Τυπικό τετ-α-τετ Γιώργου - Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη

Σε μια τυπική χειραψία και ανταλλαγή ευχών περιορίστηκε το τετ-α-τετ Παπανδρέου και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στη δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε να εκλείψει το συγκεντρωτικό πελατειακό σύστημα, ενώ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Χρειάζεται σήμερα να αποκτήσει ένα νέο νόημα η λέξη απελευθέρωση και η λέξη πατριωτισμός. Απαιτείται μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις της εποχής να απελευθερώσουμε όλες μας τις δημιουργικές δυνάμεις, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που επενδύει στον άνθρωπο, στη γνώση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό μας, στην παράδοση μας, στην ταυτότητα μας».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως πρέπει να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα, έναν κρατισμό, μια πελατειακή λογική, έναν συγκεντρωτισμό «που δυστυχώς συμβολίζεται και με τη σημερινή διακυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα που αδικεί, απογοητεύει, περιθωριοποιεί, εμποδίζει την πρόοδο».

Γι' αυτό είναι ανάγκη να λυτρώσουμε τον πολίτη μας, να λυτρώσουμε την περιφέρεια, να λυτρώσουμε βέβαια και τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από αυτή την αντίληψη του πολιτικού συστήματος, του συγκεντρωτικού πελατειακού συστήματος, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και καταλήγοντας επισήμανε: «Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που καλούμαστε να διαμορφώσουμε. Ανατροπή για να μπορούμε να έχουμε δημοκρατική εξέλιξη, αξιοποιώντας το καλύτερο που έχουμε στη χώρα μας. Τη νέα γενιά, τις δυνάμεις της περιφέρειας, τις δυνάμεις των πολιτών μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε «καλή επιστροφή και καλή δύναμη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα, αισιοδοξία, ελπίδα. Η Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωση της, στέλνει σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούμε να απελευθερωνόμαστε κάθε μέρα. Γιατί η χώρα αυτό χρειάζεται. Όραμα, αισιοδοξία, ελπίδα».