Στην πταισματοδίκη Ηρακλείου, θα κληθούν να καταθέσουν σήμερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη», στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί, για το θέμα της σταδιακής κατάρρευσης του Κούλε, μετά από επίσημες καταγγελίες τους για την εγκατάλειψη του μνημείου.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, με έγγραφό τους στις αρχές του χρόνου, είχαν καταγγείλει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας, για αδιαφορία σε σχέση με τη διάσωση του μνημείου, το οποίο εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα με τη στατική του επάρκεια.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η ανοικτή καταγγελία είχε αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας, την Εισαγγελία Ηρακλείου, στην υπεύθυνη επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αναφερόταν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο φρούριο η αδιαφορία των αρμοδίων. Από την καταγγελία αυτή προέκυψε η ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη και η απάντηση της επιτρόπου κ. Χούμπνερ, με την οποία ξεκαθάριζε ότι ποτέ δε ζητήθηκαν χρήματα για την ενίσχυση και αξιοποίηση του μνημείου!

Με αφορμή την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, τα στελέχη της παράταξης με χθεσινή ανακοίνωσης τους, τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι «από τις 25.1.2007 που έγινε η καταγγελία, έχουν μεσολαβήσει πολλά. Εξαγγελίες του Υπ. Πολιτισμού για τα μνημεία μας, εξαγγελίες γιατί αφορούσαν χρηματοδοτήσεις που θα…έρθουν. Ξεκίνησε επιτέλους το έργο αποκατάστασης των ύφαλων σπηλαιώσεων του Κούλε αφού εγκρίθηκαν οι συνθέσεις των κονιαμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και το είδος των σωλήνων. Το έργο όμως εξακολουθεί να καρκινοβατεί, αφού σταματά κατά καιρούς, όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι πιέσεις για να αλλάξουν οι παραπάνω αποφάσεις του ΥΠ.ΠΟ. Έτσι κι αλλιώς το έργο αυτό δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά στατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο, ενώ μένουν ακόμα να γίνουν πολλά για την προστασία, στερέωση, ανάδειξη κι αξιοποίηση του Κούλε (της ανωδομής) και η σχετική μελέτη γι΄ αυτά ακόμα δεν υπάρχει.

Τα προβλήματα λοιπόν παραμένουν. Αυτά θα επισημάνουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι στην προανάκριση. Πιστεύουμε πως τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας μας, στα οποία μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες για να βρουν το δίκιο τους -και στη συγκεκριμένη περίπτωση για να προλάβουν την κατάρρευση των μνημείων μας- θα σταθούν στο ύψος που απαιτεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο μνημειακός μας πλούτος».