Του Γιάννη Ζωράκη

Τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, πραγματοποίησε χθες η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην απόλυση της καθηγήτριας κ. Πηνελόπης Σπουρδαλάκη από σχολείο του Χάρακα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σπουρδαλάκη είχε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς διοριστεί ως μόνιμη εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 10, αφού είχε πετύχει στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και είχε τοποθετηθεί στο σχολείο του Χάρακα.

Η κ. Σπουρδαλάκη ωστόσο, μετά από πέντε μήνες διορισμού κι αφού εργαζόταν κανονικά, ενημερώθηκε από υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας ότι απολύεται, επειδή δικαιώθηκαν εκ των υστέρων κάποιοι εκπαιδευτικοί στη διαδικασία της ένστασης που είχαν υποβάλει, αναφορικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Έκτοτε, τόσο η ίδια, όσο και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, έχουν κινήσει μια διαδικασία ανάκλησης της απόλυσης, που όπως υποστηρίζεται είναι απαράδεκτη και πρωτάκουστη, καθώς και δικαίωσης της εκπαιδευτικού.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αυτών, οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και η κ. Σπουρδαλάκη συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Σπανουδάκη, ο οποίος ανέφερε πως γνωρίζει το ζήτημα, διευκρινίζοντας πως η Διεύθυνση, κινεί όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προς επίλυση του. Ο κ. Σπανουδάκης μάλιστα επικοινώνησε προσωπικά με το Υπουργείο Παιδείας, απ’ όπου βεβαίως δεν ελήφθη κάποια άμεση απάντηση.

Για πρωτάκουστες συμπεριφορές και αμφισβήτηση κεκτημένων δικαιωμάτων έκανε λόγο χθες, σε συνομιλία του με την «Π» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αγαπάκης:

“Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει απόλυση εκπαιδευτικού μετά την δημοσιοποίηση διορισμού του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης” δήλωσε ο κ. Αγαπάκης για να προσθέσει: “Είναι ανήκουστο μετά από πέντε μήνες διορισμού να απολύεται εκπαιδευτικός, χωρίς να φέρει την παραμικρή ευθύνη για την απόλυση του και να ενημερώνεται μάλιστα για αυτή από υπάλληλο του Υπουργείου”.

Ο κ. Αγαπάκης διευκρίνισε πως υπάρχει ένα θολό τοπίο αναφορικά με την απόλυση της εκπαιδευτικού, αφού στην πρώτη ενημέρωση της, είχε κινητοποιηθεί τόσο η ΕΛΜΕ, όσο και η ΟΛΜΕ και η απόλυση είχε παροδικά ανακληθεί.

“Το Υπουργείο στην αρχή είχε υποχωρήσει στις πιέσεις της Ομοσπονδίας κι είχε αναστείλει την απόφαση του, την οποία τελικά όμως υλοποίησε” αναφέρει ο κ. Αγαπάκης για να προσθέσει εμφατικά: “Γίνεται κατανοητή η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, όταν πλέον φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούνται και να ανακαλούνται, ακόμα και τα ΦΕΚ διορισμού”.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου πάντως, μετά την χθεσινή της κινητοποίηση δεν φαίνεται να υποχωρεί και δηλώνει πως θα προχωρήσει το ζήτημα έως ότου επιλυθεί.

Ήδη σήμερα που πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των Προέδρων ΕΛΜΕ, το πρόβλημα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση, ενώ ο κ. Αγαπάκης δηλώνει πως αντιπροσωπεία των Προέδρων ΕΛΜΕ αναμένεται να μεταβεί στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα και να ζητήσει ακρόαση από τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη, προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Αγαπάκης, η επίλυση του θέματος θα έπρεπε από την αρχή να θεωρείται αυτονόητη, καθώς έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν έπειτα από ενστάσεις τους, ωστόσο τοποθετήθηκαν ως επιπρόσθετο προσωπικό, χωρίς να απολυθεί ποτέ κανένας.