Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

«Σήμα κινδύνου» στέλνει ξανά το Ευρωκοινοβούλιο για τις αγροτικές επιδοτήσεις που δίνονται στη χώρα μας, λόγω ελλείψεων στο σύστημα ελέγχου.

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε προχθές είναι ιδιαιτέρως επικριτικό προς την Ελλάδα σχετικά με τους ελλιπείς ελέγχους στην καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και ζητά να ενημερωθεί για το σύνολο των χρημάτων που δίδονται με τη μορφή αγροτικών ενισχύσεων στους παραγωγούς της χώρας μας.

Υιοθετώντας την έκθεση του κ. Francesco MUSOTTO (ΕΛΚ-ΕΔ, IT), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "απαίτησε όπως η Επιτροπή φανεί αδιάλλακτη εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει το σχέδιο δράσης για την εισαγωγή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου". Ζήτησε ακόμη να "πληροφορηθεί το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων/ενισχύσεων...που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα για την εγκαθίδρυση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) καθώς και κατά πόσον το ποσό αυτό μπορεί να ανακληθεί, εάν το σύστημα δεν είναι πλήρως λειτουργικό έως το Σεπτέμβριο του 2008".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Π» είχε παρουσιάσει το πρόβλημα με δημοσίευμα της από τις 7 Ιουνίου του 2007, από πληροφορίες υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε εξαιρετικά καθησυχαστική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2006 αναφέρει τα εξής σε σχέση με την ελλιπή εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα: 5.11. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η δήλωση του Γενικού Διευθυντή περιέχει επιφύλαξη σχετικά με την ελλιπή εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα. Για το 2006, το Συνέδριο επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη αδυναμία διενέργειας των βασικών ελέγχων και συγκεκριμένα: επεξεργασία των αιτήσεων, διαδικασίες επιθεώρησης, ακεραιότητα της βάσης δεδομένων για τα ζώα καθώς το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων».Παρατυπίες και από άλλες χώρεςΣε ό,τι αφορά τις γεωργικές δαπάνες, το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν υπεύθυνες για το 57,2% των παρατυπιών που αντιπροσωπεύουν 64,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι περισσότερο θιγέντες τομείς ήταν οι τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, του βοείου κρέατος καθώς των οπωροκηπευτικών.

Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ακόμη ότι το ποσό που συνδέεται με παρατυπίες σε σχέση με τους ιδίους πόρους αυξήθηκε (+7%) από 328 εκατ. ευρώ (2005) σε 353 εκατ. ευρώ (2006). Τα προϊόντα δε που συνδέονται με παρατυπίες ήταν οι τηλεοράσεις (2005: 69 εκατ. ευρώ, 2006: 62,3 εκατ. ευρώ) και τα τσιγάρα (2005: 30,9 εκατ. ευρώ, 2006: 27,5 εκατ. ευρώ).Μπατζελή: «Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες»Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθώς και το σύνολο της Σοσιαλιστικής Ομάδας καταψήφισε το μέρος εκείνο της επίμαχης τροπολογίας που αναφέρεται στους κοινοτικούς πόρους χρηματοδότησης του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα, καθώς οι πόροι του ΟΣΔΕ είναι αποκλειστικά εθνικοί και δεν υπάρχει κοινοτική χρηματοδότηση τα τελευταία δέκα έτη.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να κατοχυρωθούν τα γεωργικά κονδύλια, αλλά και η ίδια η αξιοπιστία της χώρας.

Επεσήμανε ακόμα ότι η χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βρίσκεται στο στόχαστρο των ελεγκτικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες επιθυμούν την συρρίκνωση του ρόλου της Αγροτικής Πολιτικής σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.