Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Από τη Δευτέρα η έρευνα για τις επιπτώσεις φυτοφαρμάκων στους μαθητές

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η επιδημιολογική μελέτη με την πρωτοποριακή μέθοδο της λήψης τριχών οι οποίες θα εξεταστούν στο εργαστήριο και θα διαπιστωθεί αν οι μαθητές σχολείων των Μοιρών έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.

Η μελέτη θα γίνει υπό την εποπτεία των καθηγητών Αριστείδη Τσατσάκη και Αντώνη Καφάτου από το εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Θα γίνει καταγραφή της περιβαλλοντικής και πληθυσμιακής επιβάρυνσης από την έκθεση σε φυτοφάρμακα και των επιπτώσεών τους στην δημόσια υγεία.

Ο δειγματολογικός έλεγχος σε μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Γυμνασίου Μοιρών θα γίνει τη Δευτέρα και την Τρίτη και τα αποτελέσματα της μελέτης θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο.Η εξέταση

των τριχώνΗ εξέταση των τριχών δίνει την δυνατότητα της πιστοποίησης της έκθεσης σε τοξικούς παράγοντες σε βάθος χρόνου και για το λόγο αυτό η χρησιμότητά τους για επιδημιολογικές μελέτες είναι μοναδική.

Το μυστικό στην διαδικασία αυτή βρίσκεται στο μήκος της τρίχας που πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.Καρκίνος

στα παιδιά από φυτοφάρμακαΣύμφωνα με τον κ. Τσατσάκη, και με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, τα παιδιά αγροτών μπορεί να εκτεθούν σε φυτοφάρμακα μέσω των γονέων τους. Η μητρική έκθεση σε φυτοφάρμακα είναι δυνατόν να δημιουργήσει κίνδυνο υγείας στο έμβρυο και στο νεογέννητο. Συχνή επαγγελματική έκθεση του γονέα σε φυτοφάρμακα ή χρήση φυτοφαρμάκων στο σπίτι έχουν συσχετισθεί με παιδική λευχαιμία και καρκίνο του εγκεφάλου. Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης όγκου του Wilms, σάρκωμα Εwing και όγκο των γεννητικών ή βλαστικών κυττάρων, σάρκωμα μαλακών μορίων και μη Hodgkin λέμφωμα.Η χρόνια έκθεση των παιδιών σε φυτοφάρμακαΟι επιστήμονες τονίζουν ότι τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευπαθή σε σχέση με τους ενήλικες στις τοξικές ουσίες, όπως στα φυτοφάρμακα. Για το λόγο αυτό, η έκθεση σ’ αυτές τις ουσίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Γενικά, τα βρέφη και τα παιδιά διαφέρουν στον τρόπο που εκτίθενται σε χημικές ουσίες και στο πώς αντιδρούν στην έκθεση αυτή από τους ενήλικες.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η διαφορά, είναι ότι τα βρέφη και τα παιδιά έχουν διαφορετικό και ταχύτερο μεταβολισμό, όπως και ταχεία αύξηση και ανάπτυξη. Επίσης, μετά την γέννηση, η κυριότερη περίοδος ανάπτυξης είναι το πρώτο έτος ζωής, κατά το οποίο το βρέφος τριπλασιάζει το βάρος του και τα διάφορα όργανα αναπτύσσονται με διαφορετική ταχύτητα, π.χ. ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτατα και καθίσταται γι’ αυτό το λόγο πολύ ευπαθές όργανο. Μέσω της γαλουχίας επίσης μεταβιβάζονται τα φυτοφάρμακα στα οποία εκτέθηκε η μητέρα στο βρέφος, όπως επίσης και μέσω του πλακούντα κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει διαφορά στην έκθεση των παιδιών από αγροτικές οικογένειες σε σχέση με τα παιδιά από αστικές οικογένειες. Συγκεκριμένα, τα παιδιά των αγροτικών περιοχών εκτίθενται σε υψηλότερο επίπεδο στα φυτοφάρμακα από τα παιδιά των αστικών περιοχών, λόγω του ότι τα φυτοφάρμακα μεταφέρονται στα σπίτια με τα ρούχα των μελών της οικογένειας, παρασύρονται από τον αέρα και μεταφέρονται εντος κατοικίας, μεταφέρονται με το γάλα της μητέρας στο παιδί και από την άμεση επαφή που έχουν τα παιδιά παίζοντας στην ύπαιθρο. Γενικότερα βέβαια, τα παιδιά είναι περισσότερο ευπρόσβλητα στα φυτοφάρμακα λόγω της επαφής τους με το έδαφος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και των ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών τους.

Η χρόνια επίδραση των φυτοφαρμάκων, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες σε παιδιά, τυπικά περιλαμβάνει διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, καρκίνο, τοξικότητα στην αναπαραγωγή, τοξικότητα στην ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, διαταραχές του ανοσοποιητικου συστήματος, όρασης, όπως και συμπεριφοράς”.