Σημαντική αύξηση της τάξης του 40% παρατηρείται φέτος στον αριθμό των μαθητών Λυκείου που φοιτούν σε τμήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση- στο τέλος Οκτωβρίου- πολλοί μαθητές στράφηκαν τελικά στο δημόσιο φροντιστήριο.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν νέες εγγραφές και δημιουργήθηκαν επιπλέον τμήματα.

Αντίστοιχα μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των καθηγητών που εργάζονται στην ΠΔΣ, αν και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη χώρα εκκρεμεί η καταβολή των χρημάτων σε 20.000 ωρομίσθιους της ΠΔΣ! Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει, γιατί με την απασχόλησή τους στο πρόγραμμα, οι ωρομίσθιοι εξασφαλίζουν την πολύτιμη προϋπηρεσία που θα τους κατατάξει σε υψηλότερες θέσεις στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.

Ο υπεύθυνος της ΠΔΣ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Ραδάμανθυς Νεονάκης υποστηρίζει ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξητική τάση στα τμήματα της ΠΔΣ και εξηγεί «Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε το πρόγραμμα και στο Μουσικό Σχολείο, όπου μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τα παιδιά. Παράλληλα, μετά τους ελέγχους με τις βαθμολογίες που δόθηκαν το Φεβρουάριο, όλο και περισσότερα παιδιά άρχισαν να ενδιαφέρονται. Γενικά κάθε χρόνο μετά τους βαθμούς υπάρχει αυξητική τάση για εγγραφές σε όλα τα σχολεία, γιατί οι μαθητές διαπιστώνουν τις ελλείψεις τους και αναζητούν βοήθεια».

Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 853 τμήματα για όλα τα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο και τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν σε 932, ενώ σήμερα λειτουργούν γύρω στα 1.000. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθητών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πέρσι το Φεβρουάριο οι μαθητές ήταν 850 και φέτος ξεπερνούν τους 2.100! Αντίστοιχα μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των καθηγητών της ΠΔΣ. Πέρσι ήταν 67 μόνιμοι και φέτος 120, ενώ οι ωρομίσθιοι ήταν 252 και φέτος είναι περίπου 600.Απλήρωτοι

οι καθηγητέςΑν και τα στοιχεία για τα τμήματα και τους μαθητές είναι θετικά, δεν ισχύει το ίδιο και για τις πληρωμές των καθηγητών και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΠΔΣ. Από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος μέχρι και σήμερα δεν έχει αυξηθεί το ποσό που καταβάλλεται στους καθηγητές για την εργασία τους, ενώ είναι άγνωστο πότε θα πάρουν τα χρήματά τους. Όπως λέει ο κ.Νεονάκης, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας για το πότε θα πληρωθούν οι καθηγητές που εργάζονται στο πρόγραμμα. «Έχουμε κάνει προσπάθειες και έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένα το υπουργείο Παιδείας για να εξοφλήσει τουλάχιστον την περσινή χρονιά και τους φετινούς μήνες, αλλά η απάντηση είναι ότι έχουν προτεραιότητα τα προηγούμενα έτη» αναφέρει ο ίδιος.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ ΟΛΜΕ και υπουργείου Παιδείας, με το προεδρείο της Ομοσπονδίας να ζητά από τον υφυπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους 25.000 απλήρωτους ωρομίσθιους και αναπληρωτές σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης δήλωσε ότι περίπου 20.000 ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, που εργάζονται στο πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, έχουν να πληρωθούν από πέρυσι, ενώ περίπου 6 με 7 χιλιάδες αναπληρωτές του κανονικού προγράμματος δεν έχουν λάβει χρήματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Από την πλευρά του ο κ.Λυκουρέντζος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να δοθούν σταδιακά τα χρήματα.Τα λειτουργικά έξοδαΠαράλληλα, εκκρεμεί η εκκαθάριση των τιμολογίων για τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Μόλις πριν λίγες μέρες ζητήθηκε από το υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης για το προηγούμενο έτος. Όσο για τα φετινά έξοδα για μετακινήσεις μαθητών, εκπαιδευτικό υλικό, αναλώσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα που μέχρι το Δεκέμβριο πλησίαζαν τις 4.000 ευρώ για το νομό Ηρακλείου, δεν υπάρχει προοπτική να πληρωθούν άμεσα.