Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε με τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής Θόδωρο Πάγκαλο.

«Εμείς έχουμε τις θέσεις μας που προήλθαν χθες από το Πολιτικό μας Συμβούλιο και παραμένουμε σε αυτές» δήλωσε ο Θ.Πάγκαλος έπειτα από την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου από την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση οφείλει σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που μόλις τώρα άρχισε να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό είναι συμφέρον για τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Νίμιτς είπε ότι αυτή είναι διατυπωμένη σε έγγραφο μικρής εκτάσεως με περιοριστική μορφή, δηλαδή όχι λεπτομερειακή, το δε εν λόγω έγγραφο δεν είναι τελικό, αλλά προς συζήτηση.

Είπε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει σημαντικές αντιπροτάσεις ή τροποποιήσεις, «δεν ξέρω πως θα τις χαρακτηρίσει η ίδια».

Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Πάγκαλος είδαν το κείμενο της πρότασης Νίμιτς, η οποία -όπως είπε ο Θ.Πάγκαλος- «είναι όπως την περιέγραψε η υπουργός Εξωτερικών».Με τη ΓΓ του ΚΚΕΟ γεωγραφικός προσδιορισμός είναι απαραίτητος αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ τόνισε η Αλ.Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη για την ενημέρωση σχετικά με την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της διπλής ονομασίας.

Η κα Παπαρήγα σημείωσε πως αν χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» πρέπει «απαρέγκλιτα να αναγνωρίζεται ως καθαρά γεωγραφικός, διότι διαφορετικά, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να εγερθεί ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας ή μειονότητας στην Ελλάδα».

Παράλληλα, η γγ του ΚΚΕ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λύσης με «διπλή ονομασία» απάντησε ότι δεν θα είναι «λειτουργική» και ότι αντί να λύσει το πρόβλημα της ονομασίας θα το αναπαράγει, «διότι όταν έχουν ένα όνομα μέσα και ένα έξω τότε θα αισθάνονται την ανάγκη το μέσα να το κάνουν έξω».

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει, κλωτσοσκούφι στη διαπάλη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και της Ρωσίας, η οποία έχει μπει πρόσφατα στο ενεργειακό παιχνίδι.

Σε αυτό το κλωτσοσκούφι, πρόσθεσε, είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα. Στο όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε, μπορεί να δοθεί μια λύση, αλλά τα άλλα προβλήματα χρειάζονται διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση.Με τον Α. ΤσίπραΟ πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός, αμέσως μετά την κ. Παπαρήγα, από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση Νίμιτς ως προς την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα μελετήσουμε τις προτάσεις Νίμιτς και θα διατυπώσουμε σαφείς θέσεις. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, πρόσθεσε, εδώ και 15 χρόνια, είμαστε υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και έχουμε μιλήσει για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δυστυχώς, είπε, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχασε πολύτιμο έδαφος, αρνούμενη, όταν μπορούσε να συμφωνήσει σε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σήμερα είπε ο κ. Τσίπρας βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ερχόμαστε πίσω από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επανέλαβε τη θέση ότι για μας δεν αποτελεί πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση εκφράσαμε στην υπουργό την ανησυχία μας για την αρνητική εξέλιξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της εξηγήσαμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε συσχετισμό της στάσης μας απέναντι στην ονομασία με την αναγνώριση του Κοσόβου.

Στην ερώτηση αν θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών απάντησε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι το έχουμε ήδη ζητήσει χωρίς ανταπόκριση για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και για το θέμα της ανεργίας των νέων.