Σκληρή κόντρα με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και το σκάνδαλο Siemens είχαν χθες στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος για πρώτη φορά από το 2004 χρησιμοποίησε την "Ωρα του πρωθυπουργού" για να συγκρουστεί με τον Κώστα Καραμανλή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη της υπόθεσης Ζαχόπουλου και τον κάλεσε να έλθει για ακρόαση στην Επιτροπή της Βουλής ως πρώην υπουργός Πολιτισμού, αλλά και να δημοσιοποιήσει τις επιστολές που έχει λάβει από τον Πέτρο Τατούλη.

"Ο βασιλιάς είναι γυμνός, κύριε Καραμανλή. Υποκλοπές, ομόλογα, καρτέλ, 'κουμπάροι', υπουργείο Πολιτισμού. Η συγκάλυψη της συγκάλυψης. Γιατί αρνείστε κύριε Καραμανλή, να έρθετε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για να λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό; Γιατί φοβόσαστε; Και σας προκαλώ να δώσετε τις επιστολές του κ. Τατούλη στη δημοσιότητα. Δεν είναι προσωπική, φιλική αλληλογραφία μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι δημόσια έγγραφα μεταξύ του υφυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Απαντώντας, ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε πως "τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί και τίποτε δεν μένει στη σκιά". "Ολα στο φως. Δεν πρόκειται ποτέ να χαριστούμε σε κανέναν, όποιος και αν είναι, όπου και αν βρίσκεται" τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων λέγοντας: "Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια να έρθετε να μου κάνετε ερώτηση στην 'Ωρα του πρωθυπουργού'. Εδώ είμαι, στην Ολομέλεια, να με ρωτήσετε όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια, όμως, εντυπώσεων δεν συμμετέχω, δεν παίζω".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και το αίτημα που διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για Siemens και για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον.

"Γιατί -τόνισε ο κ. Παπανδρέου- δεν θέλετε την εξεταστική για τη Siemens; Τόσα ψέματα, κύριε Καραμανλή, τόση αδιαφάνεια, τόσος κυνισμός, τόση έλλειψη σεβασμού στον Ελληνα πολίτη; Εχετε πληγώσει την Ελλάδα, έχετε πληγώσει τον Ελληνα. Εμείς εγγυούμαστε άλλο δρόμο, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας".

"Μιλάτε εσείς για εξεταστική επιτροπή. Ελεος! -απάντησε ο πρωθυπουργός- Σας είπαν ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Και εδώ αποτυγχάνετε! Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται;.. Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη, και η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα".

Καραμανλής και Παπανδρέου αντιπαρατέθηκαν και με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ και την προοπτική της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα, που ήταν και το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει "κάτω από το τραπέζι" συμφωνίες με την RWA. "Ποια είναι η RWA; Η δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην ΕE. Eφυγε από τη Γερμανία από τα πρόστιμα που έπαιρνε για τις λιθανθρακικές μονάδες λόγω συμφωνίας Κιότο. Και μας βρήκε εμάς κορόιδα, κύριε Καραμανλή; Τους Eλληνες; Αυτό είναι ο πατριωτισμός της παράταξής σας; Να γίνουμε οι δακτυλοδεικτούμενοι στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις; Να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ενεργειακό σκουπιδότοπο; Να προσθέσουμε άλλους 9 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα στη χώρα μας;" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία συμφωνία και αφού κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λέει "ανακρίβειες", του υπενθύμισε: "Φαίνεται προφανώς ότι δεν είδατε και την ερώτηση που έχουν καταθέσει οι δικοί σας συνάδελφοι, σύμφωνα με την οποία ήταν προγραμματισμός από την κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα και ευθέως οι βουλευτές σας μας εγκαλούσαν που δεν έχουμε προχωρήσει. Κύριε Παπανδρέου, δίνετε την εντύπωση ότι δεν ξέρετε τίποτε από όσα γίνονταν και όσα δεν γίνονταν τον καιρό που το κόμμα σας είχε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δίνετε την εντύπωση πως ούτε τώρα ξέρετε. Δεν ακούτε, δεν σας λένε, δεν μαθαίνετε".

Στο θέμα της Siemens αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση, και επιτέθηκε τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΠΑΣΟΚ. "Πρέπει να μάθουμε πέρα από το ποιοι, πόσα και σε ποια τσέπη και πόσο κόστος είχε η Siemens" τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος.Αντιπαράθεση Καραμανλή-ΑλαβάνουΤο συλλογικό συμφέρον είναι στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν, να απεργούν, να κινητοποιούνται. Δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός η βία» είπε ο πρωθυπουργός και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα άρνηση σε όλα, χωρίς παρουσίαση πρότασης και χωρίς συμβολή στην επίτευξη λύσεων.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλίσει πλήρως και σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και στην Ολυμπιακή.

Ο Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το δημόσιο τομέα, ζητώντας παράλληλα από τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη νέα κυβερνητική πρόταση του Συνασπισμού.

«Θα συμβουλεύατε μικρό επιχειρηματία να πουλήσει την κερδοφόρα επιχείρηση του; Αν όχι, για ποιο λόγο πουλάτε όλα τα φιλέτα Δημοσίου; Θα συμβουλεύατε έναν επιχειρηματία να πουλήσει την επιχείρησή του όταν αυτός διαπιστώνει ότι ο διευθυντής του κλέβει;» ρώτησε ο κ. Αλαβάνος.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία να καταγγέλλει νοσηρά φαινόμενα και από την άλλη, να εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση που αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους.

KKE: Ανούσια αντιπαράθεση

Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η αντιπαράθεση για το ζήτημα της ενεργείας και τα σκάνδαλα ήταν εντελώς αποπροσανατολιστική και ανούσια.

«Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και υλοποιούν τον 'ευρωμονόδρομο' της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενεργείας. Η διαφωνία τους αφορά μόνο το πώς αυτή θα γίνει και στο ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επωφεληθούν περισσότερο».