Αυτό επισήμανε ο γραμματέας της Οφθαλμολογικής Εταιρίας Κρήτης χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Παπαμαστοράκης μιλώντας σε επιστημονική - ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Περιηγητική Λέσχη Ηρακλείου για τις “εξελίξεις στην διαθλαστική χειρουργική του οφθαλμού”.
Ο κ. Παπαμαστοράκης, αναφερόμενος στις νέες τεχνικές και στα επιτεύγματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόνισε ότι σήμερα στο νησί καλύπτεται όλο το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων με μεγάλη επιτυχία, σε άτομα όλων των ηλικιών. “Στον τομέα της Οφθαλμολογικής υπάρχει μοντέρνα και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των διαθλαστικών προβλημάτων. Τα τεχνολογικά στάνταρ είναι υψηλά και οι οφθαλμοχειρουργοί άρτια καταρτισμένοι σε γνώσεις και εμπειρίες...”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμαστοράκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει αρμονική ανάπτυξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, αναφερόμενος στην χρησιμότητα του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε ότι “την ανάπτυξή του έχει ανάγκη η κοινωνία μας στα πλαίσια της ελεύθερης επιλογής γιατρού που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός”. Το κόστος των επεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα στην Κρήτη σε σχέση με την Αθήνα, είναι πολύ χαμηλό ενώ ο εξοπλισμός είναι ο πλέον σύγχρονος και συνδυάζεται με την αντίστοιχη ιατρική γνώση και εμπειρία.
Ο ομιλητής, αναφέρθηκε στο ρόλο και την συμβολή του ΒΕΜΜΟ στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των νέων τεχνικών, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η παρουσία του ιδιωτικού τομέα που αξιοποίησε τις ανακαλύψεις του πρωτοπόρου στην διαθλαστική χειρουργική καθηγητή Γ. Παλλήκαρη, (ο οποίος έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη της Οφθαλμολογίας στο νησί), καθώς και τις παγκόσμιες εξελίξεις στον λεπτό τομέα της Οφθαλμοχειρουργικής.
Νέες τεχνολογίες για όλες τις ηλικίες
Μιλώντας στο πυκνό ακροατήριο, ο κ. Παπαμαστοράκης για τις νέες τεχνολογίες είπε ότι γίνονται επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας - υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με τη χρήση EXSIMER LASER τελευταίας γενιάς και με δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης μεθόδου PRK ή LASIK. Και πρόσθεσε: “Επίσης υπάρχει η δυνατότητα μικροχειρουργικής με τοποθέτηση ενδοφθαλμιων φακών και ενδοκερατικών δακτυλίων. Επίσης, εδώ και λίγο διάστημα γίνεται διόρθωση της πρεσβυωπίας με τη χρήση ραδιοκυμάτων με κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι οι 9 στους 10 ασθενείς μετά την μικροεπέμβαση, μπορούσαν να δουν 10/10 σε απόσταση και να διαβάσουν εφημερίδα χωρίς γυαλιά. Στον τομέα του καταρράκτη, χρησιμοποιούνται μηχανήματα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως που έοχυν μειώσει τον χειρουργικό χρόνο και το διάστημα αποστάσεως της όρασης. Χρησιμοποιούνται ενδοφθάλμιοι φακοι με καινούργια υλικά που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις οράσεως”.
Ο ομιλητής με παραστατικότητα, χρησιμοποιώντας και φωτεινές διαφάνειες, παρουσίασε στην εκδήλωση τις δύο βασικές μεθόδους διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser, την τεχνική PRK και την LASIK. Ο ίδιος εξήγησε ότι και στις δύο τεχνικές αφαιρείται κερατοειδικός ιστός με μεγάλη ακρίβεια και με κρύο Laser που δεν μεταφέρει θερμότητα.
Και πρόσθεσε: Στην PRK η σμίλευση με το Laser γίνεται κατευθείαν στην επιφάνεια του κερατοειδούς γι’ αυτό και η επέμβαση είναι πιο σύντομη αλλά η επούλωση του κερατοειδούς είναι βραδύτερη και η χρήση κολλυρίων μεγαλύτερη μετεγχειρητικά.
Πιθανόν να υπάρχει ανάγκη χρήσης θεραπευτικών φακών επαφής για 2-3 ημέρες και μια ελαφρά ενόχληση αυτό το διάστημα. Σε μεγαλύτερες μυωπίες εφαρμόζεται η τεχνική Lasik που είναι ανώδυνη και γι’ αυτό πιο δημοφιλής, καθώς το ίδιο βράδυ επανέρχεται η όραση χωρίς καθόλου πόνο σε πολύ καλά επίπεδα.
