεων, αλλά να μπορούμε να πάρουμε το νερό αυτό μέσα από τη φυσική του ροή με το έργο που θα κατασκευαστεί, ώστε όλες οι πηγές που ξεκινούν από τον Ψηλορείτη και καταλήγουν στον Αλμυρό, να μπορέσουν να αξιοποιηθούν”, τόνισε ο δήμαρχος.

“Προσωπικά θέλω να σας πω ότι έχω τη βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο. Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεκμηριωθεί και θα ανατεθεί η μελέτη, διότι τώρα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μια προκαταρκτική μελέτη.

Η ΔΕΥΑΗ πρέπει να προχωρήσει μέχρι την οριστική μελέτη για να αρχίσει μετά να κατασκευάζεται το έργο. Όλα αυτά βέβαια γίνονται με την προϋπόθεση πως όλα αυτά που παρουσιάζουν οι καθηγητές, οι γεωλόγοι και οι άλλοι επιστήμονες να μπορούν να γίνουν πράξη.

Μέσα από την μελέτη προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Επίκειται συνεργασία και με τον δήμο Γαζίου, αλλά και με άλλους δήμους, με την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος για να προχωρήσουμε σʼ αυτή τη μεγάλη επένδυση ζωής. Το νερό είναι ζωή”, κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Κώστας Χατζάκης είπε ότι “η ΔΕΥΑΗ μάχεται συνεχώς κι ανελλιπώς για να φέρει νερό στο Ηράκλειο κι όχι μόνο. Ενδιαφέρεται σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής και τα δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να εξεταστεί η οποιαδήποτε μέθοδος μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση πρόσθετων υδάτινων πόρων.

Η μελέτη που προβλέπει τη δημιουργία υδρομαστευτικής στοάς στην περιοχή του αλμυρού, μας δίνει αρκετά κυβικά ανά δευτερόλεπτο κι εμείς μια τέτοια ευκαιρία δεν μπορούμε να μην την εξετάσουμε. Βάζουμε ένα στοίχημα τα επόμενα χρόνια να έχουμε συνεχή και μόνιμη παροχή νερού”.