Οριστικοποιείται όπως όλα δείχνουν η ημερομηνία που θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική βολή του πυραυλικού συστήματος S-300 που βρίσκεται στην 126 Σμηναρχία Μάχης.

Το Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά έχει ενημερώσει σύμφωνα με πληροφορίες τους αρμόδιους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας ότι ανοικτές ημερομηνίες για να δοκιμαστούν οι ρωσικοί πύραυλοι είναι οι πρώτες 20 ημέρες του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Αργότερα, μετά δηλαδή τις 20 /12 έχουν προγραμματιστεί βολές οπλικών συστημάτων άλλων χωρών.

Με δεδομένη την γνωστοποίηση αυτή από το Π.Β.Κ έρχεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας κλιμάκιο αξιωματικών από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (κλάδο Γ3 τηλεπικοινωνίες – ηλεκτρονικά συστήματα) αποτελούμενο από τέσσερα ή πέντε άτομα για έλεγχο των πυραύλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθένας από τους αξιωματικούς του ΓΕΑ είναι εξειδικευμένος στο αντικείμενό του, το οποίο και θα ελέγξει, ξεκινώντας τις διαδικασίες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική βολή, παρουσία των Ρώσων κατασκευαστών.

Σκοπός του κλιμακίου που έχει ενημερώσει για την επικείμενη κάθοδό του είναι να δώσει το πράσινο φως από την πλευρά του για να εγκριθούν κονδύλια που θα επιτρέψουν να δοκιμαστεί το σύστημα που βρίσκεται στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια.

«Οι διαδικασίες τρέχουν για να γίνει η πρώτη δοκιμαστική βολή στο Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθάρισε και όλα έχουν δρομολογηθεί» μας είπε αξιωματικός της Π.Α

Όπως έχει γράψει η «Π» η Πολεμική μας Αεροπορία επιθυμεί να γίνουν οι σχεδιαζόμενες δοκιμές ώστε να αξιολογηθεί σε βολή το ρωσικό σύστημα με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή του.

Μέχρι σήμερα όπως μας είπαν στρατιωτικοί που έχουν χειριστεί το σύστημα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο λόγω και του υψηλού κόστους των βλημάτων εδάφους -αέρος που διαθέτει το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα.

Η δοκιμή πάντως του ρωσικού συστήματος ένα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τις δοκιμές κι άλλων συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας και βρίσκονται στην Κρήτη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δοκιμαστεί.

Το Πεδίο Βολής Κρήτης αποτελεί το ιδανικό μέρος για τέτοιου είδους δοκιμές αφού και στο παρελθόν έχουν γίνει από άλλες χώρες, όπου και δοκίμασαν τα συστήματά που διαθέτουν.