«Πυρετός» διαβουλεύσεων χθες σʼ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην Αθήνα, μετά τις προτάσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε σχέση με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε χθες το πρωί η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου να ενημερωθεί από την Ντ.Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό το φως της νέας πρότασης του Μ.Νίμιτς. Αργότερα η κ Μπακογιάννη ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε, παράλληλα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

«Ενημέρωσα την Κυβερνητική Επιτροπή για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών του κ. Νίμιτς, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η θέση της χώρας για τη διαπραγμάτευση που, όπως ξέρετε, τώρα μπαίνει στην ουσία της. Το ίδιο θα πράξω και με τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Μπακογιάννη.

Οι πληροφορίες θέλουν την πρόταση να περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά ονόματα, δηλαδή σύνθετες ονομασίες με προσδιορισμό γεωγραφικό ή άλλο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί το εύρος της χρήσης τους, αν δηλαδή θα είναι μέρος διπλής ονομασίας ή όχι, με τις πληροφορίες να συντείνουν υπέρ της διπλής.

Σημειώνεται ότι η τελική πρόταση σχετικά με το όνομα θα παρουσιαστεί στα δύο μέρη στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας και εφόσον και οι δύο πλευρές την αποδεχθούν ως βάση διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου, το πρωί συναντήθηκε και ο ίδιος ο Μ.Νίμιτς με τον Κ.Καραμανλή, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.Μικρή υποχώρηση και στάση αναμονήςΗ ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ως βάση συζήτησης την πρόταση, με στόχο όπως είπε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ εξερχόμενη του Μαξίμου μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η αποδοχή αυτή δεν συνάδει ωστόσο πλήρως με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πάντως, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ.Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να προσκληθούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, ενώ παραμένει ανοικτό ως ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο.Σειρά επαφών Μπακογιάννη«Εμείς έχουμε τις θέσεις μας που προήλθαν χθες από το Πολιτικό μας Συμβούλιο και παραμένουμε σε αυτές» δήλωσε ο Θ.Πάγκαλος έπειτα από την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου από την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Παραμένουμε σταθεροί στη θέση που είχαμε διατυπώσει το 1992 για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξερχόμενη από το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη η οποία την ενημέρωσε για την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Ερωτηθείσα για την συγκεκριμένη πρόταση η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος "Μακεδονία" πρέπει απαρέγκλιτα να αναγνωρίζεται ως καθαρά γεωγραφικός, διότι διαφορετικά, τόνισε, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να εγερθεί ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας ή μειονότητας στην Ελλάδα.

Η Eλληνίδα ΥΠΕΞ θα συνέχισε τις επαφές της με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Οι επαφές αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 15ημέρου και να δοθεί απάντηση αποδοχής ή μη της πρότασης ως βάσης διαπραγμάτευσης, ενώ όπως είναι φυσικό αντίστοιχες είναι οι δραστηριότητες και στην ΠΓΔΜ.Σεβασμός στην εμπιστευτικότητα"Το κείμενο (Νίμιτς) μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.

Σε ερώτηση αν εκπληρώνεται από την πρόταση Νίμιτς η προϋπόθεση για μία ονομασία, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, ενώ για το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις στην κοινή γνώμη από όσες διαρροές γίνονται προς τον Τύπο δήλωσε ότι μπορεί να είναι λανθασμένα και όσα γράφονται.

Για το πότε θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκπροσωπούν ουσιαστικά και το λαό.

Ωστόσο, αργότερα και ερωτηθείς αν θα ζητήσει εμπιστευτικότητα η κα Μπακογιάννη και από τους πολιτικούς αρχηγούς,τόνισε ότι αυτό είναι αυτονόητο. "Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κανείς να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα προκειμένου να βοηθηθεί η ίδια η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα", τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μάθιου Νίμιτς θα επιβάλει το όνομα ή όχι, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση».

Χθες το πρωί ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε προσωπικά για τη δέσμη ιδεών του. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Φειδωλός στη δηλώσεις του ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.»

Ο κ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση, ότι εξακολουθεί να ισχύει προειδοποίηση η για το βέτο στο ΝΑΤΟ, ενώ καταδίκασε και τα επεισόδια τα οποία έγιναν εις βάρος δημοσιογράφων στα Σκόπια, καθώς και την πολιορκία της πρεσβείας, όπως τόνισε.