Στα δικαστήρια συναντήθηκαν πάλι χθες οι άνθρωποι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για «παλιές αμαρτίες» αλλά τελικά η δίκη δεν έγινε καθώς ο κατηγορούμενος καθηγητής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης δεν μπορούσε να παραστεί αφού ήταν μάρτυρας σε δίκη στα Χανιά.

Ο καθηγητής, διώκεται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και η δίκη του αναβάλλεται για δεύτερη φορά.

Μετά από αναφορές εμπλεκομένων στη διοίκηση του νοσοκομείου, στον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και τη διενέργεια ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του κ. Μιχαλοδημητράκη, για παράβαση καθήκοντος γιατί τα έτη 2003 και 2004 «με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας αλλά και του τομέα Μορφολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον οποίο υπηρετούσαν συνάδελφοί του με τους οποίους είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις τους, παρακρατούσε παράνομα δείγματα προς ανάλυση που έστελναν αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομικά τμήματα κλπ) και τα οποία όφειλε να διαβιβάσει στο Εργαστήριο Τοξικολογίας.»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν έστειλε δείγμα προς εξέταση που αφορούσε στο θάνατο ιατρού αναισθησιολόγου η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στο νοσοκομείο όπως και δείγματα σε νεκροτομές που είχε κάνει ο ιατροδικαστής Μανόλης Φραγκούλης, τα οποία κρατήθηκαν σε κατάψυξη του νεκροτομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να δοθούν τελικά με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο κ. Μιχαλοδημητράκης στην απολογία του, ανέφερε ότι «οι επιδόσεις του Εργαστηρίου Τοξικολογίας δεν είναι άριστες σε όλες τις εξετάσεις και ότι υστερεί στη μεταθανάτια τοξικολογική ανάλυση η οποία απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση σε οργανωμένο Ιατροδικαστικό Κέντρο προκειμένου να μην γίνονται λάθη στις εκθέσεις όπως έχουν προκύψει στο παρελθόν…Για το λόγο αυτό, αρκετές φορές ήταν αναγκαία η αρωγή άλλων υπηρεσιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία, αναφέρεται η περίπτωση ενός ατόμου, του οποίου ο αδελφός σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Ιανουάριο του 2004 και έξι μήνες μετά, παρά τις οχλήσεις που έκανε, δεν είχε πάρει ακόμα την ιατροδικαστική έκθεση!

Στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, περιλαμβάνεται και η άρνηση του να δώσει πιστοποιητικό ειδικότητας στον Σταμάτη Μπελιβάνη, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καταγγείλει το γεγονός στον τομέα Μορφολογίας. Για το θέμα αυτό, ο κατηγορούμενος, έχει προβάλει τον ισχυρισμό, ότι αν υπήρξε κάποια καθυστέρηση , ίσως να οφείλεται σε απουσία του στο εξωτερικό και όχι σε δόλια ενέργεια.