“Το λιμάνι του νότου: Αναπτυξιακή ευκαιρία ή υποβάθμιση της τοπικής και ευρύτερης περιοχής”, είναι το θέμα του 13ου Συνεδρίου Κρητών Σπουδαστών που διεξάγεται το ερχόμενο Σάββατο 4 Αυγούστου στην αίθουσα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους.

Το Συνέδριο διοργανώνουν η Φοιτητική Ενωση Κρητών (Αττικής), η Ενωση Κρητών Φοιτητών Βόλου “Ερωτόκριτος”, ο Σύλλογος Κρητικών Σπουδαστών Λάρισας “Νίκος Καζαντζάκης” και ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής “Ερωτόκριτος”.

Η τοποθέτηση αυτή των ομιλιών σε μια ημέρα εξυπηρετεί το στόχο των διοργανωτών, που είναι η συγκέντρωση στον ίδιο χώρο και χρόνο εισηγητών, επιστημόνων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων πολιτικών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων που σχετίζονται με το θέμα, φοιτητών, κατοίκων της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε η επικοινωνία να είναι άμεση και να βοηθηθεί ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων.

Το Συνέδριο πλαισιώνεται από διάφορες εκδηλώσεις και εκδρομές που διαρκούν από τις 3 μέχρι τις 6 Αυγούστου. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το κρητικό γλέντι που συνδυάζεται κάθε χρόνο με την απονομή των βραβείων του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Μαντινάδας στη μνήμη του Μιχάλη Καυκαλά, που οργανώνεται από τη Φ.Ε.Κ. και φέτος είναι ο 9ος στη σειρά με θέμα την “ΕΛΠΙΔΑ”.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 3 Αυγούστου

13.30 Αφιξη συνέδρων στον Κόκκινο Πύργο

16.30 Εκδρομή Φαιστός-Μάταλα, ή Ακουμιανή Γυαλιά

Σάββατο 4 Αυγούστου

“Το λιμάνι του νότου: Αναπτυξιακή ευκαιρία ή υποβάθμιση της τοπικής κι ευρύτερης περιοχής;”

9.00π.μ. Προσέλευση στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους

9.15-10.00 Επίσημη έναρξη Συνεδρίου-Ημερίδας, χαιρετισμοί

10.00-11.45

• Βιδάκης Γεώργιος, αρχιτέκτων-μηχανικός, εντεταλμένος σύμβουλος Εθνικού Κέντρου Λιμενικής Πολιτικής με αρμοδιότητα στην οργάνωση νέων λιμένων-Τυμπάκι “Αναγκαιότητα ανάπτυξης μεγάλου λιμανιού στο νότο-Περίπτωση Τυμπακίου”

• Παπαδημητράκης Εμμανουήλ, αρχιπλοίαρχος ΛΣ, διευθυντής γραφείου Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

• Αλεξανδρίδης Λεωνίδας, πολιτικός μηχανικός, προϊστάμενος του τμήματος Μελετών και Εργων της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. “Επιπτώσεις από την κατασκευή ενός διεθνούς εμβέλειας λιμένα στην περιοχή Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης”.

• Χατζημπίρος Κίμων, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ “Ανάπτυξη και περιβάλλον: Η περίπτωση του λιμένα Τυμπακίου”

• Συνολάκης Κώστας, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής-Πολυτεχνείο Κρήτης “Τοποθετήσεις για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λιμάνι στο Τυμπάκι”.

• Γεωργαντάς Ηλίας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης “Πόθεν το λιμάνι του νότου; Οι αναδυόμενες γεωγραφίες της περιφερειοποίησης του διεθνούς εμπορίού και των μεταφορών”

• Εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήματος Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΔΚ)

• Μπριλάκης Κωνσταντίνος, πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος ΠΑΣΚ ΤΕΕ/ΤΑΚ “Λιμάνι Τυμπακίου-Μοχλός ανάπτυξης του νότου”

• Σφακιανάκη Βάννα, αρχιτέκτων μηχανικός, εκπρόσωπος ΑΜΑΚ ΤΕΕ/ΤΑΚ

• Σταματάκης Γεώργιος, πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος ΑΜΑΝ ΤΕΕ/ΤΑΚ “Πύλη του νότου: Ανάπτυξη για ποιον;”

• Σύλλα Παπαγιαννοπούλου, Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον “Διαμετακομιστικός σταθμός Τυμπακίου-Πύλη του νότου: Δυο ξεχωριστά ζητήματα για συζήτηση”

14.30-15.00 Διάλειμμα

15.00 Απόψεις, ερωτήσεις, συζήτηση

Κυριακή 5 Αυγούστου

11.00π.μ. Εκδρομή στο δάσος του Ρούβα-Γέργερη-Ζαρός-ή Ακουμιανή Γυαλιά

21.30 Παρουσίαση αποτελεσμάτων 9ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Μαντινάδας στη μνήμη του Μιχάλη Καυκαλά με θέμα την “ΕΛΠΙΔΑ”. Κρητικό γλέντι με τους Ζαχαρία Σπυριδάκη, Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), Γιώργη Βρέντζο (Κάτη) στον Κόκκινο Πύργο.

Δευτέρα 6 Αυγούστου

11.30π.μ. Αναχώρηση συνέδρων από Κόκκινο Πύργο, εκδρομή-επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης.