Του Κυριάκου Ζαχαρενάκη*

Στην πιο ήρεμη βενιζελική περίοδο εμφανίστηκε στο θρυλικό Καπετανάκειο, μια ξεχωριστή μουσική μορφή, ο Γεώργιος Χουρμούζιος.

Γεννήθηκε στη Λεμεσσό της Κύπρου το 1897 και συμπληρώθηκαν το 2007 τα 110 χρόνια από τη γέννησή του. Στα 70 του (7/10/1967) μπήκε ως απόμαχος πια, στο “Πτωχοκομείον” (Ίδρυμα Καλοκαιρινού) Αγίου Ιωάννη, προαστείου του Ηρακλείου. Ο σημερινός διευθυντής του Ιδρύματος κ. Μονιάκης και ο κ. Μυρωνάκης με πολύ προθυμία ενώ ετοίμαζαν τα όμορφα δώρα για τους 120 τροφίμους, με εξυπηρέτησαν βρίσκοντας την καρτέλα του Χουρμουζίου. Υπάρχει, λοιπόν, το “Βιβλιάριον Βοηθηματούχου”, ιατρικές εξετάσεις και παραχωρητήριο, στο οποίο μεταξύ των άλλων που παραχωρεί στο Μουσικό Σύλλογο “Απόλλων” είναι και το πιάνο του. Φυσικά υπάρχει και η ληξιαρχική πράξη θανάτου, που επήλθε το 1969, Πρωτομαγιά! Ήταν 72 ετών.

Ο Γ. Χουρμούζιος άφησε εποχή. Ήταν παιδί γνωστού μουσικού της Κύπρου. Είχε άλλους δύο αδελφούς μορφωμένους. Ήρθε στο Ηράκλειο κυνηγημένος από τους Εγγλέζους. Η πατρίδα τον προσέλαβε στη Μέση Εκπαίδευση και ανέλαβε υπηρεσία στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων. Δίδαξε βιολί, πιάνο, θεωρητικά, τόσο στο σχολείο, όσο και στο ωδείο. Γρήγορα, όλοι διαπίστωσαν πως το Ηράκλειο είχε ένα μεγάλο μουσικό, θα έλεγα εφάμιλλο ενός Σκαλκώτα, αν κοιτάξομε τη φωτογραφία του, που πήρα από το “Πτωχοκομείο”. Αρχοντική φυσιογνωμία, διανοούμενη στάση, αποφασιστικότητα, διαπεραστικό βλέμμα. Το πιάνο που έπαιζε, τότε, στο Καπετανάκειο, υπάρχει μέχρι σήμερα και ένιωσα συγκίνηση όταν πριν από κάποια χρόνια, διορισμένος κι εγώ για ένα διάστημα στο σχολείο αυτό (Α’Γυμνάσιο), έπαιξα την ιστορική αυτή αντίκα (STEINBACH BERLIN, αριθμ. 23374) των αρχών του εικοστού αιώνα. Σήμερα, με σπασμένες αρκετές χορδές, αναπαύεται στο βάθος της μεγάλης αίθουσας των καθηγητών, περιμένοντας το μεγάλο δάσκαλο... αλλά, κυρίως, τον επισκευαστή.

Με σεβασμό ενδιαφέρθηκα, εδώ και χρόνια, να μάθω τη μουσική πορεία του Χουρμουζίου στο Ηράκλειο. Φίλοι μου, καταξιωμένοι στο Ηράκλειο, με πληροφόρησαν με ενθουσιασμό γι’αυτόν. Με κατέπληξαν, όταν μου τραγούδησαν απ’έξω συνθέσεις του. Κάποιος μου έδωσε και κασέτα με αποσπάσματα, όπως και φωτοτυπίες της περίφημης σύνθεσης του Χουρμουζίου “Χαίρε Αθάνατη Λευτεριά”.

