Ξεκάθαρη θέση υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου πήρε χθες ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μαν. Σκουλάκης με ανοιχτή επιστολή του, με την οποία απευθύνει έκκληση στα κομματικά επιτελεία, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη, να αφήσουν πίσω τις προσωπικές στρατηγικές και αντιπαραθέσεις, προκειμένου να μην προκληθεί άλλη ζημιά στην παράταξη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι η βαθιά δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου, να μην χάσει τα καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά της, γιατί αφενός θα έχει οδυνηρές παρενέργειες για το κόμμα, την ίδια στιγμή που οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις κομματικές επετηρίδες...

Ο βουλευτής υπογραμμίζει με νόημα ότι η ήττα του 2007, αφορούσε στην ιδεολογική συγκρότηση, το όραμα για την κοινωνία, και τον ατροφικό προγραμματικό λόγο. Κυρίως όμως αφορούσε την υποχώρηση του συλλογικού, σʼ όλα τα επίπεδα του Κινήματος.

Ο κ. Σκουλάκης στο κείμενό του, σημειώνει ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, θα πρέπει μέσα από συλλογικές διαδικασίες να δρομολογήσει τα παρακάτω βήματα:

1. Να απελευθερώσει τις “αιχμάλωτες” δημιουργικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας ταυτόχρονα τα γειτνιάζοντα σύνορα συνεργασίας με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας.

2. Να κατευθύνει και να προχωρήσει με τόλμη στην πολυεπίπεδη οργανωτική, ιδεολογική, προγραμματική και ηθική ανασύσταση του Κινήματός μας με όρους αυτονομίας, ανανέωσης, συνέχειας και διάρκειας.

3. Να επανασυνδέσει το ΠΑΣΟΚ με τους “μη προνομιούχους” δηλαδή τα κατώτερα λαϊκά στρώματα και να ανακτήσει τους χαμένους δεσμούς του με τη “νέα” μεσαία κοινωνική τάξη.

4. Να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική νίκης της παράταξής μας.

5. Να ασκήσει υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στην συντηρητική και ανακόλουθη Δεξιά διακυβέρνηση, λειτουργώντας ως “φραγμός” στις αντιλαϊκές πολιτικές που αυτή πρόκειται να εφαρμόσει.

6. Να προασπίσει το Κίνημα μας και τη Δημοκρατία συνολικότερα από κάθε είδους συμφέροντα που επιχειρούν να το χειραγωγήσουν και να το ελέγξουν, προλαμβάνοντας φαινόμενα τύπου Μπερλουσκόνι.

Ο κ. Σκουλάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να στηριχθεί ο Γ. Παπανδρέου που είναι σε θέση να καθιερώσει ένα άλλο πολιτικό ήθος και πολιτικό πολιτισμό, και νʼ αποδείξει στην πράξη ότι η πραγματική πολιτική δεν έχει να κάνει με το θέαμα, αλλά με το “θέμα”, την αλήθεια και όχι το ψέμα που ήταν για δεύτερη φορά το όπλο της Δεξιάς.



Ο Α. Βγόντζας

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Βγόντζας, σημειώνει ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Β. Βενιζέλου γιατί σύμφωνα με τον ίδιο έχει την καθαρή σκέψη και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε νίκη το κόμμα.