Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ -του μεγαλύτερου από τα κόμματα που στήριξαν τον απερχόμενο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο- αποφάσισε κατά πλειοψηφία το κόμμα να στηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Την ίδια ώρα ο αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου προέτρεπε τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν τον Ιωάννη Κασουλίδη

Η απόφαση της ΚΕ του ΔΗΚΟ ελήφθη με μυστική ψηφοφορία, ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, από τα 180 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα 112 τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια, 50 υπέρ της υποψηφιότητας του Ιωάννη Κασουλίδη, εννέα ψήφισαν λευκό και άλλα εννέα έκαναν αποχή.

Η στήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια ήταν εισήγηση της γραμματείας του κόμματος, η οποία όμως νωρίτερα χθες είχε διατυπώσει εισήγηση προς το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο για στήριξη της υποψηφιότητας Κασουλίδη.

Στο Εκτελεστικό Γραφείο διαφάνηκε τάση υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια με αποτέλεσμα η γραμματεία να διαφοροποιήσει την αρχική της εισήγηση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «η απόφαση εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του κόμματος» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΔΗΚΟ θα βαδίσει συντεταγμένα στις εκλογές της Κυριακής.

Σε ερώτηση ο κ. Κάρογιαν επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστόφιας πρόσφερε στο ΔΗΚΟ, εφόσον τον στηρίξει και εκλεγεί, την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και αριθμό υπουργείων ανάμεσα στα οποία είναι και το Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιωάννη Κασουλίδη δήλωσε ότι είναι σεβαστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ.

Τόνισε ότι ο κ. Κασουλίδης εμπιστεύεται την κρίση του λαού και των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και εξέφρασε αισιοδοξία για νίκη στις εκλογές.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.



Το παρασκήνιο

της απόφασης



Υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή επιχειρηματολόγησαν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου Παπαδόπουλου, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, ο γραμματέας του κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς επίσης ο βουλευτής Αγγελος Βότσης, ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο πρώην αντιπρόεδρος Νίκος Πιττοκοπίτης.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Κόμματος Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι το Κυπριακό και το συμφέρον του κόμματος επιβάλλουν τη στήριξη Χριστόφια.

Ο Επίτροπος για την Υγεία Μάρκος Κυπριανού, γιος του ιδρυτή του ΔΗΚΟ και πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, δεν τοποθετήθηκε, ούτε στο διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο, ούτε στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θεώρησε σωστό να μην πάρει θέση από τη στιγμή που το όνομά του αναμείχθηκε στις προτάσεις, τόσο του Δημήτρη Χριστόφια όσο και του Ιωάννη Κασουλίδη, για ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του απερχόμενου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αν και δεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Δημήτρη Χριστόφια, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν για τη «γενναία» εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή υπέρ της υποψηφιότητας του γγ του ΑΚΕΛ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και κατηγόρησε τον Ιωάννη Κασουλίδη ότι δεν είπε mea culpa για το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Αγγελίδης υποστήριξαν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η ψήφος κατά συνείδηση, ενώ η βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Αντιγόνη Παπαδοπούλου ζήτησε να ληφθεί απόφαση από έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Η πρόταση αυτή, όπως η ίδια δήλωσε, «έμεινε στον αέρα» και δεν συζητήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, ο υπουργός Παιδείας Ακης Κλεάνθους, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Ιωάννη Κασουλίδη. Ο υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης δεν πήρε σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ενώ ο υπουργός Γεωργίας Φώτης Φωτίου δεν τοποθετήθηκε.



Αντιδρά ο ΔΗΣΥ



Αιχμές για ανάμιξη του Τάσσου Παπαδόπουλου στη λήψη της απόφασης του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια άφησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Ι.Νικολάου δήλωσε ότι η απόφαση επιβλήθηκε από την ανώτατη ηγεσία του κόμματος και πιθανότατα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι δεν ελήφθη αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το Κυπριακό.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ είναι σεβαστή, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν θα ακολουθήσουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Με το ΔΗΚΟ μας ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» εξήγησε, για να καταλήξει: «Η υποψηφιότητα Κασουλίδη έχει απήχηση σε όλα τα στρώματα του λαού, που έχει να επιλέξει μεταξύ της αλλαγής για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και της οπισθοδρόμησης και του ευρωσκεπτικισμού.»

Απόψε συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ για λήψη τελικής απόφασης στη βάση πρότασης του Πολιτικού Γραφείου υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια.

Στο μεταξύ, στήριξη στην υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των εκλογών ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών μέχρι την αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση.



Ο αρχιεπίσκοπος υπέρ Κασουλίδη



Στήριξη στην υποψηφιότητα Ιωάννη Κασουλίδη ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι η Εκκλησία ανεπιφύλακτα θα συμβούλευε το λαό της, αθρόα, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει τον Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο, όπως είπε, είναι σίγουρος για τη συνεργασία που θα έχουν τη νέα πενταετία.

Οπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στη συνάντηση εκφράστηκαν οι ανησυχίες της Εκκλησίας, τόσο για το εθνικό θέμα όσο και για το υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας πως ο κ. Κασουλίδης είναι σύμφωνος με την επιθυμία της να έχει λόγο σε θέματα παιδείας.

«Εάν χάσουμε τα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου, δεν μας σώζει τίποτε», είπε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι πάντοτε οι απόψεις του είναι κοντά στην Εκκλησία και ότι για θέματα πνευματικά και εθνικά θα ανταλλάσσουν απόψεις.