Επέστρεψε ο Χριστόδουλος

“Επιστρέφω στην Ιθάκη μου”, δήλωσε συγκινημένος


Στις 2.00 χθες το μεσημέρι προσγειώθηκε στο «Ελ.Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο στην Ελλάδα, έπειτα από 68 ημέρες στις ΗΠΑ.

«Είμαι ευτυχής που επέστρεψα στην Ιθάκη μου» δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, πολλούς κληρικούς και πλήθος κόσμου.

«Επιστρέφω στην Ιθάκη μου, ανάμεσα στο λαό που τόσο με αγαπά και τόσο τον αγαπώ», ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου. «Αισθάνομαι πολύ ευτυχής γιατί ξαναβρίσκομαι ανάμεσά σας, ανάμεσα σ΄ αυτό το λαό που τόσο με αγάπησε και τόσο τον έχω αγαπήσει. Έρχομαι βέβαια για να συνεχίσω εδώ στην πατρίδα τη θεραπεία που μου υπέδειξαν οι γιατροί, και εάν θέλει ο Θεός, υπάρχει εδώ ομάδα ιατρών η οποία θα επιβλέπει ώστε να αρχίσουμε από τη Δευτέρα την πρώτη φάση της θεραπευτικής αγωγής», πρόσθεσε ο κ. Χριστόδουλος.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, γι΄ αυτό και μπορώ να πω ότι ανάλογα με την εσωτερική διάθεση που έχω θα ασχοληθώ και με τα θέματα της διοίκησης της Εκκλησίας μας, επαναλαμβάνων την άσκηση τρόπον τινά των καθηκόντων μου, τα οποία έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες. Θέλω να πιστεύω ότι με τη συμπαράσταση και όλων σας ο Θεός θα δώσει το καλύτερο, το ελπίζω και το εύχομαι», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Όλα καλά, πάντα καλά», είπε η κ. Μπακογιάννη υποδεχόμενη τον Αρχιεπίσκοπο. Μια ανθοδέσμη και μία ευχετήρια κάρτα είχαν αποστείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγος του Νατάσσα.

Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατευθύνθηκε στην αρχιεπισκοπική οικία στο Ψυχικό, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών.

«Επέστρεψα για να συνεχίσω τον αγώνα που έχω αρχίσει. Σε αυτό τον αγώνα μου συμπαραστέκεται όλος ο Ελληνισμός. Σας ευχαριστώ όλους για τα αισθήματά σας απέναντί μου, τα οποία μου δίνουν κουράγιο για να συνεχίσω έναν αγώνα που είναι δύσκολος. Ελπίζω όμως να τον κερδίσω. Θέλω να ευχαριστώ όλους, ξεκινώντας από την ελληνική κυβέρνηση που δεν εφείσθη κόπων και μου εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις στο Μαϊάμι. Ύστερα την ιεραρχία, τον ιερό κλήρο και όλους τους ευσεβείς ανθρώπους, οι οποίοι με τις επιστολές τους και τις ευχές τους εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους» δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος λίγο πριν μπει στην αρχιεπισκοπική κατοικία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι κάλεσε χθες τους συμμετέχοντες της Διεθνούς Διάσκεψης για τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, που διεξάγεται στην Οχρίδα, να προσευχηθούν για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Τον κ. Χριστόδουλο, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, οι Μητροπολίτες: Περιστερίου κ. Χρυστόστομος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Γυθείου κ. Χρυσόστομος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ.Συμεών, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αχελώου κ. Ευθύμιος.

Επίσης, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεοχωρίου κ. Παύλος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, καθώς και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μησιακούλης, Διευθυντές Εκκλησιαστικών Οργανισμών, κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των ομόρων Μητροπόλεων και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν εκτός από τους υπουργούς Παδείας και Εξωτερικών, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.

Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Νεράντζης. Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ιωάννης Ραγκούσης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου.