Οι παρεμβάσεις πολιτικών για να πέφτουν στα «μαλακά» παράνομοι από μεγάλες οικογένειες με δύναμη ψήφων, είναι κοινό μυστικό στην Κρήτη και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοια άτομα, προβάλλουν και καυχώνται για τις σχέσεις τους με πολιτικούς. Κανείς βέβαια, δεν ομολογεί συγκεκριμένα γεγονότα, δεν καταγγέλλει συγκεκριμένα πρόσωπα. «Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να το πει, όχι να συκοφαντεί» δήλωσε χθες θυμωμένος σε ραδιοφωνικό σταθμό ο τέως βουλευτής Ρεθύμνου και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης ενώ ο επίσης τέως βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μάνος Φραγκιαδουλάκης, δήλωσε στην «Π», ότι είχε δεχτεί πιέσεις να κάνει συντεκνιά με μια μεγάλη οικογένεια της περιφέρειας του Ηρακλείου γιατί διέθετε πολλές ψήφους, όμως στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας του παιδιού που θα βάφτιζε είχε προφυλακιστεί για εμπόριο ναρκωτικών και συμπλοκή με αστυνομικούς.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Κώστας Μπαντουβάς, μας είπε ότι ενδεχομένως κάποιοι πολιτικοί να ενδίδουν στις πιέσεις ψηφοφόρων και να παρεμβαίνουν στις διωκτικές αρχές υπέρ συγγενών τους που αντιμετωπίζουν διάφορα αδικήματα.

«Με την ανοχή ορισμένων υπάρχει το καθεστώς εγκληματικότητας στα Ζωνιανά» λέει σε χθεσινή δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σχοινάς και ζητεί την παραίτηση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης Αντ. Βιτωράκη.

Ο κ. Σχοινάς ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται την ύπαρξη πολιτικής και όχι μόνο προστασίας των παράνομων κυκλωμάτων, στη χθεσινή δήλωσή του αναφέρει:

«Χρόνια τώρα στην περιοχή του Μυλοποτάμου επικρατεί καθεστώς φόβου, τρομοκρατίας, εγκληματικότητας.

Μαφιόζοι και θερμοκέφαλοι «Ταλιμπάν» δρουν ανεξέλεγκτα, λόγω της ανοχής και της προστασίας ορισμένων. Απαιτείται πολιτική βούληση. Όλοι οφείλουμε να πάρουμε καθαρή θέση.

Η ομερτά πρέπει επιτέλους να σπάσει! Σήμερα, είναι επιβεβλημένη η παραίτηση του Γενικού Αστυνομικού Δ/ντή κ. Βιτωράκη».

Ο ίδιος σε προχθεσινή δήλωσή του είχε επισημάνει:

«Οι πράξεις βαρβαρότητας και βίας που για άλλη μια φορά εκδηλώθηκαν στο νομό μας, μας θλίβουν και μας εξοργίζουν. Τέτοιες ενέργειες ντροπιάζουν το Ρέθυμνο, εκθέτουν την Πολιτεία και τους φορείς της.

Ας το καταλάβουν επιτέλους οι θερμοκέφαλοι «ταλιμπάν».

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε! Απέναντι στα κουμπούρια οφείλουμε να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα.

Η περίοδος των μεγάλων και ωραίων λόγων, η περίοδος των διακηρύξεων πρέπει να κλείσει, εδώ και τώρα!

Απαιτείται πολιτική βούληση και δράση για να θέσουμε τέλος στο καθεστώς του φόβου, της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας που έχουν εγκαθιδρύσει όλοι εκείνοι οι θρασύδειλοι οπλοφόροι.

