Του Κώστα Μπογδανίδη

Προχωρεί η Κορακιά, αλλά χωρίς λύση στο ιδιοκτησιακό

Με τους εκπροσώπους των φορέων ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ο σχεδιασμός συνεχίζεται, το θέμα της ιδιοκτησίας είναι ανοικτό, είπε


Τα καλά νέα είναι ότι η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τον φιλόδοξο σχεδιασμό της για την Κρήτη. Και στα τέλη του 2012 θα λειτουργεί στην Κορακιά ο πρώτος σταθμός 250 Μεγαβάτ με φυσικό αέριο. Τα κακά νέα είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα ξεπεράσει τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί με το ιδιοκτησιακό , τι θα γίνει με το ΔΕΣΦΑ και πώς θα υλοποιηθεί η έλευση του φυσικού αερίου!

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Αθανασόπουλος, που ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς για τον σχεδιασμό της Επιχείρησης, δεν προσκόμισε νέα στοιχεία πέραν όσων ξέραμε. Το σημαντικό είναι πάντως ότι επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο το επενδυτικό σχέδιο επισημαίνοντας για τη ΔΕΗ είναι πλέον μονόδρομος η κατασκευή των νέων μονάδων και η απομάκρυνση των παλαιών από τα Λινοπεράματα. Ο κ.Αθανασόπουλος αναγνώρισε βέβαια ότι δεν είναι μόνο…ρομαντικά τα κίνητρα της ΔΕΗ αφού σήμερα η Κρήτη είναι για την Επιχείρηση μια…χαμένη περιοχή. Και γιʼαυτό προσβλέπει στην εισαγωγή φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο ίδιος «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα του σημαντικού αυξημένου παραγωγικού κόστους στην Κρήτη , το οποίο αποτελεί μια μόνιμη οικονομική αιμορραγία σε βάρος της Επιχείρησης, να μειωθούν οι ετήσιες δαπάνες.

Και αποκάλυψε ότι η ζημιά μόνο από την παραγωγή είναι 160 εκ ευρώ ενώ από τους υπολογισμούς με βάση τις σημερινές τιμές προκύπτει ότι από τη χρήση του φυσικού αερίου το κέρδος θα είναι 147 εκ ευρώ. ετησίως.

«Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι μελέτες για να ξεκινήσουμε από του χρόνου την κατασκευή. Εμείς είμαστε έτοιμοι, πρέπει η ΔΕΣΦΑ και η ΡΑΕ να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα καθώς η όποια καθυστέρηση σημαίνει έλλειψη φυσικού αερίου και χρήση ντίζελ κάτι που επιβαρύνει τις δαπάνες μας», είπε ο ίδιος. Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη ΔΕΗ αλλά και από τη ΔΕΣΦΑ όπως επίσης και τη ΡΑΕ που πρέπει να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Όσον αφορά στη ΔΕΣΦΑ επίσης είπε ότι το Μάιο αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης που θα πιστοποιούν την πρώτη.

Ο κ. Βλάχος πάντως από τη ΡΑΕ είπε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έχει τελειώσει σε ένα μηνά την αλλαγή άδειας παραγωγής από μαζούτ μειωμένου θείου σε φυσικό αέριο.



Ο σχεδιασμός

Στα του σχεδιασμού τώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφθηκε το νησί για να επαναλάβει ό,τι και πριν επτά μήνες.

Το σχεδιασμό για την έλευση του φυσικού αερίου με την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου της τάξης των 500 μεγαβάτ.

Τα πρώτα 250 το 2012 στο νέο ενεργειακό κέντρο στους Γαλήνους-Κορακιά. Και τα υπόλοιπα 250 το 2014.

Μέχρι 2012 σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ξυλοκαμάρας θα μπορούσε να παράγει μετά την τροποποίηση δυο μονάδων παραγωγής 60 μεγαβάτ με φυσικό αέριο και αν υπάρχει δυνατότητα στο σύστημα αυτό να ενταχθεί και η μονάδα του Αθερινόλλακου το 2016.

Ο κ. Αθανασόπουλος είπε ακόμη: “Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ Α.Ε., προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια, προχώρησε σε επενδύσεις που έφθασαν τα 17,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν των ενισχύσεων του δικτύου, κατά το 2007 κατασκευάστηκαν 4 νέες γραμμές Μέσης Τάσης με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα, ενώ για το 2008 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή 8 νέων γραμμών συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων.

Με σκοπό τη βελτίωση τόσο της εκμετάλλευσης των δικτύων της όσο και της παροχής ενέργειας στους καταναλωτές, η Διανομή έχει θέσει σε λειτουργία 13 συστήματα “Τηλεχειρισμού με Ακουστική Συχνότητα” (ΤΑΣ) συνολικού κόστους 1.526.000 ευρώ και 4 “Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής” (ΚΕΔΔ) συνολικού κόστους 810.000 ευρώ.

Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Υποσταθμού Ηράκλειο Ι και να τεθεί σε λειτουργεί ο Υποσταθμός Διανομής στον Αθερινόλακκο, ο οποίος θα επιλύσει σε βάθος χρόνου το ενεργειακό πρόβλημα στην περιοχή ανατολικά της Ιεράπετρας.

Στα σημαντικά έργα που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν εντός της προσεχούς τριετίας συγκαταλέγονται οι Υποσταθμοί Σπηλίου (50MVA), Παχειάς Αμμου (50 MVA), Χανίων ΙΙ (100 MVA), Γουβών (50MVA) και Περάματος (50MVA).

Ακόμη, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αισθητικής αναβάθμισης υφισταμένων δικτύων Διανομής (κυρίως υπογειώσεις), συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, κυρίως στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και τον Δήμο κατά 50%.