Όλο και συρρικνώνεται ο χρόνος που έχουν στη διάθεση τους οι παραγωγοί της χώρας να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα του 2007, ύστερα από τη μετάθεση της έναρξης της διαδικασίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το διάστημα μετά τις 15 Μαρτίου. Όπως είναι ήδη γνωστό, η προθεσμία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων λήγει στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα είπε σε προχθεσινή συνάντηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκιαδάς στο προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Ενώσεις της χώρας θα παραλάβουν τα αρχεία με τα στοιχεία των παραγωγών έως την ερχόμενη Τετάρτη 7 Μαρτίου. Στη συνέχεια οι Ενώσεις χρειάζεται να προχωρήσουν στην εκτύπωση των στοιχείων – αιτήσεων των παραγωγών, για να αρχίσουν να καλούν τους δικαιούχους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της ενεργοποίησης δεν θα ξεκινήσει πριν τις 15 Μαρτίου. Υποτίθεται ότι μέχρι τότε οι Ενώσεις θα έχουν παραλάβει αναβαθμισμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών από την ΠΑΣΕΓΕΣ και όλες τις διευκρινιστικές εγκυκλίους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες Ενώσεων μάλιστα σχολιάζουν ότι η έναρξη της διαδικασία θα γίνει «πολύ μετά τις 15 Μαρτίου».Εκπρόθεσμες αιτήσειςΈνα ακόμα θέμα το οποίο απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι η τύχη των αιτήσεων ενεργοποίησης που κατατέθηκαν εκπρόθεσμα από τους παραγωγούς πέρσι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν είχε θέσει σε πλήρη και συνεχή λειτουργία το ηλεκτρονικό του σύστημα. Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος «το θέμα θα διευθετηθεί υπέρ των παραγωγών».Επιδοτήσεις 2006Δεν έχουν ακόμα «περάσει» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι διορθώσεις στα στοιχεία τους (μεταξύ αυτών και μεταβιβάσεις) που έχουν κάνει από πέρσι οι παραγωγοί με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, όπως είπε στο προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Σκιαδάς. Κι αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές) που έγιναν από πέρσι μέχρι και φέτος, δεν θα δηλωθούν στην παρούσα φάση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, αλλά τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη νέα αναβολή, καθώς δεν θα λειτουργήσει από φέτος το σύστημα αγοραπωλησίας δικαιωμάτων με την ταυτόχρονη μεταβίβαση ή αξιοποίηση αγροτικής γης. Ο κ. Σκιαδάς, είπε στη συνέχεια ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.ΠληρωμέςΚατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε ότι η πληρωμή του 75% των επιδοτήσεων σε όσους δικαιούχους δεν έχουν πάρει ακόμα χρήματα, αλλά διόρθωσαν τα στοιχεία τους στις Ενώσεις, θα γίνει στα μέσα του Μαρτίου και η εξόφληση μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων του δείγματος. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι χθες παρουσιάστηκαν προβλήματα στην εξόφληση των παραγωγών 20 νομών της χώρας λόγω της «εξαφάνισης» μέρους των επιδοτήσεων από τους λογαριασμούς δικαιούχων. Για το θέμα ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που έδωσε εντολή στην ΑΤΕ να αποκαταστήσει το πρόβλημα.