Η αύξηση του ΦΠΑ στο 21% δείχνει να αποτελεί «μονόδρομο» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αναζητώνται πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό του 2008.

Όπως όλα δείχνουν, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι γεγονός η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 19% στο 21%, η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και ο ενιαίος φόρος κατοχής σε 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι φορείς της αγοράς, όπως είναι γνωστό, τονίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ τα αποτελέσματα κατά της φοροδιαφυγής είναι περιορισμένα.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσακούφης φέρεται να αναζητεί αγωνιωδώς λύση στο θέμα των φορολογικών εσόδων, σημειώνοντας ότι «δεν αρκεί να βρούμε τα έσοδα, αλλά και να πείσουμε για την αξιοπιστία των επιλογών μας, ώστε η προσαρμογή να είναι βαθιά, πραγματική και να αντέχει στον χρόνο».

Η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 12% το 2008 δεν προκύπτει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου ούτε εξασφαλίζεται με την κατάργηση του φόρου κληρονομιών και τη διεύρυνση των απαλλαγών της πρώτης κατοικίας.

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν κρύβει πια τις προθέσεις του. Στις συζητήσεις του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ΦΠΑ. Πρόκειται για έναν αναλογικό φόρο που όλες οι χώρες αξιοποίησαν προκειμένου να επιτύχουν την προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών τους» σημειώνει με έμφαση, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του.

Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενήμερος και γνώστης των συνθηκών και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να κινείται και να εργάζεται σε καθεστώς διαρκών πιέσεων από την Ευρώπη.

Η καταιγίδα των φορολογικών μέτρων είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί στην αρχή της νέας τετραετίας για την κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα απορροφηθεί ευκολότερα και το πολιτικό κόστος θα είναι μικρότερο, δεδομένης και της κρίσης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.