Συνέντευξη στο Φίλιππο Ζαχαρη

Ν. Αθανασάκης : Είμαστοι έτοιμοι να κυβερνήσουμε

“Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για την επόμενη μέρα των εκλογών. Έτοιμοι να πάμε, με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό, τη χώρα μπροστά τονίζει μιλώντας στην “Πατρίδα” ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης που ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την παροχολογία.

«Ο «θεσμικός» πρωθυπουργός, λέει ο κ.Αθανασάκης, χάθηκε και αποκάλυψε τον αρχηγό ενός κόμματος που παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθώντας να βρει την «κατάλληλη» στιγμή. Αυτό το παιχνίδι όμως δεν βοηθά τον τόπο, δεν προσφέρει τίποτα στους πολίτες”

Ο κ.Αθανασάκης αναφέτρεται διεξοδικά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, τα εθνικά θέματα και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα.

«Αυτό που ζητάμε από τους πολίτες είναι να ακούσουν τι έχουμε να πούμε. Να ενημερωθούν για το πρόγραμμα μας, για τις θέσεις μας. Να συζητήσουμε για λύσεις, για προβλήματα της καθημερινότητας, για το σχέδιο που προτείνουμε εμείς για το μέλλον» λέει ο κ.Αθανασάκης.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Οι εκλογές κατά τα φαινόμενα πλησιάζουν. Η κυβέρνηση με ποικίλους τρόπους διαμηνύει πως θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση;

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Έχουμε ζητήσει εκλογές από τον Φεβρουάριο, θέλουμε να γίνουν οι εκλογές, θέλουμε να γίνουν οι εκλογές τώρα. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα για τον τόπο.

Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός τις εκλογές είναι θλιβερός. Δεν βοηθά τη δημοκρατία ούτε την πολιτική ζωή ούτε την καθημερινότητα των πολιτών. Η εκλογολογία, σας θυμίζω, ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο από τους υπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός ήθελε να παρουσιάζεται «θεσμικός» και μετέδιδε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Μετά άρχισε τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, ένας παροξυσμός παροχολογίας. Κάθε μέρα νέες εξαγγελίες, κάθε μέρα νέα ψέματα που επιβεβαιώνουν την αποδεδειγμένη αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή. Το μήνυμα τους τώρα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν Σεπτέμβρη, το αργότερο Οκτώβρη. Η χώρα μπήκε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Ο «θεσμικός» πρωθυπουργός χάθηκε και αποκάλυψε τον αρχηγό ενός κόμματος που παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθώντας να βρει την «κατάλληλη» στιγμή. Αυτό το παιχνίδι όμως δεν βοηθά τον τόπο, δεν προσφέρει τίποτα στους πολίτες. Απλώς εκθέτει τον κ. Καραμανλή, που παριστάνει για άλλη μια φορά τον αμέτοχο. Προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και την αξιοπρέπειά τους.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα να έχει μικρύνει και τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο. Μάλλον φαίνεται πως ο νικητής των εκλογών θα κριθεί στον ψήφο. Πως οι δημοσκοπήσεις μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη;

Πολλές συζητήσεις γίνονται για τις δημοσκοπήσεις. Είναι πράγματι ένα θέμα που αφορά την πολιτική ζωή και τη δημοκρατία. Πιστεύω όμως ότι τα τελευταία χρόνια, από τις εκλογές του 2004 και μετά, έχει γίνει κατάχρηση του ρόλου των δημοσκοπήσεων. Παρακολουθώ τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εξαντλούν τον πολιτικό τους λόγο στις δημοσκοπήσεις. Αντί η συζήτηση να γίνεται επί της πολιτικής ουσίας, εκείνοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα «όλες οι δημοσκοπήσεις είναι μαζί μας». Αυτό δεν είναι πολιτικό επιχείρημα. Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για να καλυτερεύσει τη ζωή τους. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις στα προβλήματα τους. Γι αυτό ψήφισαν την κυβέρνηση, όσοι την ψήφισαν. Αντί αυτού ακούν ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι υπέρ της ΝΔ». Και αν ήταν, δεν είναι πια. Και δεν είναι πια γιατί ακριβώς η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτα άλλο για τους πολλούς εκτός από το να μετράει και να ξαναμετράει την πρόθεση ψήφου τριάμισι χρόνια τώρα.

Έτσι, παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει. Σήμερα, οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών από την πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τα δύο κόμματα παρουσιάζονται ισοδύναμα.

Η ανάγνωση και η ερμηνεία των δημοσκοπήσεων είναι επομένως πιο πολύπλοκη διαδικασία. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να έχουν ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά στην ανάγνωση τους. Και πάνω από όλα χρειάζεται να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να ακούνε τους πολίτες.



