Με την αύξηση των τιμών στο αιγοπρόβειο κρέας μπορούν οι χονδρέμποροι να δείξουν την… ευαισθησία τους για τους κτηνοτρόφους και όχι με τις επικρίσεις εναντίον των συνδικαλιστών ότι τα αρνιά έμειναν αδιάθετα, λόγω των κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν τις μέρες των γιορτών. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των έξι κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, θέλοντας να απαντήσουν σε όσους τους επικρίνουν επειδή διοργάνωσαν κινητοποιήσεις για την αύξηση των τιμών σε γάλα και κρέας, εν μέσω των γιορτών των Χριστουγέννων. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Καράτζης, η αγορά όπως αποδείχθηκε «αντέχει» τιμές παραγωγού στα 6 ευρώ, χωρίς αύξηση των τιμών στην κατανάλωση. Αλλά οι έμποροι κρέατος δεν τις αποδέχονται με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αν θέλουν λοιπόν το καλό των κτηνοτρόφων, τόνισαν οι συνδικαλιστές αναφερόμενοι στους εμπόρους κρέατος, ας αυξήσουν τις τιμές, αντί να επικρίνουν τις διοικήσεις των κτηνοτροφικών συλλόγων. Σήμερα, είπαν, οι τιμές κυμαίνονται από 4,5 έως 4,8 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, ανάλογα με την ανάγκη κάθε κτηνοτρόφου να πουλήσει…

Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης αναφέρθηκαν αναλυτικά στις δραστηριότητες τους από τα τέλη του 2006 μέχρι σήμερα. Και οι δραστηριότητες αυτές είναι αρκετές, καθώς συμπεριλαμβάνουν από επαφές με νομάρχες, περιφερειάρχη και πολιτική ηγεσία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι δυναμικές κινητοποιήσεις.



Για τον αποκλεισμό



Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο τριήμερος αποκλεισμός των σφαγείων δεν αποφασίστηκε χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, σε μια περίοδο μαζικής διάθεσης της παραγωγής λόγω εορτών και φυσικά δεν έφερε την καταστροφή του κόσμου.

Το κενό των τριών ημερών υπερκαλύφθηκε από τις διπλοβάρδιες των επόμενων ημερών ενώ σε αυτή την επίμαχη περίοδο διατέθηκαν περισσότερα αρνιά απ’ ότι στην αντίστοιχη του 2006 όπου δεν είχαν κλείσει σφαγεία.

-Το πρόβλημα των αδιάθετων αρνιών οφείλεται σε κακό συντονισμό των τοκετών και της παραγωγής , στην υπερπαραγωγή και κυρίως στις ελληνοποιήσεις.

-Η τιμή των 6 ευρώ που απαίτησε το κτηνοτροφικό κίνημα αφορούσε περισσότερο στην τιμή και την αξιοπρέπεια των ίδιων των κτηνοτρόφων παρά την τιμή του κρέατος.

-Τα 6 ευρώ ήταν ρεαλιστική τιμή πλην όμως προϋπόθετε συναίνεση και κατανόηση από τους κρεοπώλες ( χονδρέμπορους κυρίως ) η οποία δεν υπήρξε , ήταν τιμή που άντεχε η αγορά και δεν απαιτούσε καμιά αύξηση στην κατανάλωση.

-Η ασυνέπεια για την πτώση των τιμών λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία των σφαγείων βαρύνει αποκλειστικά τους ζωέμπορους που υποσχέθηκαν τιμές άνω των 5,20 και δεν τις τήρησαν. (Οι αδυναμίες των κτηνοτρόφων είναι κατανοητές).

Βέβαια δεν περιμένουμε απάντηση ούτε για το ξεσαβούρωμα τεράστιων ποσοτήτων εισαγόμενου αιγοπρόβειου κρέατος στην αγορά της Κρήτης ως ελληνικού.

-Την απάντηση για την διαθεσιμότητα της ντόπιας παραγωγής και με όρους βιωσιμότητας και αξιοπρέπειας, καλούνται να την δώσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι με φορέα κοινής διαχείρισης Ομάδας Παραγωγών.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ηρακλείου και η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή κατήγγειλε την υπαναχώρηση Κοντού στα παρακάτω κρίσιμα θέματα :

1. Για την εξαίρεση εφαρμογής ισοζυγίου στο αιγοπρόβειο κρέας

2. Για την μη προώθηση των προτάσεων του παγκρήτιου αποκλεισμού των λιμανιών που αφορούσαν τα ειδικά μέτρα στήριξης για την κτηνοτροφία της Κρήτης ως ιδιαιτερότητα.

3. Για τον εμπαιγμό του άτοκου Δανείου των 10 ευρώ στα αιγοπρόβατα.