Γνώριζα από το 1963 την ύπαρξη του πρώτου Μουσικού Συλλόγου “Απόλλων”, που στεγαζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια πίσω από το “Ατλαντίς” (τώρα κάτω από την Α’ Εφορεία). Το ωδείο του Συλλόγου ανέδειξε πολλούς μουσικούς, όπως την εξαίρετη κ. Ρίκα Δεληγιαννάκη, που είναι και μουσουργός διευθύντρια. Υπηρέτησε κι εκείνη ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Η Γραμματεία του ωδείου μου γνώρισε τον κ. Χαράλαμπο Κανακάκη, παλαίμαχο φαρμακοποιό και πιανίστα. Συναντηθήκαμε στην “Παγκρήτια Ένωση Λογοτεχνών” και με πληροφόρησε ότι ο Χουρμούζιος είχε ανιψιό το συγγραφέα Αιμίλιο Χουρμούζιο, στον οποίο άφησε το σπουδαίο έργο του και τα αντικείμενά του. Οι συνθέσεις είναι πάνω από εκατό εμβατήρια κλπ. Ο Αιμίλιος, πεθαίνοντας, τα άφησε στη γυναίκα του κι εκείνη τα παρέδωσε στον κ. Κανακάκη.

Υπάρχει η σκέψη και η διάθεση για να εκδοθούν τα έργα του Χουρμουζίου. Ελπίζω, με αυτό το άρθρο, να συγκινηθεί ο δήμος και, όπως έκανε με τον Στρατή Καλογερίδη, να κάνει σύντομα και με τον Χουρμούζιο. Επίσης, τα έργα του μπορούν να διδαχτούν και να παρουσιαστούν σε συναυλία και σε σιντί. Η κρητική τηλεόραση μπορεί να κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα, που να εμφανιστούν σπουδαίοι μαθητές του, είτε μουσικοί, είτε άλλης ειδικότητας, αλλά και φίλοι του. Πολλοί μαθητές του θα είναι ξενητεμένοι και θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον, τόσο για τον Χουρμούζιο, όσο και για το Καπετανάκειο.

Ο Γ. Χουρμούζιος υπήρξε και αρθρογράφος στον ηρακλειώτικο Τύπο.

Τον Ιούλιο του 1960 δεν έχει πάρει ακόμα σύνταξη, είναι 63 ετών και γράφει τις “Σημειώσεις” του στη “Μεσόγειο”. Στα τέλη εκείνου του Ιούλη πεθαίνει ο Στρατής Καλογερίδης στα 76 του (γεν. 1884). Το Σεπτέμβριο του 1960 ο Χουρμούζιος παρουσιάζεται κανονικά και υπογράφει στην πρώτη πράξη για το σχ. έτος 1960-61. Μαζί του υπογράφουν και οι τελευταίοι συνάδελφοί του: Καυγαλάκης Γεωργ. (γυμνασιάρχης), Φιλιππάκης Γεωργ., Βλαχάκης Εμμ., Ζευγαδάκης Νικ., Σεργάκης Μιλτ., Πουλής Εμμ., Δασκαλάκης Ευαγγ., Κατεργιαννάκης Ανδρ., Σαμαριτάκης Στυλ., Κατζαγιαννάκης Κων., Κοκκινίδης Θεοφ., Τσαγκαράκη Στέλλα, Μιχελινάκης Γεωργ., Κρεβετζάκης Στυλ., Πιτταροκοίλη Καλλ., Ασκοξυλάκης Εμμ., ενώ απουσίαζαν Λογαριαστάκης Αντ., και Σπανάκος Μιχαήλ. Σ’αυτά τα στοιχεία με βοήθησαν ο κ. Μανώλης Δρακάκης και ο κ. Ζαχαρίας, εκπαιδευτικοί.

Εκείνη, λοιπόν, τη χρονιά που έμπαινα στο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, ο Χουρμούζιος εγκατέλειπε μια μεγάλη καριέρα στο Καπετανάκειο. Θα ήρθε το 1927 τριάντα ετών και υπηρέτησε 33 χρόνια μέχρι το 1960. Δεν ξέρω αν έκαμε και τις δύο σχολικές γιορτές. Πάντως, “η διορισθείσα εις το Γυμνάσιον ημών Διδασκάλισσα της Ωδικής δ/ις Ευαγγ. Περακάκη” ανέλαβε υπηρεσία στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων στις 20-5-1961, ξεκινώντας μια νέα εποχή. Ο Χουρμούζιος θα συνέχισε τα μαθήματα μουσικής, εκτός σχολείου, μέχρι το 1967.

