Τιμή παραγωγού στα 2,75 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι τρεις γραμμές καθόρισαν σε συνάντηση τους χθες το βράδυ ιδιώτες έμποροι από όλη την Κρήτη. Μέχρι χθες οι έμποροι αγόραζαν από τους παραγωγούς στα 2,65 ευρώ.

Σύμφωνα με τους χονδρέμπορους ελαιόλαδου θα καταβληθούν προσπάθειες από τώρα και στο εξής οι τιμές παραγωγού να καθορίζονται συλλογικά.

Την ίδια ώρα, μικρή ανάκαμψη φαίνεται να έχουν οι εμπορικές τιμές στην Ιταλία, με τους Ιταλούς εμπόρους να προσφέρουν 3 ευρώ παραδοτέο στα λιμάνια τους.

Στις Ενώσεις ήδη υπάρχει κινητικότητα για νέα κλεισίματα και στην Πελοπόννησο προς το παρόν μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις δεν πουλάνε ασκώντας και από την πλευρά τους πιέσεις να αυξηθούν οι εμπορικές τιμές. Η Ένωση Σητείας στο μεταξύ, αγοράζει με 2,80 ευρώ από τον παραγωγό, για τις ανάγκες όμως της δικής της τυποποίησης.

Σύλλογο ιδρύουν οι έμποροι

Όπως ήδη έχει γράψει η «Π», οι ιδιώτες έμποροι της Κρήτης, πραγματοποιούν επαφές με στόχο να ιδρύσουν σύλλογο, ώστε να υπάρχει ενιαία συνδικαλιστική έκφραση. Έχουν κάνει αρκετές συζητήσεις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κατέληξαν σε πολλά συμπεράσματα και χθες σε τιμές.

Πρώτη φορά, οι έμποροι ελαιόλαδου της Κρήτης κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν μάλιστα στις ίδιες τιμές τις οποίες όπως είπαν, θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις του νομού Ηρακλείου δίνουν προς το παρόν στους παραγωγούς προκαταβολή 2,50- 2,60 ευρώ για το λάδι οξύτητας μέχρι 3 γραμμές και διαβεβαιώσεις για εκκαθάριση. Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα είτε όλες οι Ενώσεις, είτε κάποιες από αυτές, να ανακοινώσουν το ύψος της εκκαθάρισης.