Του Κ. Μπογδανίδη

Παρεμβάσεις σε 4 μέτωπα με έργα ανάπλασης

Παρεμβάσεις σε 4 μεγάλα μέτωπα κάνει ο δήμος Ηρακλείου προσπαθώντας να διανοίξει και να αναπλάσει μεγάλους οδικούς άξονες που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία της πόλης κυρίως προς το νότο όπου η οικιστική επέκταση είναι ραγδαία. Είναι έργα που σε μεγάλο βαθμό έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Παπαναστασίου, την Ούλαφ Πάλμε, την Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Παρασκευοπούλου ο δήμος Ηρακλείου ετοιμάζει ίσως την μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα και που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη διαμόρφωση της παραλιακής οδού και την διάνοιξη στον Καράβολα. Οι μελέτες είναι σχεδόν έτοιμες, ο δήμος ξεκαθαρίζει τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις και ετοιμάζεται να καταθέσει τα τεχνικά δελτία και τις προτάσεις για την χρηματοδότηση των έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια την περίοδο 2007-2013.

«Εμείς είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο ΕΣΠΑ και νομίζω ότι θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα μιας περιοχής ολόκληρηςʼ ανέφερε στην ʽΠʼ ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης που έδωσε εντολή στους αντιδημάρχους κ.Μαμουλάκη και Ξημέρη να χειρισθούν τις υποθέσεις αυτές και να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Μάλιστα χθες οι δύο αντιδήμαρχοι είχαν μια πρώτη συνάντηση με κατοίκους και εκπροσώπους της Παπαναστασίου η οποία θα αναπλαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, από την γέφυρα στην Περτσελάκη μέχρι και την οδό Ανθέων. Στόχος του δήμου ήταν να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για να συμφωνήσουν στις αποζημιώσεις που θα πάρουν ώστε να μην υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές.

Ξημέρης και Μαμουλάκης είχαν μια διεξοδική κουβέντα με τους κατοίκους τους οποίους και ενημέρωσαν για το έργο πως θα γίνει η ανάπλαση, τα πεζοδρόμια, τις διαπλατύνσεις, τον αστικό εξοπλισμό που θα μπει, τους αγωγούς αποχέτευσης, ομβρίων κλπ.

“Νομίζω ότι πήγε καλά αυτή η ιστορία και θα έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων που θα κληθούν να υπογράψουν ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν εγκριθεί να ξεκινήσει το έργο”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης.

Με τις απευθείας συνεννοήσεις ο δήμος Ηρακλείου αποφεύγει τις δικαστικές εμπλοκές και τα προβλήματα που προέκυψαν σε άλλους δρόμους και τα οποία έγιναν αιτία χρονοβόρων διαδικασιών και καθυστερήσεων.

Ανάλογη είναι η τακτική που ακολουθεί ο δήμος και για τις παρεμβάσεις στους άλλους τρεις βασικούς άξονες:

-Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου που συνεχίζει να διανοίγεται και έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη πεταλοειδής οδός. Εδώ οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 800.000 ευρώ και σύντονα θα κατατεθούν από το δήμο.

-Στην οδό Ούλαφ Πάλμε που διανοίγεται και διαμορφώνεται πιο σύγχρονος δρόμος από την πλατεία Σινάνη ως την οδό νίκης που είναι το Σχέδιο Πόλης.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν διανοίξεις για την κατάληψη του πλάτους της οδού, κατεδαφίσεις ρυμοτομούμενων ακινήτων, εργασίες αποκατάστασης δικτύων, μετατοπίσεις δικτύων, οδοστρωσία και ασφαλτικά προσωρινού χαρακτήρα, στο καταλαμβανόμενο πλάτος από το σχέδιο πόλης.

-Στην οδό Παρασκευοπούλου, μία σημαντική οδό για την πόλη που ξεκινά από τη Δημοκρατίας και φτάνει μέχρι την Παναγίτσα όπου και εκεί προχωρούν οι διαδικασίες για την πλήρη διαμόρφωσή της.

Θυμίζουμε ότι τα έργα είχαν κολλήσει, αλλά μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που διατάσσει την απόδοση των εδαφικών τμημάτων και των κτισμάτων που ήδη έχουν απαλλοτριωθεί από το δήμο προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης, και να διαμορφωθεί ο κοινόχρηστος χώρος που προβλέπει τα έργα προχωρούν.