Λίγο μετά την Απριλιανή χούντα το 1967, ακριβώς στα 70 του, αποσύρεται σε ίδρυμα και πριν κλείσει δύο χρόνια καταπέφτει, αναλογιζόμενος και το τι ήταν πριν και πού βρισκόταν πια, δημιουργώντας την εικόνα του ενενηντάρη. Παραδόθηκε λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, σε ηλικία που σήμερα κάνουν δεύτερη καριέρα. Ηταν Πρωτομαγιά του 1969. Η “Πατρίς” στις 3 του Μάη και ημέρα Σάββατο, γράφει στην πρώτη σελίδα: “Γεώργιος Χουρμούζιος (Μαέστρος). Απέθανεν και εκηδεύθη χθες από τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά ο γνωστός μουσουργός και καθηγητής Γεώργιος Χουρμούζιος. Ο μεταστάς, Κύπριος την καταγωγήν και εξόριστος από τους Βρετανούς, ήλθεν εις το Ηράκλειον προ 40 και πλέον ετών τον οποίον ηγάπησεν ως δευτέραν του πατρίδα. Υπηρέτησεν ως καθηγητής επί πολλά έτη, ενώ με το μουσικόν του τάλαντον εξέφρασε την αγάπην του προς την Κρήτην, εις ένα πλουσιώτατον και αξιόλογον μουσικόν έργον το οποίον εις το μέγιστον μέρος του παρέμεινεν ανέκδοτον. Την κηδείαν του παρηκολούθησε πλήθος καθηγητών και μουσικών του Ηρακλείου το φέρετρόν του δε, εβαστάζετο υπό μαθητών της Π. Ακαδημίας και μελών της χορωδίας Ηρακλείου. Της νεκρωσίμου πομπής ηγείτο η Φιλαρμονική τιμής ένεκεν προς τον θανόντα μουσουργόν, ενώ επίσης εις το νεκροταφείον ο δήμος παρεχώρησεν δωρεάν τάφον εις έκφρασιν των όσων ο Χουρμούζιος προσέφερεν εις τον τόπον με το μουσικόν του έργον”. Την Κυριακή 4/5/1969 η “Πατρίς” παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο στις “Αληθινές αφορμές” του Σ. Σταυρακάκη, τον Χουρμούζιο. Ανάμεσα στα άλλα γράφει: “...ο Χουρμούζιος, ο επικός τραγουδιστής του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης. Πού να πάει... Έζησε μια ολόκληρη ζωή μοναξιάς. Πέθανε μόνος. Έπεσε αργά, σιωπηλά, δίχως εξάρσεις και θόρυβο χειροκροτημάτων, η αυλαία...”. Σημειώνει ακόμη ότι ο Χουρμούζιος “είχε κουρνιάσει τα υστερνά του χρόνια σε βαθιά γεράματα”. Στα 72, όμως, ήταν βαθιά γεράματα;

Υπάρχουν, άραγε, κάποιοι φίλοι και μαθητές του Χουρμουζίου που να θυμούνται την ημερομηνία θανάτου του; Το 2009 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του. Όμως, το 2007 συμπληρώθηκαν τα 110 χρόνια από τη γέννησή του. Αξίζει μια μεγάλη εκδήλωση γι’αυτόν.

Ο Μουσικός Σύλλογος “Απόλλων”, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Χουρμούζιος, ιδρύθηκε το 1908 και η ίδρυση του ωδείου έγινε το 1916.

Ο Μ. Σύλλογος “Απόλλων” το 2008 συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και προσφοράς. Η αρχή για τα επόμενα εκατό, ας γίνει με την έκδοση του έργου του Γεωργίου Χουρμουζίου, με τη βοήθεια του δήμου Ηρακλείου.

* Ο Κυριάκος Ζαχαρενάκης είναι καθηγητής μουσικής στο 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου