Μια πρώην φοιτήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε φυλάκιση έξι μηνών για χρήση πλαστού εγγράφου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, μετείχε το 2002, με πλαστά πιστοποιητικά, στις εξετάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Μετεγγραφών Εξωτερικού (ΚΕΕΜΕ) και πέτυχε τη μετεγγραφή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, στο οποίο όμως να σημειωθεί δεν είχε φοιτήσει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φοιτήτρια, που κατάγεται από πόλη της Μακεδονίας, πλαστογράφησε πιστοποιητικό της εν λόγω Σχολής με την αναλυτική βαθμολογία σε 16 μαθήματα στα οποία φερόταν να έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στη διάρκεια τεσσάρων εξαμήνων. Επίσης προσκόμισε έγγραφο το οποίο είχε την υπογραφή του κοσμήτορα Κράεβ, ότι είχε εγγραφεί για το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν τρια χρόνια όταν έγινε ένας έλεγχος στα έγγραφα που είχαν προσκομίσει φοιτητές από μετεγγραφή.

Η διοίκηση της Ιατρικής με επιστολή που έστειλε στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας ζητούσε να αποσταλούν τα πιστοποιητικά των φοιτητών που είχαν φοιτήσει εκεί και από τα οποία προέκυπτε ότι η εν λόγω φοιτήτρια δεν είχε ποτέ εγγραφεί στην Ιατρική σχολή ενώ λίγες μέρες αργότερα ο αντιπρύτανης ,βεβαίωνε ότι υπήρξε φοιτήτρια και ότι τα έγγραφα που χρησιμοποίησε ήταν γνήσια.

Με αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η υπόθεση στην συνέχεια ερευνήθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία της Σόφιας που τελεσίδικα αποφάνθηκε ότι ήταν όντως πλαστά.

Από την εισαγγελική έρευνα και με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν, προέκυψε ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου (4090) που έφερε το πλαστό έγγραφο της αναλυτικής βαθμολογίας ανήκε σε άλλο έγγραφο το οποίο είχε εκδοθεί για ένα φοιτητή από την Πρίστινα ο οποίος είχε πεθάνει στον σερβοκροατικό πόλεμο. Επίσης, την 18η Σεπτεμβρίου 2002, οπότε φερόταν να έχει εκδοθεί ,δεν είχε εκδοθεί κανένα πιστοποιητικό από τη γραμματεία του τμήματος Αλλοδαπών του Πανεπιστημίου της Σόφιας ενώ όπως επισημαίνεται στην αλληλογραφία με το Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, από τις αρχές του 2002, όλα τα έγγραφα που εκδίδει είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Περαιτέρω, η σφραγίδα και η υπογραφή του κοσμήτορα ήταν πλαστές.

Η φοιτήτρια, έδωσε εξετάσεις το Δεκέμβριο του 2002 και πέτυχε τη μετεγγραφή της στο δεύτερο έτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου γράφτηκε στις 18-2-2003. Με απόφαση της διοίκησης της Σχολής διαγράφηκε στις αρχές του 2007, λίγο πριν πάρει το πτυχίο της.

Η φοιτήτρια, αρνήθηκε την κατηγορία και έχει προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια για να προσβάλει την απόφαση αποβολής της από την Ιατρική Σχολή.