Ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσοβο μετά τα επεισόδια που κατέστησαν αναγκαία την επέμβαση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Οι Σέρβοι προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ΝΑΤΟ κλείνει τα βόρεια σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία. Νέο ρωσικό «κατηγορώ» για την υπό ανάπτυξη πολιτική αποστολή της ΕΕ...

Τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα έκλεισαν χθες τους δρόμους που συνδέουν το βόρειο Κόσοβο με τη Σερβία, υπό το φόβο διέλευσης από τα σύνορα Σέρβων εθνικιστών. Οι Σέρβοι του Κοσόβου προγραμματίζουν εντός της ημέρας νέες διαδηλώσεις για να εκφράσουν την οργή τους για την ταχύτατη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Μεγάλη διαδήλωση προγραμματίζεται σήμερα Πέμπτη και στο Βελιγράδι από τη σερβική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε περιοχές που απέχουν περίπου 30 χλμ από την εθνικά διαιρεμένη Κοσόφσκα-Μιτρόβιτσα εξοργισμένοι Σέρβοι πυρπόλησαν την Τρίτη αστυνομικά και τελωνειακά φυλάκια που διοικεί η αστυνομία και του ΟΗΕ και του Κοσόβου. Οι διαδηλωτές είχαν φθάσει με κονβόι αυτοκινήτων και λεωφορείων σε μία εμφανώς καλά προγραμματισμένη κίνηση.

Οι αστυνομικοί του Κοσόβου και οι τελωνειακοί του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να αποχώρησουν, την ώρα που τα πλήθη των Σέρβων κατεδάφιζαν με πλαστικά εκρηκτικά και μπουλντόζες τα συνοριακά φυλάκια. Η τεταμένη κατάσταση κατέστησε αναγκαία την πρώτη επέμβαση της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) από τις σοβαρές ταραχές του Μαρτίου του 2004.

Ο διοικητής της KFOR κατηγόρησε την τοπική σερβική ηγεσία για την ενορχήστρωση των επεισοδίων. «Ορισμένοι τοπικοί ηγέτες ανέλαβαν τεράστια ευθύνη, εμπλέκοντας γυναίκες και παιδιά στην επιχείρηση αυτή και θέτοντάς τους σε κίνδυνο» δήλωσε ο διοικητής της KFOR έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

Για λόγους ασφαλείας μία προπαρασκευαστική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, αποσύρθηκαν από το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός υπερτερεί, μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων.

Από πλευράς του, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει τον έλεγχο των φυλακίων για να διασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία του σερβικού κράτους. Στην πράξη εξελίσσεται μία απόπειρα διχοτόμησης του Κοσόβου, την οποία καλούνται να εμποδίσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Σέρβος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ντούσαν Σπασόγεβιτς προειδοποίησε τις ένοπλες αλβανικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Σερβίας ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

«Προειδοποιήσαμε τις ομάδες ότι αν μπερδευτούν στα πόδια του στρατού θα αντιμετωπιστούν με τον πιο αυστηρό τρόπο» σημείωσε ο υπουργός από τη Βιέννη, έπειτα από συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η προειδοποίηση αυτή δεν αφορά το Κόσοβο, καθώς η Σερβία έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί την αρχή της δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ, όπως ορίζει η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.



Αναμένεται η αποστολή της ΕΕ

Χθες άρχισε η θητεία του Ολλανδού διπλωμάτη Πίτερ Φάιθ, ο οποίος ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο «για να συμβουλεύει και να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία» και συντονίζει τις ενέργειες της Ένωσης. Ο Φάιθ και η ΕΕ παίρνουν τη σκυτάλη από την αποστολή του ΟΗΕ, η οποία διοικεί το Κόσοβο από το 1999.

Ως προς την αστυνομική-δικαστική αποστολή της ΕΕ, η ανάπτυξή της αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων και επικεφαλής της θα είναι ο Γάλλος στρατηγός Ιβ ντε Κερμπαμπόν. «Για περίπου τέσσερις μήνες θα περάσουμε μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο» επισήμανε ο Πίτερ Φάιθ.

Την πολιτική αποστολή της ΕΕ, η οποία θα αριθμεί 2.000 άνδρες, απορρίπτουν ως παράνομη η Σερβία και η Ρωσία. «Δεν έχει ουδεμία νομική βάση και δεν συμβαδίζει με τον 'οδικό χάρτη' Ρωσίας - ΕΕ, όπου αναγνωρίζεται η ανάγκη εδραίωσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ» κατήγγειλε εκ νέου χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Καμίνιν υποστηρίζει ότι «η ΕΕ συνεχίζοντας το μονομερές σενάριο επίλυσης του προβλήματος στο Κόσοβο, δρα σε βάρος της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές τάσεις στον κόσμο, πολύ περισσότερο που οι αποφάσεις ελήφθησαν παρακάμπτοντας το ΣΑ του ΟΗΕ».

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης χαρακτηρίζει «συλλογή αλληλοαποκλειόμενων θέσεων και παραλογισμών τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ και δηλώνει ότι προκαλούν στη Ρωσία απορία οι 'παράλογες' αναφορές της ΕΕ στην 'προσήλωση' στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και το ψήφισμα 1244».