Της Άννας Παπαδοκωστάκη

Πριν 14 μήνες, ένα αγόρι 20 χρονών, έβρισκε τραγικό και αιφνίδιο θάνατο στο παραθαλάσσιο μπαρ «ΑΚΤΗ» από ηλεκτροπληξία. Ήταν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, παρέα με φίλους που περνούσαν ξένοιαστα δίπλα στο θάλασσα με μπάνιο και παιγνίδι.

Η ζωή του 20χρονου φοιτητή από το Ηράκλειο, Δημήτρη Λαυρεντάκη που σπούδαζε στο Πολυτεχνείο Πατρών, κόπηκε απότομα λόγω διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος από ένα μηχάνημα «μπόξερ» το οποίο είχε διαβραχεί με θαλασσινό νερό. Ο πόνος και το πένθος σημάδεψαν την οικογένεια του.

Η δίκη των υπαιτίων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Συνολικά κατηγορούνται πέντε άτομα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Ο πρώτος ως διαχειριστής και ο δέυτερος ως υπεύθυνος λειτουργίας είχαν επιτρέψει να γίνονται μπουγελώματα στο μπαρ, έδιναν λεκάνες και κουβάδες στους πελάτες και είχαν συνεχώς τη βρύση ανοιχτή. Παρότι γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας λόγω προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί τα οποία έριχναν συνεχώς το ρελέ διαφυγής.

Ειδικότερα στο κατηγορητήριο αναφέρεται:

Ειδικότερα, γνώριζαν ότι ο εν λόγω κίνδυνος υφίστατο λόγω των αυθαίρετων επεμβάσεων που είχαν επιτρέψει να πραγματοποιηθούν από τους υπεύθυνους ηλεκτρολογους (δεύτερο και τρίτο των κατηγορουμένων) του καταστήματος, στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, με την προσθήκη επεκτάσεων καλωδίων, πέρα από αυτά που είχαν αρχικά τοποθετηθεί, διευκόλυναν δε τη διενέργεια του παραπάνω παιχνιδιού παρʼότι γνώριζαν.

α). Ότι στο ξύλινο δάπεδο υπήρχαν διάσπαρτα καλώδια και μπαλαντέζα από λευκό μεγάλου μήκους καλώδιο στα άκρα του οποίου ήταν συνδεδεμένα λαστιχένια πρίζα και φις για την τροφοδοσία μέσω ειδικού καλωδίου ενός μισθωμένου μηχανήματος μέτρησης μυϊκής δύναμης BOXER από κάποιο σημείο της εγκατάστασης, ενώ η μπαλαντέζα, λόγω της υγρασίας, παρουσίαζε οξειδώσεις στους πόλους του φις της πρίζας, έτσι ώστε να μην υπάρχει ηλεκτρική συνέχεια μεταξύ των επαφών γης του φις και της πρίζας.

β). Ότι το παραπάνω μηχάνημα είχε τοποθετηθεί, με δική τους πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον πέμπτο κατηγορούμενο (κύριο κι εκμισθωτή του μηχανήματος), σε χώρο ακατάλληλο με υγρασία και μεγάλο ποσοστό αλμύρας, αν και δε διέθετε τον απαιτούμενο βαθμό στεγανότητας και

γ). Ότι σε απόσταση 10μ. περίπου βόρεια από το ως άνω μηχάνημα υπήρχε παροχή ρεύματος όπου σε μεταγενέστερο χρόνο από την αρχική ηλεκτρολογική εγκατάσταση είχαν συνδέσει μικρού μήκους εύκαμπτο καλώδιο και με τρόπο που δεν προβλέπεται (πρόχειρο) με κλεμένς και ταινία, στην άκρη του οποίου υπήρχε φις σούκο λαστιχένιο, γύρω δε από την κλεμοσειρά είχε τοποθετηθεί μονωτική ταινία διαβρωμένη από την πολυκαιρία, οι βίδες σύνδεσης της ήταν εντελώς κατεστραμμένες και διαβρωμένες από την σκουριά και είχε εισχωρήσει υγρασία μέσα σε αυτές με αποτέλεσμα τη διάβρωσή της και τη διαρροή ρεύματος. Επειδή δε η εν λόγω διαρροή προκαλούσε την συνεχή πτώση του Διακόπτη Διαφυγής Εντάσεως (RELLE) 30mA ή αντιηλεκτροπληξιακό και την αδυναμία λειτουργίας της ηλεκτρικής εγκατάστασης, επέτρεψαν την αποσύνδεση της παροχής του καφέ-μπαρ από την έξοδό του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανεμπόδιστη λειτουργία της επιχείρησης, χωρίς να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας που εγκυμονούσε η ενέργειά τους αυτή.



Το κακό έγινε



“Αποτέλεσμα των ανωτέρω πράξεών τους και της συνέπειας αυτών διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος προς τα σκεπασμένο με νερό πάτωμα, ήταν να υποστεί ηλεκτροπληξία ο Λαυρεντάκης Δημήτριος του Νικολάου, πελάτης του καταστήματος, από την οποία αποκλειστικά επήλθε ο θάνατός του, όταν πλησίασε και πάτησε τη μεταλλική βάση του μηχανήματος που βρισκόταν μέσα στο νερό, πιθανώς για να αποσυνδέσει το ελαττωματικό φις που ήταν συνδεδεμένο με την πρίζα της λευκής μπαλαντέζας, επειδή ανέδυε έντονη οσμή καμένου κι έβγαζε καπνούς πάνω στο υγρό ξύλινο δάπεδο. Ειδικότερα, υπήρχε διαρροή που ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο των 30mA πτώσης του αποσυνδεδεμένου RELLE (ΔΔΕ) και η οποία οφειλόταν στις υπερπηδήσεις λόγω υγρασίας”.

Υπενθυμίζεται ότι δύο φίλοι του Λαυρεντάκη κεραυνοβολήθηκαν επίσης, όταν πλησίασαν για να τον βοηθήσουν.