Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Μπλόκαραν τα χειρουργεία γιατί “φράκαραν” οι Εντατικές

Ασθενείς με όγκο καθυστερούν να χειρουργηθούν


Πολλοί ασθενείς από την Κρήτη με όγκο στον εγκέφαλο, καθυστερούν περισσότερο από ένα μήνα να μπουν στο χειρουργείο-με κίνδυνο να αυξηθεί ο όγκος-αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια Εντατικής για να νοσηλευθούν μετά την επέμβαση.

Σήμερα, 5 ασθενείς με όγκο, περιμένουν να μπουν στο χειρουργείο, όμως η επέμβαση αναβάλλεται συνεχώς και οι οικογένειές τους ρωτούν τους γιατρούς τι πρέπει να πληρώσουν για να κάνουν την εγχείρηση!

“Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πρέπει να βρεθούν λύσεις”, είπε στην “Π” ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αντώνης Βάκης.

Ο γιατρός σημείωσε: “Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει μόνο 11 κρεβάτια για να καλύψει τις ανάγκες όλου του νοσοκομείου και είναι πάντα γεμάτη. Στη δική μας την κλινική το 50% των περιστατικών χρειάζονται κρεβάτι Εντατικής μετά το χειρουργείο και κρεβάτια δεν υπάρχουν”.

Ο κ. Βάκης είπε ότι οι όγκοι πρέπει να χειρουργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί επιβαρύνεται η υγεία των αρρώστων και υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ο όγκος, ενώ καταρακώνονται ψυχολογικά, κάτι που επίσης είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό.

Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής μας είπε ότι μόνο αυτή την περίοδο, υπάρχουν 5 ασθενείς-ακόμη και νέοι άνθρωποι 30 ετών-που τα χειρουργεία τους αναβάλλονται συνεχώς, αφού δεν βρίσκονται κρεβάτια στη ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό είναι, αυτό που μας είπε ο κ. Βάκης, για το πώς αντιδρούν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους στις αναβολές αυτές.

“Μας ρωτάνε τι χρήματα πρέπει να δώσουν για να χειρουργηθούν και μας φέρνουν σε τρομερά δύσκολη θέση, αφού τους εξηγούμε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αλλά ότι υπαρχουν ελλείψεις κρεβατιών στη Μονάδα”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Νευροχειρουργική κλινική έχει 25 κρεβάτια, όμως ασθενείς της νοσηλεύονται και σε άλλες κλινικές.

Εκτός από τα περιστατικά με όγκους εγκεφάλου, χειρουργούνται ασθενείς με τραύματα στο κεφάλι, υδροκεφαλία, επιληψία, προβλήματα σπονδυλικής στήλης κ.α.

Ο γιατρός επισημαίνει ότι αν υπήρχε η δυνατότητα η κλινική να έχει ένα κρεβάτι Εντατικής σε μόνιμη βάση, η κατάσταση θα είχε ομαλοποιηθεί.

Χειρουργούνται 200 όγκοι εγκεφάλου τον χρόνο

Σε ετήσια βάση στην κλινική, χειρουργούνται περίπου 200 ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο.

Οπως σημειώνει ο κ. Βάκης, πριν μια διετία ο αριθμός τους ήταν ανησυχητικά αυξημένος, όμως τώρα, παρουσιάζεται ύφεση και πολλοί όγκοι είναι καλοήθεις. Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τους όγκους στον εγκέφαλο, όμως ύποπτα θεωρούνται τα φυτοφάρμακα, οι υψηλές τάσεις ρεύματος, η κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου κ.α.

Η κλινική προγραμματίζει μάλιστα ημερίδα μέσα στους επόμενους μήνες με ειδικούς, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στους όγκους εγκεφάλου.