Ρεπορτάζ Αννα Παπαδοκωστάκη, Θάνος Περβολαράκης

«Καλώς ορίσατε ΕΚΑΜ την Κρήτη να φρουρείτε, λίγοι είστε και δε φτάνετε στα Ζωνιανά να μπείτε»,

«Ήρθανε πάλι τα ΕΚΑΜ στα σπίτια μας να μπούνε, μα αν δε φερθούνε όμορφα αντίσταση θα βρούνε».

Δύο μαντινάδες από έναν νεαρό κάτοικο του Μυλοποτάμου, ο οποίος με λίγα λόγια δείχνει τις διαθέσεις που έχει η φιλήσυχη πλευρά του χωριού απέναντι στις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονται στην Κρήτη . Οι περισσότεροι Ζωνιανοί δε λένε όχι ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν στην παρουσία της ΕΚΑΜ. Δηλώνουν ότι δε φοβούνται, δεν έχουν άλλωστε λόγο, από τη στιγμή που εκείνοι δεν παρανομούν. Δεν θα επιτρέψουν όμως και την αδικία σε βάρος τους. Τα πάντα χθες το πρωί στο χωριό ήταν εν τάξει… Τα καφενεία αριστερά και δεξιά του κεντρικού δρόμου γεμάτα από συγγενείς του καφετζή. Στη μία πλευρά μέλη οικογένειας από το ένα σόι και στο άλλο μέλη μίας άλλης οικογένειας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έπιναν καφέ, έπαιζαν πρέφα και σιγοψιθύριζαν για τα … τεκταινόμενα. Στην αντίθετη πλευρά σε άλλο καφενείο μία παρέα νεαρών με μαύρα πουκάμισα και πολλή διάθεση έπιναν κρασί, κερνούσαν τον κόσμο κι έτρωγαν κεφαλοτύρι δικής τους παραγωγής με εφτάζυμο ψωμί και ελιές.

Η άφιξη… δημοσιογράφων κυρίως των αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών που οι περισσότεροι αναγνώρισαν βλέποντάς τους συνοδεύτηκε με εκδηλώσεις φιλοξενίας. Αρκετοί Ζωνιανοί πιστεύουν και δεν το έκρυβαν ότι ακόμη και η αρνητική διαφήμιση καλό κάνει στο χωριό τους. «Με αυτά και με αυτά θα δούμε και κανά τουρίστα» σχολίαζε ένας μεσήλικας καφετζής, βλέποντας το καφενείο του να γίνεται κέντρο Τύπου!

Οι νεότεροι που σίγουρα ξέρουν και τα πιο πολλά απέφευγαν με έξυπνο τρόπο τις περίεργες ερωτήσεις των περίεργων δημοσιογράφων που αύριο, όπως έλεγαν, όταν θα έχει κοπάσει ο θόρυβος, θα τους έχουν όλοι ξεχάσει. Και δεν έχουν άδικο, αφού η εικόνα του χωριού για τους περισσότερους, δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι Ζωνιανοι που απέχουν από τις παράνομες δραστηριότητες.

Παράπονα εξέφρασαν οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι, οι οποίοι θα μπορούσε να είναι πατεράδες των πρώτων. «Γιατί να βρίσκουμε εμείς τον μπελά μας και να στιγματιζόμαστε για τα έργα πέντε δέκα ανθρώπων. Είναι λίγα άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Αυτούς τους ανθρώπους η Πολιτεία τους ξέρει».

Στο χωριό από τα λόγια του προκύπτει να υπάρχει ένας εσωτερικός πόλεμος και να υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας. «Ο φιλήσυχος κόσμος δεν μπορεί να μιλήσει στα κακοποιά στοιχεία. Εάν πας να τους πεις κάτι σε θεωρούν ρουφιάνο. Για να μιλήσει κανείς στην Αστυνομία δεν υπάρχει καμία περίπτωση».

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα συνεχές «νταλαβέρι» κακοποιών, βουλευτών και αστυνομίας. «Όλοι οι βουλευτές παίρνουν ψήφους από το χωριό. Αναρωτηθήκατε γιατί δε γίνετε καμία σύλληψη. Εγώ θα σας πω. Επειδή τους ενημερώνουν οι αστυνομικοί» λέει ο Μιχάλης Κάβαλος.

Ο κ. Κάβαλος είναι πατέρας ενός αγοριού 22 ετών, το οποίο μας είπε ότι «το έχει πάντα μαζί του». «Το παιδί μου δεν έμαθε πολλά γράμματα, γιατί δεν του άρεσαν. Τελείωσε το Δημοτικό και στη συνέχεια το πήρα στα πρόβατα».

Μιλώντας για το σήμερα των Ζωνιανών, τους εμπόρους ναρκωτικών, την οπλοκατοχή κοκ, τονίζει ότι δεν συμφωνεί με αυτό που γίνεται στο χωριό του. «Η κτηνοτροφία δεν έχει κέρδος. Η χασισοκαλλιέργεια δίνει όμως εύκολα χρήματα».

Το τελευταίο περιστατικό έξω από τα Ζωνιανά δε τον ξένισε, απέχει όμως όπως λέει και προσθέτει ότι δε γνωρίζει ποιοι μπορεί να κρύβονται. «Αυτοί που πυροβόλησαν μπορεί και να είχαν ενημερωθεί για τους αστυνομικούς που έρχονταν».

Τον ρωτήσαμε για τον 24χρονο συγχωριανό του που είχε διαφύγει της σύλληψης πριν από μερικές ημέρες σε επιχείρηση της Αστυνομίας στο Ηράκλειο. «Είμαστε μακρινοί συγγενείς. Το ξέρω μόνο εξ όψεως. Οι γονείς του έχουν μεγάλη περιουσία, ποιμνιοστάσιο στη Σητεία και είναι ευκατάστατοι».

Ένας άλλος Ζωνιανός με το ίδιο επίθετο, αλλά γνωστός στους περισσότερους με το παρατσούκλι «καντήλης» αστειευόμενος έλεγε μέσα στο καφενείο που καθόταν «ήρθαν εδώ για να βρουν τους κακούς, καλώς τους». Κι εκείνος πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να καταδικαστεί ολόκληρη η κοινωνία του χωριού για τα έργα λίγων και γνωστών σε όλους.

Σε ομηρία το χωριό

«Ποιος σας είπε ότι η πλειοψηφία του χωριού ήθελε να γίνει ανεξάρτητη κοινότητα. Αυτό ήταν επιθυμία κάποιων οικογενειών για προφανείς λόγους που πήραν γραμμή από πολιτικούς» μας είπαν οι πελάτες ενός άλλου καφενείου. Αυτές οι οικογένειες σύμφωνα με τα λεγόμενά τους θέλουν να διαφεντεύουν στην περιοχή. «Η άλλη πλευρά δεν θέλει να εκφράσει αντιρρήσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος για βεντέτα».