Ο “κατάλογος” της Χούντας από το περιοδικό “Fantomas”

Το περιοδικό "Fantomas" με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την έκθεση που χρησιμοποιούσε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών την περίοδο της επταετίας και αναφέρεται ονομαστικά στο σύνολο των Ελλήνων κομμουνιστών που, σύμφωνα με το καθεστώς της Δικτατορίας, είχαν "εκπαιδευτεί" στην τότε Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.

Η έκθεση είχε αρχίσει να συντάσσεται 10 χρόνια πριν τη Δικτατορία από στελέχη της ΚΥΠ. Το συνταρακτικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το 1964 με απορρητο διαβιβαστικό του απέστειλε την ίδια έκθεση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής ο Γεώργιος Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Διευθυντή του Α' Κλάδου της ΚΥΠ.

Το συγκεκριμένο πολυσέλιδο ντοκουμέντο χρησιμοποιήθηκε ως ο πληρέστερος κατάλογος καταγραφής των Ελλήηων Κομμουνιστών καθ' όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας και περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού από απόστρατο αξιωματικό που εκείνη την εποχή υπηρετούσε σε κάποιο από τα Γραφεία Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων.

TO ΘΕΜΑ

“Εγώ ως είχα υποχρέωση έθεσα το θέμα του αεροδρομίου και στον πρωθυπουργό”, επανέλαβε χθες ο περιφερειάρχης κ. Τσόκας. Ο οποίος πάντως πρόσθεσε με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει ότι “πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι”. Διότι οι πάντες πλέον καταλαβαίνουν ότι είναι ένα δύσκολο και μεγάλο έργο που δεν γίνεται με “λόγια του αέρα”.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η πληροφορία μου είναι “γκαραντί” και λέει ότι έχει ανοίξει στο υπουργείο Εσωτερικών ο σχεδιασμός για τον “Καποδίστρια Νο 2” και μάλιστα βιάζονται...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Πέρασε στην Ιστορία και ο Γέλτσιν. Εκείνη μόνο θα αποτιμήσει το έργο του όπως και τόσων άλλων...

Η ΦΑΡΣΑ

Ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες της Ολυμπιακής που ταξίδευαν από Αθήνα για Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Η φάρσα για βόμβα οδήγησε το αεροσκάφος στη Γερμανία και οι επιβάτες έμειναν για λίγο εκεί, μεταξύ των οποίων και 9 ευρωβουλευτές όπως οι Μ. Μαυρομάτης, Στ. Αρναουτάκης, Σ. Λαμπρινίδη, Ν. Μπεγλής κ.α.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Τέλος του μήνα θα έρθουν για το Τυμπάκι και το λιμάνι που θέλει να κατασκευάσει εκεί το ΥΕΝ οι άνθρωποι από το Ντουμπάι. Οι Αραβες μαζί με τους Κορεάτες και τους Κινέζους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον διαμετακομιστικό σταθμό των κοντέϊνερς... Φυσικά όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πρέπει να περιμένουν το πόρισμα της ομάδας Μουντζούρη...

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Πόρισμα το οποίο είναι έτοιμο, αλλά στο ΥΕΝ περιμένουν να... συζητηθεί και να καθαρογραφεί. Η ομάδα του Πολυτεχνείου έχει εκφράσει τις θέσεις της αντιπαραθέτοντας τα υπέρ και τα κατά επιχειρήματα για το λιμάνι-μαμούθ. Και μετά θα κρίνει η τοπική κοινωνία.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Α, μια και λέω για το λιμάνι να μην ξεχάσω ότι ο Γιώργος Βιδάκης ούτε την χθεσινή μέρα που γιόρταζε ευχαριστήθηκε. Διότι είχε και έχει άγχος για τη νηοδόχο ΙΙ, την περίφημη εκβάθυνση που πρέπει να είναι έτοιμη ως τις 3 Μαΐου.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τέτοιος χαμός γίνεται στον ΟΛΗ και κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει διάθεση να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα με κάποια ερώτηση στη Βουλή. Κι όμως για ψύλλου πήδημα κάνουν ερωτήσεις, ο καθένας χωριστά.

Υπάρχει λόγος που δεν ασχολούνται με το θέμα;

ΟΙΚΟΠΕΔΟ!

