Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία θα ζητήσουν οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό. Στο μεταξύ συνεχίζεται από τους κτηνοτρόφους ο εντοπισμός νεκρών ζώων μέσα στα χιόνια και από τους γεωργούς η καταγραφή των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τον προχθεσινό παγετό.

Με χθεσινές δηλώσεις του από την Πελοπόννησο ο κ. Κοντός έδωσε διαβεβαιώσεις για άμεση αποτίμηση των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων, χαρακτήρισε αδιανόητη την αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών δήθεν ως αποτέλεσμα των ζημιών και τόνισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει ελέγχους.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να πάρουν τις πρώτες απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό στο αίτημα για άμεση καταβολή αποζημιώσεων οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου και του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου, οι οποίοι θα τον επισκεφθούν στην Αθήνα. Είναι η πρώτη συνάντηση των αγροτών του νομού Ηρακλείου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες.

Οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να μετρούν τις ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και στάβλους που άφησε πίσω του ο χιονιάς, ενώ οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη έξω στην ύπαιθρο για τους πρώτους υπολογισμούς. Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δηλώσουν τις ζημιές στους δήμους τους μέχρι αύριο Παρασκευή, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία των εκτιμήσεων και των εξατομικεύσεων.

ΘερμοκήπιαΚάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται το μέγεθος των ζημιών στη φυτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο ιδιαιτέρως των θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τον παγετό προχθές την νύκτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργο Ντισπιράκη, όλο και περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ζημιές στις καλλιέργειες τους. Ευτυχώς, ο τελευταίος Νοτιάς απέτρεψε νέες ζημιές στα θερμοκήπια, τα εσπεριδοειδή, τα λαχανικά και την ελαιοκαλλιέργεια όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαρίας Σπυριδάκης. Ο κίνδυνος όμως δεν έχει περάσει και οι αγρότες εξακολουθούν να ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο κι άλλου παγετού.

Ειδικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλη Γαβαλά, θα χρειαστούν αρκετές μέρες μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις ζημιές.

Όσοι αγρότες πάντως θέλουν να δηλώσουν ζημιές στη φυτική παραγωγή μπορούν να το κάνουν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέσα σε διάστημα 12 ημερών. Αυτό δεν ισχύει για τους κτηνοτρόφους που χρειάζεται να δηλώσουν τις ζημιές τους μέχρι αύριο.

Ανακοίνωση Κτηνοτροφικού ΣυλλόγουΣτο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωση του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρει:

1. Σε ότι αφορά τις αναγγελίες των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο δεν ισχύει η προθεσμία των 12 ημερών από την Παρασκευή και μετά όπως ισχύει στο φυτικό κεφάλαιο. Οι ζημιωθέντες κτηνοτρόφοι από την χιονόπτωση πρέπει οι ίδιοι να αναγγείλουν στα γραφεία του ΕΛΓΑ τηλεφωνικά τις απώλειες που έχουν εντοπίσει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή της εβδομάδας που διανύουμε . Οι αναγγελίες μπορεί να γίνουν και σε ομαδικές καταστάσεις από τους Δήμους μέχρι την ίδια ημερομηνία . Εάν μέχρι την Παρασκευή δεν εντοπιστούν όλα τα ζώα που αγνοούνται λόγω των εν γένει αδυναμιών στον ορεινό όγκο τότε ο ΣΕΚΝΗ θα ζητήσει παράταση του χρόνου .

2. Πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στη Λάρισα με επιτυχία το τρίτο κατά σειρά Πανελλαδικό Κτηνοτροφικό Συλλαλητήριο .

3. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση που είχε προταθεί για την Δευτέρα 25-02-2008 στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Φώλια και να γίνει κανονικά το μεγάλο Συλλαλητήριο στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων .