Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Υπό την πίεση της δρομολογούμενης ανακοστολόγησης των τιμολογίων των έργων, που αναμένεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα στον επόμενο μήνα, τρέχει τώρα ο δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να δημοπρατήσει το έργο της ανάπλασης δύο κεντρικών δρόμων της Ιωνίας και της Ακαδημίας που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ.

Η πίεση από την πλευρά του δήμου είναι εξαιρετικά ασφυκτική, που θα προσπαθήσει ακόμα και σήμερα αν τα καταφέρει να βγάλει στον αέρα τη διακήρυξη των έργων, διότι σε αντίθετη περίπτωση, εάν ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια από το υπουργείο θα πρέπει να αλλάξουν όλες οι υπάρχουσες μελέτες, και η υλοποίηση των μεγάλων αυτών παρεμβάσεων, να πάει ακόμα πιο πίσω…

Ωστόσο για να πετύχει το στόχο του θα πρέπει να λύσει ένα ακόμα πρόβλημα που έχει μπροστά του και σχετίζεται με το γεγονός ότι, η Περιφέρεια Κρήτης παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινώσει την ένταξη των παρεμβάσεων αυτών στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, δεν έχει δώσει την τυπική έγκριση της, που είναι εντελώς απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Μαμουλάκης σημειώνει ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπλοκή που υπάρχει και άμεσα το έργο να βγει στον αέρα, ώστε να αποφύγουμε τις οδυνηρές συνέπειες μιας πιθανής τροποποίησης των τευχών δημοπράτησης των έργων, που θα σηματοδοτήσει νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απένταξη.

Όσον αφορά στο πρώτο έργο που αφορά στην ανάπλαση της Α.Παπανδρέου (Ακαδημίας), προβλέπεται ότι θα γίνουν παρεμβάσεις από το ύψος της Πετρακογιώργη μέχρι τη Θερίσου. Το κόστος της παρέμβασης αυτής φτάνει στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, και ουσιαστικά προβλέπεται η επέκταση των έργων που μέχρι σήμερα έχουμε δει στο υπόλοιπο τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας, συμπεριλαμβανομένης και της φωταγώγησης του τμήματος της περιοχής της Ρομαντικής Γωνιάς, που λόγω προβλήματος στη μελέτη δεν υπήρξε πρόβλεψη για την εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του δημόσιου φωτισμού.

Όσον αφορά στο δεύτερο έργο, αφορά στην ανάπλαση του τελευταίο τμήματος της Ιωνίας από το ύψος της Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την πλατεία Σινάνη, η οποία θα συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό ανάπλασης. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 850.000 ευρώ, και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, που αποτελεί παράλληλα και κομβικό σημείο όσον αφορά στην κυκλοφορία των οχημάτων.