Τους επόμενους μήνες ξεκινά η αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, η οποία έχει σχεδιαστεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά δεν έχει υλοποιηθεί λόγω κόστους και αντιδράσεων από φορείς περιοχών οι οποίοι δεν θέλουν να κλείσουν σταθμοί και ορισμένα αστυνομικά τμήματα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες μετά από σύσκεψη των αστυνομικών διευθυντών, του ΓΑΔΚ Αντ. Βιτωράκη, των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και της Αγροφυλακής, η αναδιάρθρωση θα προχωρήσει τώρα, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα λόγω της μεταφοράς του έργου της Δημόσιας Τάξης στο Υπ. Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης και επομένως της άμεσης αρμοδιότητας της Περιφέρειας στη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Εκτενής αναφορά έγινε για μία ακόμα φορά στην έλλειψη αστυνομικής δύναμης σε όλη την Κρήτη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσα στο χειμώνα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από το Υπ. Μεταφορών για τη φύλαξη του αεροδρομίου και τον έλεγχο κι έτσι θα αποδεσμευτούν δυνάμεις οι οποίες θα διατεθούν στις υπηρεσίες της πόλης και της υπαίθρου.Ο ΜυλοπόταμοςΜε πρωτοβουλία του κ. Βιτωράκη και σε συνεργασία με τους φορείς της Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου, θα επιδιωχθεί κοινωνική-εκπαιδευτική παρέμβαση στσα χωριά του Μυλοποτάμου όπου διαπιστώνεται διαρροή του μαθητικού δυναμικού από το Δημοτικό Σχολείο προκειμένου οι ανήλικοι να απασχοληθούν στην κτηνοτροφία κυρίως.

Στα πλαίσια αυτά, σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διαλόγου με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ώστε να πειστούν οι κάτοικοι να αφήσουν τα παιδιά τους να ολοκληρώνουν την στοιχειώδη εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που έχει γίνει και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, παραμένουν ανοιχτά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν η αυξημένη εγκληματικότητα και παραβατικότητα στις πόλεις και ειδικά στην ύπαιθρο, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων (έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, μέσων πολιτικών παρεμβάσεων) εμποδίζουν την αντιμετώπισή τους.