Τα γεγονότα



-Πολλά γεγονότα έχουν αναταράξει πρόσφατα την πολιτική επικαιρότητα. Ανάμεσα σε αυτά και η περιβόητη υπόθεση των ομολόγων. Πιστεύετε πως το εκλογικό σώμα θα επηρεαστεί από την εξέλιξη της όλης υπόθεσης και θα καταδικάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Πως θα αντιμετωπίσει ως κυβερνών κόμμα το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση των ομολόγων;

Πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα έχει ήδη επηρεαστεί από την εξέλιξη της υπόθεσης των ομολόγων. Έχει ήδη καταδικάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση συνολικά καθώς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όλα αυτά είναι ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μια που με ρωτήσατε προηγουμένως. Είναι ευρήματα στα οποία συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις. Δίνουν δε ποσοστά τόσο υψηλά που είναι καταλυτικά, δεν μπορούν να παρερμηνευτούν ή να οφείλονται σε δειγματοληπτικά σφάλματα κλπ. Είναι άλλωστε μια τάση φανερή, μπορείτε να την αφουγκραστείτε στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δηλώσει ότι όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου θα διερευνήσει την υπόθεση μέχρι τέλους ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Είναι απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει τη χώρα διαφορετικά. Με σεβασμό στον πολίτη. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Πριν ακόμα αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε αυτή η κυβέρνηση τον εθνικό πλούτο και την περιουσία του ελληνικού λαού.

-Σόκαραν το Πανελλήνιο οι εικόνες με τους βασανισμούς μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα. Σε έξαρση καθώς φαίνεται η αστυνομική βία προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους απλούς πολίτες που νοιώθουν ανυπεράσπιστοι. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, πάντως συνεχίζει να απολαμβάνει της υποστήριξης του πρωθυπουργού εις ότι αφορά την πολιτική του απέναντι στα Σώματα Ασφαλείας. Τι λέει για όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ;

«Ζούμε ένα πολιτικό παράδοξο. Η ανασφάλεια των πολιτών μεγαλώνει, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται κατάχρηση εξουσίας και αύξηση της αστυνομικής βίας. Ομάδα αστυνομικών δέρνει έναν φοιτητή ή στέλνει έναν αθώο στη φυλακή ενώ την ίδια στιγμή οι κουκουλοφόροι δρουν ανεξέλεγκτα στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός επιτίθεται σε κόμματα που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή ενώ την ίδια στιγμή ο νόμος καταργείται μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Το υπουργείο Δημόσιας τάξης είναι μια βαριά, βαρύτατη αποτυχία αυτής της κυβέρνησης. Μια αποτυχία που δεν χρεώνεται μόνο στον κ. Πολύδωρα αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος «εκτίει αγγαρεία και ποινή». Επομένως, η πολιτική ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν στα Σώματα Ασφαλείας βαραίνουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Θέλουν ανεξέλεγκτη εξουσία και την ίδια ώρα με τον κομματισμό και την ανικανότητά τους διαλύουν τις κρατικές υπηρεσίες. Δέστε τι έγινε με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ένα Σώμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αποδυναμώθηκε με την επέλαση του κομματισμού της Ν.Δ, ταυτόχρονα με την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα και την πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα; Μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή»



Η παιδεία



-Πρόσφατα ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Οι ποικίλες και εις μάκρος αντιδράσεις σύσσωμης της Πανεπιστημιακής κοινότητας, οι διαδηλώσεις και η γενικευμένη αναταραχή στην Παιδεία δεν πτόησαν την κυβέρνηση. Αν το κόμμα σας έρθει στην εξουσία, θα αποσύρει τον εν λόγω νόμο;

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει «μπαλώματα» στα θέματα της Παιδείας. Ο συγκεκριμένος νόμος-πλαίσιο είναι ένα «μπάλωμα». Αποσπασματικά μέτρα που δεν στοχεύουν πουθενά, στερούνται οράματος και προοπτικής. Για μας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι προτεραιότητα. Μια μεταρρύθμιση όμως σύγχρονη, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων και προετοιμάζει την Ελλάδα για το μέλλον. Μια τέτοια μεταρρύθμιση δεν μπορεί παρά να είναι συνολική. Να αντιμετωπίζει την Παιδεία ως όλον. Διαφορετικά θα είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Γι αυτό και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Γι αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για πολιτικό διάλογο ουσίας και κοινωνική συναίνεση στα θέματα της Παιδείας.

