Φόβο για «διαρροές» ξένων επενδυτών ή ακόμη και «μεταφορά» της ελληνικής αγοράς στο Λονδίνο, μετά το Νοέμβριο 2007, εξαιτίας της εφαρμογής της οδηγίας MiFID, εξέφρασε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, στην περίπτωση που δεν καταργηθεί ο φόρος επί χρηματιστηριακών συναλλαγών και δεν μειωθούν άλλες χρεώσεις.

Υπογράμμισε την ανάγκη κατάργησης του φόρου και ταχείας προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στα νέα δεδομένα, ώστε η ελληνική αγορά να μη χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας.

Όπως εξήγησε, η οδηγία MiFID για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων στην Ευρώπη «εσωτερικοποιεί» τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια, οπότε οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν άνευ κόστους να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους «σε άλλα μέρη, όπως οι πλατφόρμες του Λονδίνου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του που σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο ΣΜΕΧΑ ή και η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν την ανάγκη να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Καπράλος εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι αν οι αναγκαίες αλλαγές προωθηθούν και η ελληνική αγορά γίνει ανταγωνιστική από άποψη νομοθεσίας, κανονισμών και φορολογίας, τότε η τάση να έρχονται ξένα κεφάλαια στο ΧΑ θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι οι αλλοδαποί επενδυτές «ποντάρουν» στις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις τους στα Βαλκάνια.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων χρηματιστηρίων και επιτροπών κεφαλαιαγορών από Κύπρο, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σκόπια, Γεωργία, Ιορδανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Μαυροβούνιο.

Το φθινόπωρο

η ημι-εποπτευόμενη αγορά

Στο μεταξύ, «οπωσδήποτε το φθινόπωρο» θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα «ημι-εποπτευόμενη» (semi-regulated) αγορά του ΧΑ, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, ο οποίος αποκάλυψε παράλληλα ότι «πολλές, ιδιαίτερα δυναμικές εταιρίες ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε αυτή».

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ. Καπράλος επεσήμανε ότι στόχος του ΧΑ είναι να εξελιχθεί σε «οργανωτή» των αγορών της περιοχής, για να προσθέσει, όμως, ότι η διαδικασία ανάπτυξης συνεργασιών είναι δύσκολη και αρκετά αργή, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μετοχικές συνεργασίες, καθώς στο όλο εγχείρημα εμπλέκονται και κυβερνήσεις.

Αλλωστε, με βάση και την «αργοπορία» σε τέτοιου είδους διαδικασίες, αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του ΧΑ για εξαγορά του κρατικού μεριδίου 44% στο Χρηματιστήριο της Σόφιας (BSE), το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη προτείνει στο BSE τη δυνατότητα χρήσης κοινής χρηματιστηριακής πλατφόρμας, που προσφέρει ανεξαρτησία, καλύτερη πρόσβαση σε ξένους επενδυτές και χαμηλότερο κόστος.

Σχόλιο από τον ΣΥΝ

Aπαράδεκτη χαρακτηρίζει τη θέση του Σπ.Καπράλου ο ΣΥΝ. Σε ανακοίνωσή του, ο Π.Λαφαζάνης σημειώνει: «Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο της κερδοσκοπίας στο ΧΑΑ, αφού είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν φορολογούνται οι υπεραξίες από την πώληση των μετοχών, ακόμα κι αν οι αγοραπωλησίες έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, την ίδια ώρα που δεν φορολογούνται ούτε οι μερισματικές αποδόσεις ως προσωπικό εισόδημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση και του τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα επιβάλλει στη χώρα καθεστώς τύπου 'Κέιμαν' στο ΧΑΑ, προς απέραντη ικανοποίηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα των ξένων, που ελέγχουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.