Για τη θεραπεία των πόνων του κάτω μέρους της πλάτης, οι γιατροί αρχικά συστήνουν συνήθως μη χειρουργικές θεραπείες. Η χειρουργική επέμβαση επιφυλάσσεται όταν αποτύχουν οι υπόλοιπες θεραπείες.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα για την εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση με στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, η χειρουργική θεραπεία προσφέρει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τις μη χειρουργικές αγωγές.

Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι πάθηση που οφείλεται στην κατάλυση του χόνδρου μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Το γεγονός αυτό προκαλεί την ολίσθηση του ενός σπονδύλου επί του άλλου που βρίσκεται πιο χαμηλά.

Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να προκαλέσει στένωση των σπονδυλικού σωλήνα με δημιουργία πίεσης στα νεύρα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο στους γλουτούς και στα πόδια όταν ο ασθενής περπατά ή όταν στέκεται.

Η σπονδυλολίσθηση παρατηρείται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και για κάθε 1 άνδρα που πάσχει αντιστοιχούν 6 γυναίκες.

Η αντιμετώπιση της εκφυλιστικής σπονδυλολίσθησης είναι ένα επίμαχο θέμα. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται ευρέως αλλά η καλύτερη αποτελεσματικότητα της σε σύγκριση με τις μη χειρουργικές θεραπείες, δεν έχει αποδειχθεί σε ελεγχόμενες θεραπευτικές δοκιμές.

Γιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια αξιολόγησης των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων, παρακολούθησαν 601 ασθενείς με εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα που συνοδευόταν από συμπτώματα.

Από αυτούς οι 372 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση (αποσυμπιεστική πεταλεκτομή) με αφαίρεση οστού και μαλακών μορίων για ανακούφιση των νεύρων από την πίεση.

Οι υπόλοιποι 235 ασθενείς ακολούθησαν μη επεμβατικές θεραπείες όπως φυσιοθεραπεία, ενέσεις κορτικοστεροειδών και αναλγητικά φάρμακα.

Στην αξιολόγηση που έγινε 2 χρόνια μετά από την έναρξη της έρευνας, οι ασθενείς στην ομάδα χωρίς χειρουργική θεραπεία, ανέφεραν μόνο μέτρια βελτίωση της κατάστασης τους.

Αντίθετα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργικότητας.

Επιπρόσθετα, στην ομάδα που χειρουργήθηκε η ανακούφιση από τα συμπτώματα επήλθε γρήγορα. Μάλιστα, μερικοί ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση της κατάστασης τους μόλις 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο στόχος της έρευνας αυτής με την επωνυμία SPORT (Spine Patients Outcomes Research Trial), ήταν να προσφέρει αντικειμενική πληροφόρηση στους ασθενείς και στους γιατρούς όταν βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αποφασίσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σπονδυλολίσθησης.

Οι υποψίες ότι η χειρουργική επέμβαση προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα δεν είναι αρκετή. Τα τεκμηριωμένα αντικειμενικά ευρήματα επιτρέπουν μια πιο καλή ανάλυση των επιλογών που προσφέρονται.

Με την πληροφόρηση αυτή οι ασθενείς και οι γιατροί τους, θα μπορούν να διαλέγουν καλύτερα την πλέον κατάλληλη θεραπεία για την κάθε περίπτωση.