Μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού του Σχολείου Ζωνιανών απάντησαν πριν δύο χρόνια σε ερωτήματα στο πλαίσιο κοινωνιολογικής έρευνας του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για την πάταξη του φαινομένου της οπλοφορίας και της οπλοκατοχής στην περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου.

Οι απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές ηλικίας 11 και 12 ετών είναι πραγματικά σοκαριστικές

Οι μαθητές ρωτούνται για διάφορα θέματα, όπως για το εάν συχνάζουν σε καφενεία, εάν έχουν όπλα, εάν οδηγούν αυτοκίνητο και το τι θέλουν να κάνουν όταν μεγαλώσουν.

Όλα τα παιδιά που απάντησαν είπαν ότι οι γονείς τους, τους δίνουν πολλά χρήματα καθημερινά, ότι έχουν έρθει σε επαφή με τα όπλα των πατεράδων τους, ενώ απαντούν γελώντας ότι η Αστυνομία φοβάται να μπει στο χωριό τους. «Δεν το έχω μονάχος μου το όπλο, αλλά παίζω με αυτό όταν είναι μπροστά ο πατέρας μου» λέει μαθητής της έκτης δημοτικού. «Τα όπλα χρειάζονται στην περιοχή για να μην μας κλέβουν τα ζώα και για άλλους λόγους» άλλη απάντηση. Όλα τα παιδιά πιστεύουν ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται μεταξύ των ατόμων που έχουν διαφωνίες και πως δεν πρέπει να ενημερώνεται η αστυνομία. «Εεεε, άμα έρθει η Αστυνομία θα γυρεύει πολλά πράγματα, γιατί τσακωθήκανε, γιατί εκάμανε».

Έχει συμβεί να έρθει η Αστυνομία στο χωριό; «Όχι γιατί φοβούνται( γέλια). Φοβούνται γιατί τους έχουμε μπαλωτάρει πολλές φορές. Πηγαίναν στα βουνά για χασίσι» απαντά μαθητής 11 ετών.