Στηριζόμενος στην έρευνα και καταγραφή της γνήσιας κρητικής παράδοσης ο Όμιλος Μεγαλακάκη δίνει εδώ και χρόνια μοναδικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Ο θεατής βρίσκεται μπροστά σ’ ένα γνήσιο γλέντι, όπου κάθε χορευτής διατηρεί την προσωπικότητά του και διεκδικεί τη θέση του στο σύνολο που είναι ενιαίο, αλλά όχι ομοιόμορφο.

Το κοινό του Ηρακλείου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια μοναδική παράσταση με τίτλο «Για ιδές περβόλι όμορφο», με μουσική από το συγκρότημα του Βασίλη Σταυρακάκη και χορό από τον Όμιλο Μεγαλακάκη. Η παράσταση θα δοθεί μεθαύριο, Δευτέρα 13 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2007». Η εκδήλωση αποτελεί ένα θέαμα που συνδυάζει την κρητική παραδοσιακή μουσική και τον χορό με το τραγούδι, αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ και αναζητά με χιούμορ, με σκεπτικισμό αλλά και αγάπη, τους λόγους που ακόμα και σήμερα, στοιχεία της παράδοσης μας συγκινούν και μας εκφράζουν.

Ο Βασίλης Σταυρακάκης θα παρουσιάσει μουσικά κομμάτια από τις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, καθώς και άλλων συνθετών και θα αποδώσει με το περίφημο μουσικό του σχήμα, (Μιχάλης Σταυρακάκης,Ιάκωβος Πατεράκης, Γιώργος Σταυρακάκης, Γιάννης Ρομπογιαννάκης, Αντώνης Σταυρακάκης) τους κρητικούς χορούς. Ο Όμιλος Μεγαλακάκη θα παρουσιάσει χορούς, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς χορούς οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.Αναζητώντας την αυθεντικότηταΜιλώντας στην «Π» ο Γιάννης Μεγαλακάκης τονίζει τη σημασία της καλύτερης δυνατής επιλογής μουσικών για τη συγκεκριμένη παράσταση και συγκεκριμένα λέει «Ως χορευτική ομάδα και ως άνθρωποι αναζητούμε τη ποιότητα όχι μόνο στο θέμα του χορού, αλλά και στο τι κάνουμε στη ζωή μας. Όσον αφορά στο χορό της Κρήτης αναζητάμε μουσικούς οι οποίοι μπορούν ν’ ανταποκριθούν στην ευαισθησία μας και μας έχουν αποδείξει και οι ίδιοι ότι η μουσική τους πορεία έχει αποδώσει πάρα πολλά και έχει αποδείξει ότι θ’ αφήσουν πράγματα στην κρητική μουσική παράδοση. Ένας απ’ αυτούς τους μουσικούς είναι ο Βασίλης Σταυρακάκης και φυσικά μαζί του είναι περίφημοι μουσικοί».

Σχετικά με την εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας, λέει ότι πρόκειται για μια χοροσυναυλία, όπου θ’ αποδοθούν κρητικά μουσικά κομμάτια, παράλληλα με την παρουσίαση χορών, άλλων πολύ γνωστών και άλλων λιγότερο διαδεδομένων. Η μελέτη των χορών έχει γίνει ύστερα από επιτόπια έρευνα και καταγραφή τους στα χωριά. «Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η αλήθεια. Όταν χορεύουμε να βγάζουμε όσο γίνεται πιο αυθεντικά τους χορούς. Αλλά για να βγουν αυθεντικά οι χοροί πρέπει να έχεις πάει στα χωριά τους. Καλές είναι οι σχολές χορού, τα χοροδιδασκαλεία, αλλά πηγές της παράδοσης είναι τα χωριά, εκεί όπου οι άνθρωποι έχουν βιώσει πράγματα, όπως ο παππούς μου, η γιαγιά μου και όλοι οι παππούδες και γιαγιάδες στην Κρήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μεγαλακάκης.

Ωστόσο, όπως έχει διαπιστώσει ο ίδιος από την έρευνά του τα αυθεντικά στοιχειά τείνουν να εξαφανιστούν. «Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το δικό μας χρέος και η ευθύνη είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ευθύνη που είχαν οι χοροδιδάσκαλοι πριν είκοσι χρόνια» λέει και προσθέτει «Γιατί βλέπουμε ότι η τεχνολογία, η πολύ γρήγορη ζωή, τα ξενόφερτα στοιχεία, ο τουρισμός, ο νεοπλουτισμός έχουν μπει και στο τελευταίο χωριό και σιγά σιγά χάνεται ο αυθορμητισμός, η ανάγκη κάποιου να σηκωθεί να χορέψει από μεράκι, επειδή άκουσε μια ωραία μουσική, μια ωραία μαντινάδα και θέλει να βγάλει την ψυχή του. Όλα πια είναι τυποποιημένα».

Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί μπροστά σ’ ένα γνήσιο κρητικό γλέντι, χωρίς φολκλορικά στοιχεία. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμα και οι στολές των χορευτών παραπέμπουν σε μια παρέα. Σχετικά μ’ αυτό ο κ.Μεγαλακάκης επισημαίνει «Έχω παρέμβει στις στολές, ύστερα από έρευνα. Δεν μου αρέσει να λέμε ότι αυτοί είναι χορευτές επειδή φοράνε μια στολή. Οι χορευτές δεν είναι ξέχωροι από το κοινωνικό σύνολο. Παλιότερα όπως και τώρα, ο χορός είναι μέσα στη ζωή μας. Με ενδιαφέρει η χορευτική μου ομάδα ακόμα και στη στολή να παραπέμπει σε μια παρέα. Αυτό που θα βγει από μας θα είναι με όσο το δυνατόν πιο αληθινό τρόπο. Γιατί εκεί πιστεύω ότι κρύβεται η αλήθεια, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία εντυπωσιασμού και χορευτικά εφέ. Όταν ψάχνεις τους χορούς σιγά σιγά αφαιρείς τα περιττά. Προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τα περιττά χορευτικά εφέ και να μείνει η αλήθεια μας. Παράλληλα, ο κάθε χορευτής έχει τη δική του προσωπικότητα. Δε χορεύει η σχολή Μεγαλακάκη. Χορεύει μια ομάδα συντονισμένη, όπου ο κάθε χορευτής έχει τη δική του προσωπικότητα και σαν άνθρωπος, αλλά και όταν χορεύει. Έτσι ακριβώς ήταν παλιά οι παρέες. Αυτό προσπαθώ και είναι πολύ δύσκολο, γιατί έχουμε συνηθίσει τα χορευτικά κάποιου και την ομάδα να χορεύει σαν κι αυτόν. Δεν είναι αυτό παράδοση».

Καταλήγοντας ο κ.Μεγαλακάκης λέει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Βασίλη Σταυρακάκη και τους μουσικούς του και γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό. Αυτό σε συνδυασμό με το χώρο του κηποθέατρου «Νίκος Καζαντζάκης», που είναι κατάλληλος για την παράσταση, αποτελεί εγγύηση για το αισθητικό αποτέλεσμα της βραδιάς.