Μία εντυπωσιακή εναλλαγή χρωμάτων στη Σελήνη θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης.

Το αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό σε όλη τη χώρα, και θα ξεκινήσει μετά τις 10.30 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 4.30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η κορύφωσή του, δηλαδή όταν η Σελήνη θα βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην σκιά της Γης, θα διαρκέσει από την 1.00 (ξημερώματα Κυριακής) μέχρι και τις 2.00, οπότε θα αρχίσει η έξοδός της από τη σκιά.

Αν και η Σελήνη θα βρίσκεται περίπου 398.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, θα είναι ορατό - ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες - ένα παιχνίδι χρωμάτων, όσο θα σκοτεινιάζει η Σελήνη, μεταξύ βαθύ καφέ - κόκκινου ή πορτοκαλί - κόκκινου.

Ολόκληρο το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Ευρώπη, την Αφρική, την Δυτική Ασία και κατά ένα μέρος από τον υπόλοιπο πλανήτη. Την 4η Μαρτίου στις 01.20.56 ώρα Ελλάδας, το φαινόμενο θα βρίσκεται στο μέγιστο.



Εντυπωσιακοί χρωματισμοί



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, Δημήτρη Πρασόπουλο, η εναλλαγή χρωμάτων αφορά την ολική έκλειψη Σελήνης και οφείλεται στο γεγονός ότι η Γη μπλοκάρει τις ηλιακές ακτίνες.

«Όταν η Σελήνη βρίσκεται εντελώς μέσα στη σκιά της Γης, το διαθλώμενο φως του Ηλιου καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης και να την φωτίσει λίγο. Το φως αυτό περνάει από τα βαθιά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, η οποία φιλτράρει περισσότερο την μπλε περιοχή του φάσματος και έτσι το απομένων φως είναι βαθύ καφέ, κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο» εξήγησε.

Αν η γη δεν είχε ατμόσφαιρα, η Σελήνη θα ήταν τελείως σκοτεινή κατά την ολική έκλειψη. Το ακριβές χρώμα καθορίζεται από την ποσότητα σκόνης και νεφών που υπάρχει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι εκλείψεις της Σελήνης είναι απολύτως ασφαλείς και μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι ή κιάλια, σε σχέση με τις ηλιακές εκλείψεις για την παρατήρηση των οποίων που απαιτούνται ηλιακά φίλτρα.



Εκλείψεις και δεισιδαιμονίες



Η πρώτη καταγεγραμμένη έκλειψη Σελήνης αναφέρεται πριν από 4.150 χρόνια στην Κίνα, ενώ σε ιστορικά κείμενα αναφέρονται σεληνιακές εκλείψεις, συνδεδεμένες με αρκετές δεισιδαιμονίες και γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας.

Μερικές από τις πιο σημαντικές τέτοιες ημερομηνίες είναι οι:

- 16η Μαρτίου 413 π.Χ. Η ολική έκλειψη διήρκεσε 5 ώρες. Σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία και ακολούθησε η αναβολή της απόφασης επιστροφής των Αθηναίων και τελικά, μετά από αρκετές μέρες, η συντριπτική ήττα των Αθηναίων σε ναυμαχία.

- 20η Σεπτεμβρίου 330 π.Χ. Το φαινόμενο διήρκεσε 6 ώρες και σημειώθηκε στη Μάχη των Γαυγαμήλων μεταξύ του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Δαρείου του Κοδομανού. Από τις αφηγήσεις του Πλούταρχου και του Αρριανού ήταν γνωστό ότι η έκλειψη άρχισε δύο ώρες μετά τη δύση του Ηλιου.

- 22α Μαϊου 1453 μ.Χ. Το φαινόμενο διήρκεσε 5 ώρες και ήταν μερικό. Μετά από μερικές μέρες ακολούθησε η άλωση της Κωνσταντινούπολης.





Οι επόμενες ολικές εκλείψεις Σελήνης



Οι μερικές και ολικές εκλείψεις Σελήνης σημειώνονται από 0-3 φορές το χρόνο, αλλά από το 1982, που έγιναν τρεις σε μία χρονιά, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ολικές εκλείψεις, ορατές από τη χώρα μας, θα σημειωθούν επίσης στις 21 Φεβρουαρίου του 2008 και στις 21 Δεκεμβρίου του 2010 (αν και θα είναι δύσκολα ορατή από την Ελλάδα, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται στη δύση της).