Τρεις ημέρες εθνικού πένθους στο Περού για τους 445 νεκρούς και την εικόνα καταστροφής που άφησε πίσω του ο σεισμός των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν θύματα από ισοπεδωμένα κτίρια της πόλης Πίσκο και των κοντινών χωριών, 200 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λίμα.

Τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία έχουν κατακλυστεί με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να αφήνουν τις σορούς των νεκρών στους δρόμους...

Τουλάχιστον 445 άνθρωποι, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, βρήκαν τραγικό θάνατο από το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου και το πλήθος μετασεισμών (πάνω από 400) που ακολούθησαν. Ένας από τους ισχυρότερους σημειώθηκε χθες το πρωί (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 6 βαθμών Ρίχτερ.

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε επίσης ότι από τον σεισμό έχουν τραυματιστεί 1.008 άτομα. Περίσσοτερα από 16.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ενώ έχουν εκφραστεί φόβοι ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει και τις 30.000. Οι άστεγοι υπολογίζονται σε 85.000.

Ο Περουβιανός πρόεδρος Αλαν Γκαρσία επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής και κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος -όλα τα δημόσια κτίρια θα παραμείνουν κλειστά, περιλαμβανομένων των σχολείων, των στρατιωτικών βάσεων και των μουσείων.

Νωρίτερα, ο Αλαν Γκαρσία είχε ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και είχε δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης να επισκεφθούν τις πληγείσες ζώνες.

Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει καταστραφεί το 80% των κατοικιών.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων για τη χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες.

Από τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν δεσμεύσεις από υπηρεσίες του Οργανισμού για τη διάθεση περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη των πληγέντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέσμευσαν 100.000 δολάρια προκειμένου να βοηθήσουν το Περού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου τα χρήματα αυτά θα δοθούν για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων.