πορεί το 2007 να μην ονομάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού Έτος Καζαντζάκη, όμως η αγάπη ανθρώπων κάθε ηλικίας για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η χρονιά είναι αφιερωμένη στο έργο του.

Ήδη από την αρχή του χρόνου βρίσκονται σε εξέλιξη εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Τη διοργάνωσή τους έχει αναλάβει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η δραστηριότητα της οποίας είναι έντονη εδώ και αρκετά χρόνια.

Στη χώρα μας το Ελληνικό Τμήμα της Εταιρείας διοργανώνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα σχετικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις, με πρωτοβουλία Νομαρχιών, Δήμων και Πολιτιστικών Συλλόγων.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κλεοπάτρα Πρίφτη εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση του κόσμου στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται από άκρου σε άκρο της χώρας. Αυτό που έχουν διαπιστώσει τόσο η ίδια, όσο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης και άλλα μέλη που πηγαίνουν σε επαρχιακές πόλεις για τις εκδηλώσεις, είναι το υψηλό επίπεδο και το ενδιαφέρον του κόσμου για το έργο του συγγραφέα.

Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια το υπουργείο Πολιτισμού λάμπει δια της απουσίας του. «Ενώ είχαμε κάνει πρόταση πολύ καιρό πριν στο υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τον κ.Στασινάκη. τους είχαμε πάει όλους τους φακέλους, όλα τα χαρτιά που χρειάζονται για την ονομασία τους έτους Καζαντζάκη και ενώ στην αρχή όλα ήταν κατά κάποιον τρόπο φωτεινά, ξαφνικά σκοτείνιασε ο ουρανός γύρω από τον Καζαντζάκη» λέει η κυρία Πρίφτη, αλλά προσθέτει ότι αυτό δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο στη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων. Η ίδια προσθέτει «Είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση που έχει όχι μόνο η Εταιρεία μας, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος που κάνουν εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη. Επειδή έχουν πάρει τόσο μεγάλη έκταση οι εκδηλώσεις μας, θα θέλαμε να έχουμε, όχι την οικονομική, αλλά τουλάχιστον την ηθική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή δε μας την έδωσε. Όμως και πάλι προχωράμε και είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση που έχουμε».

Ήδη η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη έχει πραγματοποιήσει συνέδρια, ημερίδες και άλλες δραστηριότητες για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου και μεταξύ αυτών είναι το συνέδριο που θα γίνει από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο και τη Μυρτιά, σμε τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κρητικός Πολιτισμός», με συνδιοργανωτές τοπικούς φορείς.