Περιφρονητική υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για να λάβει ως απάντηση το ειρωνικό μειδίαμα του Ιρανού προέδρου, μαζί με τις γνωστές θέσεις του περί του Ολοκαυτώματος, εν μέσω αποδοκιμασιών, αλλά και χειροκροτημάτων από το ακροατήριο.

Ο Λι Μπόλιντζερ υποδέχθηκε στο βήμα τον καλεσμένο του, χαρακτηρίζοντάς τον «ασήμαντο και σκληρό δικτάτορα» και κάνοντας αναφορά στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις απειλές κατά του Ισραήλ και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος από τον Μ.Αχμαντινετζάντ.

«Κύριε πρόεδρε επιδεικνύετε όλα τα σημάδια ενός ασήμαντου και σκληρού δικτάτορα. Όταν έρχεστε σε ένα τέτοιο μέρος γελοιοποιείστε. Η αλήθεια είναι ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα από τα πλέον τεκμηριωμένα γεγονότα της ανθρώπινης Ιστορίας. Είστε είτε ασύστολα προκλητικός, είτε εκπληκτικά αμόρφωτος» υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου.

Ούτε οι επικρίσεις, ούτε τα χειροκροτήματα που εισέπραξε ο Μπόλιντζερ για αυτήν την «υποδοχή» που επεφύλαξε στον Ιρανό πρόεδρο πτόησαν τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος -επίσης εν μέσω χειροκροτημάτων- σηκώθηκε από τη θέση του, έκανε μια σύντομη προσευχή διά μικροφώνου και απάντησε πως παρά τις «προσβολές και τις λανθασμένες αξιώσεις» δεν πρόκειται να επηρεαστεί από «αυτήν την εχθρική συμπεριφορά».

Συνέχισε την ομιλία του, επικρίνοντας την πολιτική των ΗΠΑ, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Ολοκαυτώματος, σημείωσε πως απλά επιθυμεί περισσότερη έρευνα για το ζήτημα και κατήγγειλε ότι χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον τρόπο που οι Ισραηλινοί συμπεριφέρονται στους Παλαιστίνιους.

«Ποιος είναι ο λόγος που οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν για κάτι που δεν είχαν καμία σχέση;» αναρωτήθηκε ο Αχμαντινετζάντ και έκλεισε την ομιλία του με ένα μειδίαμα, για να εισπράξει χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες από το ακροατήριο.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων ατόμων, που φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ιρανού προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ, έκανε λόγο για έμπρακτη απόδειξη του μεγαλείου της Αμερικής.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική άποψη έχει η επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Τζίπι Λίβνι, η οποία επέκρινε την παρουσία του Μ.Αχμαντινετζάντ στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι όσο το Ιράν έχει αυτόν τον πρόεδρο έπρεπε να αποκλειστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η έλευση εδώ στη Νέα Υόρκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι όνειδος για τον ΟΗΕ [...] Επίσης είναι ντροπή, ο κόσμος να μην αντιλαμβάνεται πως ο Αχμαντινετζάντ εκμεταλλεύεται τις διεθνείς αξίες, για να μάς βλάψει» επισήμανε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών.