Εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τον παλμό να δίνεται από το Ηράκλειο και το συνέδριο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κρητικός πολιτισμός».Στην ΞάνθηΈκθεση για τη ζωή και το έργο του Ν.Καζαντζάκη με ντοκουμέντα όπως φωτογραφίες, χειρόγραφα, ξένες εκδόσεις και ιστορικά αρχεία της εποχής, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται όλες οι πτυχές της ζωής και του έργου του συγγραφέα εγκαινιάζεται στην Ξάνθη την ερχόμενη Τρίτη, 2 Οκτωβρίου

Η έκθεση, την οποία θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.Σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΜέσα στο κλίμα του «έτους Καζαντζάκη» και οι Momix, οι οποίοι θα δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μια παράσταση αφιερωμένη στον «Τελευταίο Πειρασμό».

Η παράσταση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 28 και 29 Νοεμβρίου και στο Θέατρο Badminton στις 1 έως 3 και 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ονομάζεται «Passion» και προσφέρει μια διαφορετική οπτική στο αριστούργημα του Καζαντζάκη μέσα από ειδικό φωτισμό, κίνηση, μουσική, laser, ειδικά εφέ, μαριονέτες και φυσικά φαντασία και τόλμη.

Από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη οργανώνει ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με παράλληλη έκθεση βιβλίων του συγγραφέα μεταφρασμένων σε πολλές γλώσσες.

Οι εκδηλώσεις θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία), αλλά και στην Κόρινθο, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Ρόδο, τη Νάξο. Θα περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ημερίδες, απαγγελίες και πολλές άλλες πόλεις.

Επιπλέον, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη σκοπεύει να διοργανώσει έντεκα συνέδρια για όλη τη διάρκεια του έτους που θα πραγματοποιηθούν εκτός Ελλάδος σε Νέα Υόρκη, Μόσχα, Πεκίνο, Τσεχία, Νότιο Αφρική και άλλες χώρες.Ο Καζαντζάκης και η εκπαίδευσηΤο θέμα “Ο Καζαντζάκης και η εκπαίδευση” αναπτύχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα. Διοργανωτές ήταν η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις:

• Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος της ΠΕΦ, “Νίκος Καζαντζάκης: Συνοπτική παρουσίαση της ζωής και του έργου του”

• Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, “Το ιστορικό αφήγημα Ο Στρατιώτης: ένα παράδειγμα συνεργασίας του Νίκου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη στη συγγραφή Αναγνωστικών στο Δημοτικό Σχολείο”.

• Γεωργία Χαριτίδου, δ/ντρια Λυκείου, “Το ανθολογημένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη στα σχολικά βιβλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

• Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, “Ο Καζαντζάκης και η παιδική λογοτεχνία”.

• Χριστίνα Αργυροπούλου, επίτιμη σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου “Τα έργα Ταξιδεύοντας του Νίκου Καζαντζάκη ως μορφωτικό αγαθό και ως εκπαιδευτικό υλικό”.

• Δημήτρης Φίλιας, αναπληρωτής καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου “Το μεταφραστικό έργο του Καζαντζάκη και η εκπαίδευση”.

• Κυριακή Πετράκου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, “Θεατρικά έργα του Καζαντζάκη κατάλληλα για σχολικές παραστάσεις”.

• Αριστείδης Δουλαβέρας, λέκτορας Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, “Το λαογραφικό στοιχείο στο μυθιστορηματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και η διδακτική αξιοποίησή του”.