Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Σε κοινές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων με στόχο να εισακουστούν επιτέλους τα αιτήματά τους και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συναντηθούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συγκρότησης πανεκπαιδευτικού μετώπου και την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων μέσα στο Μάρτιο.

Με αυτό το σκεπτικό οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας στην ολομέλεια της ΟΛΜΕ στις 9 Φεβρουαρίου, όπου δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη απόφαση για την ημερομηνία νέας απεργίας, αλλά δήλωσαν ότι «ως εργαζόμενοι στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμης σημασίας, για την κοινωνική πρόοδο και τη θετική προοπτική του τόπου μας, χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης έχουμε συνειδητοποιήσει ότι απαιτούνται άμεσα βαθιές θετικές τομές και ανατροπές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μόνο μέσω της ακύρωσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται. Αυτές οι ανατροπές απαιτούν τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού μετώπου αντίστασης, το οποίο, με τη σειρά του, προϋποθέτει κινηματική τόλμη, πολιτική γενναιότητα και υπευθυνότητα από όλους και από όλες τις πλευρές».

Στο μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας όπου συζητείται η εισήγηση της ΔΟΕ. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προτείνει την πραγματοποίηση πενθήμερης απεργίας μέσα στο Μάρτιο και συνέχιση του απεργιακού αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, από την ολομέλεια της ΔΟΕ.

Στο Ηράκλειο

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, παρουσία του γενικού γραμματέα της ΔΟΕ Κομνηνό Μαντά, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα κοινής δράσης των εκπαιδευτικών.

Τα μέλη του Συλλόγου υπερψήφισαν την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό μέχρι τις 3 Μαρτίου, προτείνουν να γίνουν οι κινητοποιήσεις το Μάιο, διαφορετικά να τεθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση του κλάδου το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο κ.Μαντάς, τον τελευταίο χρόνο και μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις του κλάδου, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά προέκυψαν και νέα ζητήματα όπως η προσχολική αγωγή και το ασφαλιστικό.

«Η ΔΟΕ δεν έχει άλλο δρόμο, μετά και τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, η απάντηση της οποίας ήταν ΄΄δεν έχουμε να σας δώσουμε΄΄, έτσι σκληρά και κυνικά, παρά να προτείνει τη συνέχιση των αγώνων μας, εκεί που σταματήσαμε πέρυσι γιατί δεν μπορούσαμε να αντέξουμε άλλο οικονομικά» τόνισε ο κ.Μαντάς προσθέτοντας ότι η ομοσπονδία προτείνει πλέον να γίνουν κινητοποιήσεις με ενιαίο μέτωπο ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ και φοιτητές. «Η κυβέρνηση να είναι βέβαιη, πως με την πολιτική που ακολουθεί, θα μας ξαναβρει στο δρόμο ενωμένους όλους μαζί» κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Δ.Θεοτοκόπουλος» ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών. «Με δεδομένο το γεγονός ότι τα αιτήματά μας παραμένουν ανικανοποίητα ακόμα και ύστερα από τη μεγάλη κινητοποίηση του 2006 που ήταν ορόσημο για μας, αποτελεί χρέος μας απέναντι στην κοινωνία και τους μαθητές μας να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους» είπε ο ίδιος και κατέληξε «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, είναι η ενίσχυση του πανεκπαιδευτικού μετώπου και γίνονται ήδη κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, αφού τα αιτήματά μας είναι και η εκπαίδευση βάλλεται σήμερα στο σύνολό της, σε όλες τις βαθμίδες».

Ο Σύλλογος «Ν.Καζαντζάκης»

Τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για τη διαμόρφωση προτεινόμενης θέσης ως προς τη δράση τους στην πορεία των εξελίξεων. Η Γ.Σ. του συλλόγου θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της παλιάς Ακαδημίας.