Αστυνομία, ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), ΕΦΕΤ, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Εμπορίου, θα συνεργαστούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινόμενου των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων, εν όψει των γιορτών του Πάσχα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό.

Προχθες ο κ. Κοντός πραγματοποίησε στην Αθήνα συνάντηση με το προεδρείο της ΕΝΑΕ, τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είχε ως αντικείμενο την πάταξη των «βαφτίσεων» ξένων αρνιών ως ελληνικά, σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην πραγματοποίηση ελέγχων που διεξάγονται από τα Συνοριακά Κέντρα Κτηνιατρικού Ελέγχου και ειδικότερα στον Προμαχώνα και στο Ορμένιο.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του επιστολή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι θα πρέπει να διεξάγονται σε 24ωρη βάση ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ζώντων αμνοεριφίων για πάχυνση, χωρίς έλεγχο από τους Κτηνιάτρους του ΣΥΚΕ . Επίσης ζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει της εορτής του Πάσχα, για την αποφυγή σφαγής ζώντων ζώων σε μη νόμιμα σφαγεία.

2. Να αποσταλεί άμεσα εγκύκλιος στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΕΕ(πρώην ΣΔΟΕ) για εντατικοποίηση των ελέγχων στη διακίνηση των αμνοεριφίων.

3. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης.

4. Η ΕΝΑΕ θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στους εντατικούς ελέγχους που διεξάγονται από τα μικτά κλιμάκια των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

5. Θα αποσταλεί εγκύκλιος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με σαφείς οδηγίες για την τήρηση όλων των κανόνων κατά την σφαγή των ζώντων ζώων, τον τεμαχισμό και την επισήμανση (σφραγίδες).

6. Το γραφείο Ελέγχου των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ανωτέρω αναφερόμενους φορείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών τους.