Όλα τα τρελά στο Ηράκλειο συμβαίνουν! Το τμήμα της Ιερολοχιτών με την απίστευτη μονοδρόμηση και από τις δύο πλευρές (!), για το οποίο έγραψε χθες η «Π», είναι… ιδωτικό οικόπεδο αφού προσκυρώνεται σε ιδιοκτήτη της περιοχής, όπως με πληροφόρησε ο ίδιος. Καλά, η φροντίδα του δήμου δεν είναι να εξασφαλίζει δημόσιους χώρους για τους πολίτες; Γιατί δεν προχωρεί σε αποζημίωση του ιδιοκτήτη για να μη χάσουμε ένα δρόμο; Ο δήμαρχος τι λέει επ’ αυτού;

ΣΠΟΥΔΗ…

Πάντως για την υπόθεση έχω μερικές απορίες. Φυσικά η ιδιοκτησία του καθενός είναι σεβαστή. Αλλά γιατί τόση σπουδή από το δήμο να κλείσει με το ένα τμήμα στη μέση του δρόμου, με τέτοια σηματοδότηση; Και μάλιστα μαθαίνω ότι τώρα θα κάνει και άλλη παρέμβαση για τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας, μεταφέροντας του στύλους σε άλλο δημόσιο χώρο…

Δεν θα έπρεπε προηγουμένως να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη δημόσια λειτουργία;

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

Τον πατέρα του κήδεψε χθες στ’ Ανώγεια ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Νίκος Κεφαλογιάννης και εκατοντάδες άνθρωποι είπαν μαζί του το τελευταίο αντίο.

Θερμά συλλυπητήρια από την στήλη.

Η ΑΠΟΧΗ

Πανελλαδική αποχή για την Τετάρτη αποφάσισαν οι δικηγόροι όλης της χώρας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομόφωνη υποστήριξη απ’ όλα τα κόμματα στο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος βρήκε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς που έφυγε χθες βράδυ (από Αθήνα) για τη Ρώμη. Δεν είναι σημαντικό που σ’ ένα θέμα συμφωνούν όλα τα ελληνικά κόμματα;

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Κάθε φορά που έχουμε την επέτειο της γενοκτονίας του αρμενικού λαού ο νους μου πάει σ’ όσους σφαγιάστηκαν.

Στα αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Περίεργο αλλά η Αριστερά στη Γαλλία (που άλλοτε είχε ιστορία), καταποντίστηκε! Ολοι εδώ κρίνονται...

Η ΕΙΚΟΝΑ

Κάτι νομίζω πως πρέπει να γίνει με τα έργα στην πόλη ώστε να μην έχει το Ηράκλειο αυτή την εικόνα την τουριστική περίοδο.

Πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Η παρουσίαση του νεοσύστατου σωματείου «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» έγινε χθες σε εκδήλωση, παρουσία βουλευτών.

Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό φορέα που στόχο έχει την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, μέσω της παροχής βοήθειας σε πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του νεοσύστατου οργανισμού, επιχειρηματίας Μαρία Μερτζάνη, μέλος επίσης του ΙΝΚΑ, η προστασία του πολίτη ξεκινά καταρχήν από τον ίδιο τον πολίτη και πρόσθεσε: «Είμαστε σωματείο, δεν ανήκουμε σε πολιτικό χώρο. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις οργανωμένες ομάδες. Θα καλέσουμε αρωγό τη Δικαιοσύνη».

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Στο σκοτάδι βυθίστηκε και χθες βράδυ το μισό Ηράκλειο.

Κατά τ’ άλλα η ΔΕΗ ζητά (και θα επιβάλει) αυξήσεις!

Ποιος προστατεύει τον πολίτη εδώ;

Ο Κ.Ο.Κ.

Από τις 3 Ιουνίου τίθεται σ’ εφαρμογή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Σας προειδοποιώ ότι θα κλάψουν πολλές... μανούλες...

Τότε θα δω εγώ τις μαγκιές από ορισμένους...

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ελπίζω να θυμάστε πως έχω γράψει ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν από την Εκθεση Θεσσαλονίκης. Να το θυμάστε καλά...

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ασχημο παιχνίδι με τα πρατήρια έχουν ανοίξει οι εταιρίες πετρελαιοειδών. Αφού τους ξεζουμίζουν τους ιδιοκτήτες, τ’ αγοράζουν μετά για “κομμάτι ψωμί”.