Το Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας παρουσιάζει την τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «ΜΑΚΒΕΘ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος έχει και τον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9.30 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο Μάκβεθ είναι ένα αριστούργημα. Όταν το διαβάζεις - και, κυρίως, όταν το ζεις στη θεατρική του πραγματικότητα - αισθάνεσαι δέος απέναντι στον δημιουργό Νου που το έκανε αριστούργημα. Ο Σαίξπηρ γέννησε το «νου» του έργου και τον αφήνει, στη συνέχεια, να δημιουργεί σχεδόν αυτόνομα με μια δική του πλέον σκέψη. Και ο νους του δράματος Μάκβεθ είναι, κυριολεκτικά, ένας λαβύρινθος, μέσα στον οποίο περιμένουν τέσσερα μεγάλα θέματα:

ο Θάνατος (σε ολόκληρο τον οντο-γνωσιολογικό του όγκο και δίπλα του ο ανθρώπινος δήμιος: ο φόνος), το Μεγάλο (ως δεδομένο, φυσικό αίτημα της ψυχής και δίπλα του, η ανθρώπινη αναπηρία που το εξαθλιώνει: η πολιτική εξουσία), το Κακό (με όλη την κοσμολογική του ισχύ και δίπλα του η γήινη θεολογία που το εξανθρωπίζει για να το παραδώσει στον ομόλογο αντίπαλό του: το καλό) και πάνω απ’ όλα ο Φόβος, το μόνιμο πλέον συναίσθημα του σύγχρονου ανθρώπου.

Η πλοκή του έργου:

Ο στρατηγός Μάκβεθ όταν επέστρεψε νικητής από κάποιο πόλεμο συμβουλεύεται τρεις μάγισσες που του προλέγουν ότι θα γίνει Βασιλιάς. Παρακινούμενος τότε από την αχαλίνωτη φιλοδοξία του αλλά και από εκείνη της συζύγου του δολοφονεί τον φιλοξενούμενό του Βασιλιά Ντάνκαν και καταλαμβάνει το θρόνο της Σκοτίας. Διατηρώντας όμως στη μνήμη του τη προφητεία των μαγισσών ότι ο αδελφός του επίσης στρατηγός, ο Μπάνκο, θα αποκτήσει τέκνα που θα γίνουν Βασιλιάδες, επιφορτίζει δύο δολοφόνους να φονεύσουν τον Μπάνκο. Οι δολοφόνοι όμως αφήνουν τον μεγαλύτερο γιο του Μπάνκο τον Μάλκωμ να διαφύγει. Ο Μάκβεθ συμβουλευόμενος εκ νέου τις μάγισσες του προλέγουν ότι δεν πρόκειται να ηττηθεί "πριν το δάσος Μπέρναμ φθάσει στη Δουνσιναίη". Εντωμεταξύ η σύζυγός του Λαίδη Μάκβεθ η οποία και τον είχε υποκινήσει βασανιζόμενη από τις τύψεις καταλαμβάνεται από τρομερές νευρικές κρίσεις, σηκώνεται από το κρεβάτι της και ως υπνοβάτης αντιλαμβάνεται ότι τα χέρια της είναι αιματοβαμμένα και πεθαίνει.

Παράλληλα ο Μάλκωμ συγκεντρώνει στρατό και κινείται κατά του αδελφοκτόνου θείου του Μάκβεθ. Ο Μάκβεθ αντιλαμβανόμενος τον ερχομό του Μάλκωμ, παρατηρεί τα κλαδιά από τα δέντρα του δάσους Μπέρναμ που κρατούσε στα χέρια του και αρχίζει να κατανοεί τη σημασία της προφητείας των μαγισσών. Καταλαμβανόμενος τότε από φόβο τρέπεται σε φυγή. Ο Μανκτώφ, του οποίου τη σύζυγο και τα παιδιά είχε σκοτώσει ο Μάκμπεθ, τον προλαβαίνει, και σε αναγκαστική μονομαχία τον σκωτώνει με αγριο τρόπο

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνικά: Pawel Dobrzycki

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου

Σε ρολο Μάκβεθ ο Γιώργος Κιμούλης, Λαίδη Μάκβεθ η Λουκία Μιχαλοπούλου

Παίζουν: Λαέρτης Βασιλείου, Νίκος Αναστασόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβαϊκας, Νίκος Μοναστριώτης, Στάθης Παναγιωτίδης, Έφη Αλεξάνδρου, Άννα Βασιλείου, Χριστίνα Πάχη, Ηλίας Ευαγγελίδης, Μάρκος Στεφάνου, Γιώργος Βουρδάμης, Μιχάλης Σακκουλης, Νίκος Μιχάκος.