Του Γιάννη Ζωράκη

Την έντονη αντίδραση τους για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Τ.Α.ΞΥ., στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, που άρχισαν χθες και αναμένεται να κλιμακώσουν το προσεχές διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης τους, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες κι εκφράστηκαν οι βασικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία του Τ.Α.ΞΥ., στα οποία πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη, ενώ αμέσως μετά αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Παρά το γεγονός πως η προσέλευση των εργαζομένων ήταν σχετική μικρή, ο παλμός του συγκεντρωμένου πλήθος ήταν μεγάλος, ενώ οι εκπρόσωποι του ταμείου ιδιαιτέρως καυστικοί απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι του Τ.Α.ΞΥ. επανέλαβαν τα αιτήματα τους για μη ενοποίηση με το Ι.Κ.Α. και για μη έξοδο τους από τον κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα επέμειναν στο θέμα των αποθεματικών του ταμείου τους, για το οποίο υποστήριξαν πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε αυτό, αφού τα χρήματα του έχουν συγκεντρωθεί, αποκλειστικά και μόνο από κρατήσεις των εργαζομένων στο Τ.Α.ΞΥ.Στήριξη από τοπική Ν.Δ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, πως την στήριξη του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Τ.Α.Ξ.Υ. εξέφρασε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας νομού Ηρακλείου κ. Κωστής Μπαντουβάς.

Απέστειλε μάλιστα γραπτό κείμενο προς την Υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ζητώ εκ μέρους σας να δείτε το εν λόγω πρόβλημα της μη συνένωσης του Τ.Α.ΞΥ. με άλλο ταμείο, ώστε αδιατάραχτα και χωρίς προβληματισμούς, στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας, να μπορέσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους, στον πλέον ακμάζοντα κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας και του τουρισμού”.

Τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ νομού Ηρακλείου κ.κ. Γιάννης Σκουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο κ. Νίκος Μπελιβάνης.Πανελλήνια Ομοσπονδία

Την αντίδραση του απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης διατύπωσε για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Γιάννης Κουρίνος.

“Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως είμαστε στο ίδιο καράβι. Εμείς όμως τραβάμε κουπί κι αυτοί ρεμβάζουν με τον δικό μας ιδρώτα” δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως ο μόνος λόγος για τον οποίο παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Τ.Α.ΞΥ. είναι η καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχουν και το εφάπαξ στα 20 χρόνια εργασίας που λαμβάνουν. “Αυτά τα δύο δικαιώματα, που είναι δικαιώματα τα οποία προέρχονται από τις δικές σας εισφορές και τον δικό σας κόπο, δεν μπορεί κανείς να σας τα στερήσει” υπογράμμισε ο κ. Κουρίνος.“Όχι στη λεηλασία”Την αντίθεση του απέναντι στις προθέσεις τις κυβέρνησης, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Τ.Α.ΞΥ. κ. Γιώργος Αρετίνης.

“Δεν θα επιτρέψουμε την λεηλάτηση των ταμείων. Δεν θα επιτρέψουμε την αρπαγή των χρημάτων που μας ανήκουν και προέρχονται από δικές μας εισφορές”, τόνισε ο κ. Αρετίνης, για να προσθέσει: “Επειδή δεν κατάφεραν να μας κλέψουν το αποθεματικό του ταμείου μας με τα δομημένα ομόλογα, προσπαθούν τώρα να το αρπάξουν με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Τα όσα λέει η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν, αλλά να μας ληστέψουν”.Ψήφισμα

Ψήφισμα κατέθεσαν στην Περιφέρεια Κρήτης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, κάνοντας σαφείς και ξεκάθαρες τις διεκδικήσεις του. Με βάση αυτό, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαιτούν και διεκδικούν άμεσα από την κυβέρνηση:

• Το σταμάτημα της ενοποίησης του ταμείου ξενοδοχοϋπαλλήλων με το Ι.Κ.Α.

• Την χρηματοδότηση – εξόφληση οφειλών του Κράτους, προς το ταμείο.

• Συνεπή καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων 1 % του Α.Ε.Π.

• Τη δημιουργία νέου αποθεματικού.

• Την ένταξη νέων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όχι την έξοδο καμία εκ των ενταγμένων ειδικοτήτων.