Άλλωστε αυτή πιστεύω ότι είναι μια σημαντική δύναμη του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Εκεί που η ΝΔ πολώνει, χωρίζει και αντιμάχεται, το ΠΑΣΟΚ ενώνει, συνθέτει και επιτυγχάνει τη συναίνεση»

-Σε συγκέντρωση στο Διδυμότειχο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση που άφησε ανεκμετάλλευτες δύο ιστορικές ευκαιρίες (Δεκέμβριος 2004 – Οκτώβριος 2005) για την διασφάλιση των δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Απέστειλε επίσης μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Με δεδομένο ότι στην γείτονα χώρα πολλές από τις δεσμεύσεις αυτές δύσκολα θα εκπληρωθούν (π.χ ανθρώπινα δικαιώματα), ποια στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Τουρκία αν έλθει στην κυβέρνηση;

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και επιθυμούμε ειρηνικές και φιλικές σχέσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται άκριτα, προσφέροντας γη και ύδωρ. Δεν είναι δυνατόν μια καλή σχέση να στηρίζεται στην υποχώρηση της μιας πλευράς. Και δεν είναι δυνατόν να ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, χωρίς όραμα. Η Τουρκία έχει πράγματι συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες οφείλει να σεβαστεί. Το θέμα είναι πως μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία σ’ αυτή την κατεύθυνση και όχι στην αντίθετη. Χρειάζονται γι’ αυτό συνεχείς πρωτοβουλίες και ενεργητικές παρεμβάσεις

Φοβάμαι ότι κ. Καραμανλής ασκεί εξωτερική πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η μια στάση είναι για εσωτερική κατανάλωση και η άλλη είναι η στάση της μη διαπραγμάτευσης που επιδεικνύει έξω. Εκεί που πρέπει να διαπραγματευτεί, εκεί απέχει. Εκεί που πρέπει να διεκδικήσει εκεί υποχωρεί. Δυναμισμό επιδεικνύει στο εσωτερικό της χώρας. Παθητικότητα στα διεθνή κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δεν είναι αυτή η εθνική στρατηγική που έχει ανάγκη ο τόπος» .

Ο Τύπος της Περιφέρειας γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια σημαντική ανάπτυξη. Οι τοπικές εφημερίδες αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο τους αναγνώστες της υπόλοιπης Ελλάδας. Πρόσφατα ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ο νόμος για την συγκέντρωση των Μέσων. Πως βλέπετε το νομοσχέδιο αυτό και πως μπορεί να επιδράσει στον Τύπο της Περιφέρειας;

Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα παράδειγμα της υποκρισίας αυτής της κυβέρνησης. Ενώ προεκλογικά μιλούσε για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των ΜΜΕ, μετά το φιάσκο του «βασικού μετόχου», αναδιπλώθηκε και ψηφίζει σήμερα – τρία χρόνια μετά – ένα νόμο που ουσιαστικά διευκολύνει τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Ο Τύπος της Περιφέρειας πράγματι έχει κάνει σημαντικά βήματα. Έχει προχωρήσει και έχει αποκτήσει δυναμική. Μια δυναμική που του αξίζει αφού είναι απαίτηση των τοπικών κοινωνιών. Ο «νόμος Ρουσόπουλου» πάει πίσω τον Τύπο της Περιφέρειας. Οι προβλέψεις του είναι ατελείς, αποσπασματικές και αντιφατικές. Και σε αυτό το πεδίο το μέλημα της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος των πάντων, με κάθε τρόπο και βεβαίως με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης.



Τα κόμματα



-Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, βάσει ερευνών, και στην Ελλάδα έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα κόμματα. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό μεταφράζεται σε αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα ή αδυναμία απόφασης στις εκλογικές αναμετρήσεις. Τι πρέπει να αλλάξει, κατά τη γνώμη σας, ώστε τα κόμματα να ξανακερδίσουν αυτό το αρκετά μεγάλο, κατά τα φαινόμενα, ποσοστό των πολιτών;

«Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2004 έκανε την αυτοκριτική του. Σίγουρα έχουμε και εμείς ευθύνη για τη στάση αυτή της δυσπιστίας των πολιτών. Για αρκετό διάστημα μάλιστα μας κατηγορούσαν για εσωστρέφεια. Ήταν όμως ένα διάστημα απαραίτητο για μας. Για την ανανέωση του Κινήματος. Τα όργανα του κόμματος ανανεώθηκαν με πλήρη διαφάνεια και εξαντλητικό διάλογο.

Αυτό που ζητάμε από τους πολίτες είναι να ακούσουν τι έχουμε να πούμε. Να ενημερωθούν για το πρόγραμμα μας, για τις θέσεις μας. Να συζητήσουμε για λύσεις, για προβλήματα της καθημερινότητας, για το σχέδιο που προτείνουμε εμείς για το μέλλον.

Εμείς αυτό θέλουμε. Να συμφωνήσουμε με την ελληνική κοινωνία για άλλη μια φορά, να καταλήξουμε σε μια Νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.

Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιά συναίσθηση της ευθύνης του προς τον τόπο. Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για την επόμενη μέρα των εκλογών. Έτοιμοι να πάμε, με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό, τη χώρα μπροστά. Να φέρουμε ξανά την αξιοπρέπεια, την ελπίδα, την κοινωνική δικαιοσύνη στη ζωή του Έλληνα πολίτη».