Στην περίπτωση αυτή η σμίλευση του κερατοειδούς είναι σταθερότερη και οι πιθανότητες επανάληψης του χειρουργείου σχεδόν μηδενίζονται. Στη μέθοδο Lasik δημιουργείται ένας κρημνός (φλούδας) κερατοειδούς με τη χρήση κερατοτόμου ο οποίος επανατοποθετείται στη θέση του μετά την εφαρμογή του Laser και προφυλάσσει το μάτι από τυχόν ενοχλήσεις. Τελευταία υπάρχει τεχνική όπου ο κρημνός αυτός γίνεται με τη χρήση Laser και όχι κερατοτόμου (Intra laser).
Σε μεγαλύτερες αμμετρωπίες (περισσότεροι βαθμοί) γίνεται ένθεση (τοποθέτηση) ενδοφθάλμιων φακών πίσω ή μπροστά από την ίριδα σε συνδυασμό ή όχι με Laser (ο φακός μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή-αναστρέψιμη μέθοδος ). Χρησιμοποιούνται επίσης ενδοκερατικοί δακτύλιοι που τοποθετούνται μέσα σε κάποια στιβάδα του κερατοειδή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαθλαστικής φακεκτομής σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με θολερότητα στο φακό οπότε απαλλάσονται πρώιμα από μελλοντική αφαίρεση του καταρράκτη με ταυτόχρονη ένθεση ενδοφακού που διορθώνει το διαθλαστικό τους πρόβλημα. Σε μεγάλους αστιγματισμούς μπορούν να γίνουν και αστιγματικές κερατοτομές (τομές στον κερατοειδή που του αλλάζουν την καμπυλότητα του και διορθώνουν το πρόβλημα).
Ενα εκατομμύριο εγχειρήσεις σε Ευρώπη-Αμερική
Στον τομέα του Laser υπάρχει συνεχής εξέλιξη και γι’ αυτό τακτική ενημέρωση των οφθαλμιάτρων για ό,τι νεότερο υπάρχει. Τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη χειρουργήθηκαν 400.000 άτομα ενώ στην Αμερική 600.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μηχανήματα του Laser χρησιμοποιούν τεχνολογία της NASA για τον έλεγχο της θέσης του ματιού 4.000 φορές κάθε δευτερόλεπτο, αυξάνοντας δραματικά την ακρίβεια εφαρμογής του.
Για την διόρθωση της πρεσβυωπίας, όπως ανέφερε ο ομιλητής, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, οι οποίες εξαρτώνται από την ηλικία, το πρόβλημα του ασθενούς και τις απαιτήσεις του στην κοντινή όραση. Και δευκρίνισε: Ετσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Laser-Wonovision όπου το ένα μάτι καθίστάται μυωπικό ώστε ο ασθενής να έχει καλή κοντινή όραση ενώ το άλλο βλέπει καλά μακριά. Επίσης η διαθλαστική φακεκτομή με ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού, ενώ τελευταία εφαρμόζεται και στο Ηράκλειο η Near vision C.K. Πρόκειται για μια τεχνική όπου με τη χρήση ραδιοκυμάτων και χωρίς καμία τομή και πόνο μέσα σε 3-5 λεπτά αποκαθίσταται η ικανότητα για διάβασμα. Με την τεχνική αυτή αναμορφώνεται ο κερατοειδής του οφθαλμού και έτσι το φως εστιάζεται ξανά σωστά στον αμφιβληστροειδή.
Στον τομέα του καταρράκτη ο κ. Παπαμαστοράκης ανέφερε ότι με τα νέας γενιάς μηχανήματα φακοθρυψίας (υπερήχων) που είναι η τεχνική η οποία έχει πλέον επικρατήσει, ο χειρουργικός χρόνος έχει μειωθεί σημαντικά. Η χειρουργική τομή, εξήγησε, είναι πλέον πολύ μικρή 2,5mm και η επούλωση ταχύτατη, ενώ με την τοποθέτηση σωστά επιλεγμένων ενδοφακών αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα η μυωπία, υπερμετρωπία αλλά και η πρεσβυωπία (με πολυεστιακούς ενδοφακούς) των χειρουργηθέντων.
Ευχαριστήριο στον ομιλητή
Ο ομιλητής χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Παπαμαστοράκης στο τέλος της ομιλίας του χειροκροτήθηκε θερμά από το πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα της εκδήλωσης. Παράλληλα με θερμά λόγια ευχαρίστησαν και μίλησαν για τον Ηρακλειώτη επιστήμονα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης κ.κ. Δημήτρης Βαθύπετρος και Μιχ. Βαβουρανάκης, οι οποίοι εξέφρασαν-όπως και το κοινό-τα συναισθήματά τους για την επιτυχία της εκδήλωσης με την άκρως κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα ομιλία.