Καλώ όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών μαζί με όλους τους φορείς, να αναλάβουν δράση. Καμία ανοχή, καμία ανεκτικότητα, καμία συγκάλυψη στη βία και την εγκληματικότητα! Όλοι μας οφείλουμε να πάρουμε καθαρή θέση. Όλοι μας οφείλουμε να κλείσουμε, επιτέλους, τον αιματηρό κύκλο της εγκληματικότητας στο νομό μας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Σχοινάς, πήρε 268 ψήφους στα Ζωνιανά, στις πρόσφατες εκλογές, περισσότερους από κάθε άλλο υποψήφιο.Υπάρχει σχέση«Εγω εκλεγόμουν στο Ηράκλειο και κάποτε δέχτηκα έντονες πιέσεις από συγγενικά μου πρόσωπα να κάνω μια κουμπαριά , να βαφτίσω ένα παιδί γιατί επρόκειτο για μεγάλη οικογένεια με πολλά αδέλφια , συμπεθεριά και πολλές ψήφους. Όταν ρώτησα γιατί υπάρχει αυτή η πίεση, πήρα την απάντηση ότι ο μέλλων κουμπάρος ήταν στη φυλακή για ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς οι οποίοι τον συνέλαβαν για ναρκωτικά. Φυσικά τους πέταξα όλους έξω. Έχω όμως και συγκεκριμένη καταγγελία για ένα άτομο το οποίο χειροδίκησε άσχημα σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και του πήρε τα λεφτά από την τσέπη . Ο παθών ήρθε αιμόφυρτος στο Ηράκλειο, ο δράστης συνελήφθη και ο αδελφός του , μου είπε «εγω θα πάω σε αυτόν τον βουλευτή», μου ανέφερε το όνομα του «για να κάνω τη δουλειά μου». Πράγματι, πήγαν έπιασαν τον παθόντα, τον απείλησαν και αναίρεσε την καταγγελία και ο δράστης δεν τιμωρήθηκε. Η εγκληματικότητα που έχει σχέση με νυχτερινά κέντρα, ναρκωτικά, όπλα, έχει διασύνδεση με κάποιους πολιτικούς. Υπάρχουν μερικοί βουλευτές που κάνουν παρεμβάσεις στις Αρχές» δήλωσε στην «Π» ο τέως βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ , Μάνος Φραγκιαδουλάκης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Κώστας Μπαντουβάς μας είπε « Το εύκολο κέρδος έχει οδηγήσει κατοίκους ορεινών περιοχών με μικρό εισόδημα να στραφούν σε παράνομες δραστηριότητες. Άνθρωποι που διακρινόταν στο παρελθόν από την κρητική φιλοξενία και τη λεβεντιά έχουν καταντήσει εγκληματίες. Δεν δέχομαι όμως το χαρακτηρισμό ότι η Κρήτη είναι Κολομβία και ότι ελέγχεται από τα καρτέλ των ναρκωτικών. Το ότι μπορεί κάποιοι να έχουν πολιτική ή αστυνομική κάλυψη , δεν το αποκλείω. Αν υπάρχει πολιτικός που καλύπτει οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, θα πρέπει να σταματήσει και ο κάθε αστυνομικός που δέχεται πολιτικές πιέσεις για το χειρισμό μιας υπόθεσης θα πρέπει να το αποκαλύπτει αμέσως. Εγω ζητώ από την Πολιτεία να απαιτήσει από τους φορείς καταστολής να «ξεμασκαρεύουν» τους πολιτικούς που αναμειγνύονται στο έργο τους.»

Κόντρες

Ο τέως υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων ραδιοφωνικού σταθμού0, ανέφερε :«Κανείς δεν μπορεί να συγχωρέσει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες που δείχνουν ότι το κράτος, δεν μπορεί να παρέμβει να επιβάλλει την τάξη. Είναι ντροπή για τον τόπο, είναι απαράδεκτο. Σε αυτό το χωριό, δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε όλους τους κατοίκους, είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και προσφορά και δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται όλος ο κόσμος επειδή υπάρχουν κάποιοι παράνομοι.. Η κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια , δείχνει μια διάθεση να λύσει το πρόβλημα, που δεν ξεκίνησε επί των ημερών μας, και αντί να έχουμε τη συμπαράσταση όλων, κάποιοι άνθρωποι απαράδεκτοι, παραπληροφορούν, και λένε ότι μέχρι το 2004, όλα ήταν τέλεια.»

Σε σχέση με τις πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ των παρανόμων, που έχουν καταγγείλει άλλοι παράγοντες της περιοχής, ο κ. Κεφαλογιάννης, είπε «είναι ντροπή και όποιος λέει τέτοια πράγματα να έχει το κουράγιο να πει ονόματα και στοιχεία αλλιώς είναι συκοφάντης και άνανδρος».

Για την ιστορία, στις πρόσφατες εκλογές, η ΝΔ πήρε στα Ζωνιανά 60%, το ΠΑΣΟΚ, πήρε 37,74% και οι υπόλοιποι μικρά ποσοστά.